InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Koktejl

Bitva u Lipska v roce 1813: Jak Napoleon prohrál válku proti Evropě

07.02.2024
Bitva u Lipska, známá také jako Bitva národů, byla největší a nejkrvavější bitvou napoleonských válek. střetly se v ní armády Francie a jejích spojenců s vojsky protifrancouzské koalice, kterou tvořily Rusko, Prusko, Rakousko, Švédsko a další země. Bitva trvala čtyři dny, od 16. do 19. října 1813, a odehrála se v okolí německého města Lipska. Byla to rozhodující bitva, která znamenala konec Napoleonovy nadvlády nad Evropou.
Foto: pixabay.com

Předehra bitvy


Napoleon Bonaparte byl francouzský císař a vojevůdce, který si podmanil většinu Evropy. Jeho ambice ho však zavedly až do Ruska, kde v roce 1812 zažil katastrofální porážku. Jeho Grande Armée, která čítala na začátku tažení přes 600 000 mužů, byla zdecimována ruskou zimou, hladem, nemocemi a boji. Z Ruska se vrátilo jen asi 10 % vojáků.

Napoleon se sice snažil obnovit svou armádu novými odvedenci a spojenci z Rýnského spolku (německých knížectví), ale jeho protivníci nezaháleli. V roce 1813 vytvořili šestou koalici proti Francii, kterou vedl rakouský císař František I., bratr Napoleonovy manželky Marie Luisy. Koalice měla podporu Velké Británie, která financovala válku proti Napoleonovi.

V první polovině roku 1813 probíhaly boje mezi Francouzi a koalicí v Německu. Napoleon dokázal zvítězit v několika bitvách, jako byly bitvy u Lützenu, Budyšína a Drážďan, ale nebyl schopen rozhodně porazit své nepřátele. Ti se stahovali na sever k Berlínu a k Baltu, kde čekali na posily z Ruska a Švédska. Napoleon se ocitl v izolované pozici na jihu Německa, kde musel čelit nedostatku zásob a dezercím.

Průběh bitvy


V říjnu 1813 se Napoleon rozhodl zaútočit na spojeneckou armádu pod velením rakouského knížete Karla Filipa ze Schwarzenberga, která se shromáždila u Lipska. Myslel si, že má převahu nad nepřítelem, který měl asi 200 000 mužů. Neuvědomoval si však, že k Lipsku mířily další spojenecké armády: pruská armáda pod velením generála Gebharda Leberechta von Blüchera z jihu, ruská armáda pod osobním velením cara Alexandra I. ze severu a švédsko-rusko-německá armáda pod velením švédského korunního prince Karla Jana Bernadotta (bývalého francouzského maršála) ze severozápadu.

Napoleon měl k dispozici asi 190 000 mužů a 700 děl. Jeho armádu tvořili hlavně čerství odvedenci a trpěla nedostatkem koní. Část jeho sil tvořili Poláci a Italové, některé země Rýnského spolku (Sasko a Württembersko) v průběhu bitvy přešly k nepříteli.



Bitva začala 16. října útokem 78 000 spojeneckých vojáků z jihu a 54 000 ze severu. Napoleon měl větší množství své armády na jihu, kde se snažil prorazit spojeneckou linii. Spojenecký útok nebyl příliš úspěšný a byl přinucen ustoupit, ale ani Napoleonovy oddíly nebyly schopné prolomit přesilu na protivníkově linii. Výsledkem prvního dne bojů byl pat.

Následující den byl v celku klidný, protože obě strany organizovaly svoje posily. Francouzi posílili o 14 000 mužů zatímco spojenci o 145 000. Spojenci tak měli k dispozici asi 355 000 mužů a 1 500 děl proti Napoleonovým 205 000 mužům a 700 dělům.

18. října spojenci zahájili masivní ofenzivu na všech frontách, jejímž výsledkem byla devítihodinová řež a těžké oboustranné ztráty. Když Napoleon viděl, že bitva je ztracená, zahájil v noci z 18. na 19. ústup přes řeku Elster. Vše šlo dobře, až do ranních hodin, kdy kvůli chybě sapérů došlo k předčasnému zničení mostu (jediná volná cesta k úniku). Několik tisíc mužů bylo odříznuto. Někteří se snažili přeplavat přes rozvodněnou řeku a zaplatili za to životem. Mezi nimi byl také maršál (jmenován právě předešlého dne) francouzského císařství, polský kníže Józef Poniatowski, bratranec vítězného Karla Schwarzenberga.

Důsledky bitvy


Bitva u Lipska byla pro Napoleona katastrofou. Ztratil asi 60 000 mužů, z toho 38 000 zajatých, a všechna svá děla. Spojenci ztratili asi 54 000 mužů, z toho 16 000 zajatých. Bitva také znamenala konec Napoleonových spojenectví s německými státy a Polskem. Německo se osvobodilo od francouzské nadvlády a Polsko bylo znovu rozděleno mezi Rusko, Prusko a Rakousko.


Památník Bitvy národů z roku 1913 se nachází jihovýchodně od centra Lipska | Foto: Pixabay

Napoleon se stáhl do Francie, kde se pokusil znovu obnovit svou armádu. Spojenci ho však pronásledovali a v roce 1814 pronikli do Paříže. Napoleon byl nucen abdikovat a byl poslán do vyhnanství na ostrov Elba. O rok později se vrátil do Francie a znovu se chopil moci, ale jeho poslední pokus o vládu skončil porážkou u Waterloo.

Bitva u Lipska byla jednou z nejdůležitějších bitev evropských dějin. Změnila politickou mapu Evropy a ukončila éru napoleonských válek.

Autor: M. Kaska
Fotogalerie:

Další články z rubriky Koktejl

Vědci našli nový způsob vytváření 2D materiálů

Mimořádně čisté dvojrozměrné materiály připravují v unikátním přístroji, v němž panují podmínky ultravysokého vakua, vědci z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR. Vyvinuli k tomu novou metodu, kterou popisují v odborném časopise ACS Applied ...

Co jsou to anabolizéry a jak pomáhají v silovém tréninku?

Jste vyznavačem silového cvičení? V takovém případě můžete očekávat celou řadu zajímavých benefitů - hezčí postavu a větší sebevědomí, pevnější zdraví ...

Základní složkou vydří potravy jsou ryby a právě proto je tento predátor často trnem v oku rybářů a rybníkářů

Pro ty druhy živočichů, které se do naší krajiny v posledních desetiletích vrátily a které svými životními projevy způsobují některým hospodařícím sub ...

Vodní ploštice mohutnatky u nás zatím nežijí, šíří se ale na sever od Balkánského poloostrova

Její výskyt nyní hlásí Chorvatsko, Bulharsko, Řecko a podle webu Live Science nejnověji i ostrov Kypr. Má přezdívku "okusovač prstů". Příčinou takovéh ...

Sázková bonanza: jak se Super Bowl 58 stal největší událostí v historii kurzových sázek?

Super Bowl 58 se zapsal do historie. Na jedné straně přinesl napínavý zápas, ale současně zažil i nebývalý nárůst kurzových sázek, za což nepochybně m ...

Doporučujeme



Sobota 27.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »