InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí
PANDEMIE COVID-19 ONLINE
Zdroj: MZ ČR 03.05.2024 [e]
Nové připady:
21
Ukončená očkování:
6 982 249
Hospitalizovaných:
4
Vyléčení:
4 715 790
Aktivní případy:
118
Úmrtí celkem:
43 522

Koalice SPOLU definovala 6 kroků, které by měla vláda splnit, pokud chce hledat podporu nouzovému stavu

08.02.2021
Sněmovna bude jednat ve čtvrtek o prodloužení nouzového stavu. Koalice SPOLU ODS, KDU-ČSL, TOP 09 konstatuje, že stojíme na křižovatce. Jde nám v první řadě o ochranu zdraví a životů lidí. Buď budou poslanci jenom nadále pokračovat v prodlužování restrikcí a nouzového stavu, nebo vláda přistoupí také k sérii rozumných rozhodnutí, které navrhujeme:
Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Petr Fiala (ODS), Marian Jurečka (KDU-ČSL) | Foto: ODS
1.) Žádáme postupné uvolňování škol. Žáci a studenti jsou doma už bezmála rok a je potřeba najít cestu, jak umožnit jejich návrat do škol.

* V první fázi by mělo dojít k otevření prvního stupně ZŠ, 9. tříd a maturitních a závěrečných ročníků SŠ. Měla by být umožněna praktická výuka na odborných školách (i v omezených skupinách) a výuka na ZUŠ ve formátu 1 učitel a 1 žák.

* Vláda by měla pro všechny pedagogy v otevíraných školách okamžitě zajistit respirátory FFP2.

* Vláda musí zajistit šetrné antigenní testy pro plošné testování žáků - za ty nepovažujeme výtěr z nosohltanu, ale jednoduchou formou proveditelné běžně při příchodu do školy (z nosu či ze slin), abychom omezili riziko šíření koronaviru na školách.

* Pedagogové by měli být očkováni prioritně z důvodu veřejného zájmu udržení prezenčního vzdělávání.

2.) Pro záchranu firem a zachování pracovních míst chceme přijetí odškodňovacího zákona, který pokryje 100 % fixních nákladů. Tak se uleví živnostníkům, podnikatelům a jejich zaměstnancům, na které dopadla vládní opatření.

3.) Odpuštění odvodů u živnostníků a odvodů sociálního pojištění pro malé firmy (obnovení programu Antivirus C) bylo jednou z nejúspěšnějších pomocí podnikatelům a živnostníkům a tato podpora ekonomickému sektoru by měla být obnovena.

4.)Vláda má předložit krizovou legislativu a pandemický zákon v přijatelné podobě, který umožní ukončení nekonečného prodlužování nouzového stavu a umožní vládě potřebné fungování při řešení pandemie.

5.)Do doby přijetí krizového zákona žádáme vládu, aby předložila konkrétní seznam požadavků, ke kterým potřebuje nouzový stav.

6.) Očkování a testování

* Je potřeba vyřešit distribuci vakcín (viz víkendové uložení dávek Moderny ve skladech, místo aby směřovala k využití).

* Vybudovat robustní registrační systém, který bude schopen zvládnout registrace milionů lidí, na které se snad brzy dostane a také "vychytat" nedostatky ohledně vyhledávání vhodného místa s nejbližším termínem, reakce na případné výpadky dodávek, aby lidé o termín jednoduše nepřišli.

* Mimo zájem by neměly zůstat také dostupnost dat o množství dávek, kolik kdy doputuje (aby očkovací místa mohla plánovat první a druhé dávky), ale také smlouvy (vakcíny, distribuce) pro zajištění transparentnosti.

* Podmínkou návratu do co nejnormálnějšího života a otevření ekonomiky, ale i volnočasových aktivit je masivní testování.

Naše koalice SPOLU je připravena diskutovat o těchto návrzích s premiérem před jednáním o prodloužení nouzového stavu. Máme zájem, aby vláda mohla účinně čelit pandemii, a rozumná rozhodnutí podpoříme tak, jako to děláme už téměř rok. Ale také nehodláme přihlížet nečinnosti a bezradnosti.

Pokud vláda nevyslechne a nesplní rozumné požadavky občanů, které zastupujeme a kteří se na nás obrací, tak těžko může očekávat podporu nouzového stavu.

Zdroj: ODS
Související:

Další články z rubriky Domácí

Do rozvoje údržby a servisu železničních vozidel plánují České dráhy investovat přes 12 miliard korun

Největší tuzemský železniční dopravce České dráhy plánuje do roku 2031 investovat do rozvoje servisního zázemí přes 12 miliard korun. Více než 6 miliard Kč bude investováno do nových opravárenských hal a do jejich zásadních rekonstrukcí. Chystá se ...

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak i elektřiny na dobu neurčitou. Zlevnění nefixovan ...

České dráhy spustily novou kampaň na ekologické cestování vlakem

Víte, jak ušetřit 44,68 kg CO2? Stačí si pro cestu mezi Prahou a Ostravou vybrat vlak místo automobilu. Právě na zdůraznění ekologického aspektu cesto ...

Premiér Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ Jana Čuřína

Premiér Petr Fiala uvedl ve čtvrtek 2. května do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína. Vláda rozhodla o jeho jmenování na ...

Ministerstvo zdravotnictví chce zmírnit zátěž sester, spustilo pilotní projekt

Ministerstvo zdravotnictví spustilo pilotní projekt s názvem Měření ošetřovatelské zátěže. Jeho cílem je zmapovat činnosti sester na jednotlivých prac ...

Doporučujeme



Pátek 3.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »