InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Od září začne platit zákaz starých kotlů na pevná paliva. Za jejich provozování hrozí velké pokuty

29.03.2024
Od 1. září 2024 začne v České republice platit zákaz provozování starých kotlů na pevná paliva v objektech určených k bydlení. Tento zákaz se bude vztahovat nejen na rodinné a bytové domy, ale také na stavby určené pro rodinnou rekreaci.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com
Konkrétně se bude jednat o kotle, které nesplňují minimálně 3. třídu dle normy ČSN EN 303-5. Tyto kotle se již téměř dva roky nesmí používat ve všech ostatních než výše uvedených stavbách.

Co to znamená pro majitele kotlů?


Již nebude možné provozovat staré spalovací stacionární zdroje, jejichž prostřednictvím se ohřívá voda pro teplovodní soustavu ústředního vytápění. Naopak kamna nebokrby, které vytápějí pouze místnost, ve které jsou umístěny, se budou moci používat i nadále.

Podle zákona o ochraně ovzduší (§ 17 odst. 1 písm. g)) bude od 1. září 2024 zakázáno používat:
- kotle na tuhá paliva 1. a 2. třídy (nejčastěji to jsou kotle na uhlí, případně dřevo),
- kotle vyrobené před rokem 2000, kdy se třídy ještě nestanovovaly,
a nestandardní kotle vyrobené svépomocí nebo upravené.

Třída kotle je uvedena na výrobním štítku, který se obvykle nachází na zadní straně kotle, nebo v dokumentaci ke kotli (např. v návodu k použití). Třídu kotle může jeho majiteli sdělit také pracovník, který zajišťuje pravidelnou kontrolu technického stavu a provozu kotle a má k tomu potřebná oprávnění.

Kontrola kotle je povinná


Provozovatel spalovacího stacionárního zdroje musí dle zákona o ochraně ovzduší nechat provést kontrolu technického stavu a provozu kotle nejméně jednou za tři roky. Seznam osob odborně způsobilých k provedení pravidelné kontroly technického stavu a provozu kotlů je uveden v databázi Ministerstva životního prostředí ČR.

Věděli jste, že...?


V případě, že provozovatel spalovacího stacionárního zdroje neprovede pravidelně nejméně jednou za tři roky kontrolu technického stavu a provozu spalovacího stacionárního zdroje, může za tento přestupek dle zákona o ochraně ovzduší dostat pokutu až do výše 20 000 Kč.

V případě, že provozovatel stacionárního zdroje provozuje kotel v rozporu se zákonem o ochraně ovzduší, tzn. do 31. srpna 2024 (včetně) nevymění kotel na tuhá paliva za kotel třídy 3 a vyšší, lze mu udělit pokutu až do výše 50 000 Kč.

Jak získat dotaci na výměnu kotlů ?


Pro získání dotace na výměnu kotlů je třeba splnit následující podmínky a postupovat podle těchto kroků:

1. Vlastnictví nemovitosti: Žadatel musí být vlastníkem nebo spoluvlastníkem nemovitosti, kde je nebo bude nový zdroj tepla realizován.

2. Stávající kotel: Musí se jednat o výměnu kotle 1. a 2. emisní třídy, který tvoří hlavní zdroj vytápění domácnosti.

3. Podání žádosti: K podání žádosti o kotlíkovou dotaci budete potřebovat vyplněný formulář žádosti o podporu, doklad o kontrole technického stavu vašeho současného kotle, fotografie současného kotle napojeného na otopnou soustavu a komín.

4. Další dokumenty: Potvrzení o čerpání důchodu nebo příspěvku na bydlení, doklad o trvalém bydlišti žadatele v domácnosti.

5. Výběr nového zdroje tepla: K dispozici je seznam výrobků a technologií, ze kterého můžete vybrat nový zdroj tepla na vytápění.

Dotace na výměnu kotlů je součástí programu Nová zelená úsporám. Pro nízkopříjmové domácnosti je připraven speciální program kotlíkových dotací. Výše příspěvku pokryje až 95 % nákladů v případě nízkopříjmových domácností.

Autor: Redakce ID

Další články z rubriky Bydlení

Nejčastější závady oken

Okna jsou velmi důležitým prvkem stěn budovy. Umožňují proudění světla a podporují ventilaci, když jsou otevřeny pro větrání místností. Správná montáž a správné fungování oken je klíčem k teplému, dobře izolovanému domu bez hluku. V článku vám ...

Proč si pořídit kvalitní pergolu?

Zřídit si na zahradě vlastní venkovní posezení je rozhodně dobrý nápad. Hlavně v jarních a letních měsících totiž může tato část pozemku sloužit do ji ...

Proč byste měli zvážit výstavbu rodinného domu na klíč?

Našetřili jste zrovna dostatek peněz na výstavbu vysněného rodinného domku? V takovém případě si určitě nesmíte nechat ujít možnost výstavby rodinného ...

Nový domov v srdci Prahy, Byty Na Vackově lákají na další etapu výstavby

Praha, metropole s dlouhou a bohatou historií, jedinečnými příležitostmi a živým pulzujícím životem, je snem mnohých Čechů a Češek. Není divu, město j ...

Moderní okna a dveře vám pomohou ušetřit stovky tisíc korun. Jak je to možné?

V posledních letech jsou ekonomickým i společenským tématem číslo jedna úspory na energiích. Častým kamenem úrazu bývají hlavně staré domácnosti s pův ...

Doporučujeme



Sobota 27.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »