InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Zdraví
PANDEMIE COVID-19 ONLINE
Zdroj: MZ ČR 19.03.2024 [e]
Nové připady:
28
Ukončená očkování:
6 982 200
Hospitalizovaných:
10
Vyléčení:
4 715 043
Aktivní případy:
378
Úmrtí celkem:
43 514

EMA doporučila k registraci léčivý přípravek Evusheld pro prevenci covid-19

25.03.2022
Výbor pro humánní léčivé přípravky (CHMP) Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) doporučil udělení registrace pro léčivý přípravek Evusheld, vyvinutý společností AstraZeneca AB, pro prevenci onemocnění covid-19 při riziku expozice viru SARS-CoV-2 u dospělých a dospívajících od 12 let s hmotností alespoň 40 kg.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Tento léčivý přípravek je kombinací dvou léčivých látek: tixagevimabu a cilgavimabu, dvou monoklonálních protilátek, které jsou navrženy tak, aby se navázaly na S-protein ("spike protein") viru SARS-CoV-2 (viru, který způsobuje onemocnění covid-19) na dvou různých místech. Když se tyto protilátky navážou na spike protein, virus nemůže vstoupit do buněk, nemůže se tak dále množit a způsobovat onemocnění covid-19.

Výbor CHMP dospěl ke svému závěru na základě vyhodnocení údajů z klinické studie, která zahrnovala více než 5 000 osob. Tato studie prokázala, že Evusheld podaný ve dvou injekcích (150 mg tixagevimabu a 150 mg cilgavimabu) snížil riziko rozvoje covid-19 během prvních šesti měsíců po léčbě o 77 %. Dospělé osoby, které nikdy neměly covid-19 a nebyly očkovány proti covid-19 nebo jinou preventivní léčbu, dostávali Evusheld nebo placebo (neúčinnou injekci). Celkem 0,2 % osob (8 z 3 441), kterým byl podáván přípravek Evusheld, mělo laboratorně potvrzené onemocnění covid-19 během prvních šesti měsíců po léčbě, ve srovnání s 1,0 % (17 z 1 731) osob, které dostávaly placebo.

Bezpečnostní profil přípravku Evusheld byl příznivý a nežádoucí účinky byly obecně mírné závažnosti u malého počtu osob, převážně se jednalo o reakce v místě vpichu nebo reakce z přecitlivělosti. Výbor CHMP dospěl k závěru, že přínosy tohoto léčivého přípravku při schváleném použití převyšují jeho rizika, a nyní zašle své doporučení Evropské komisi k rychlému vydání rozhodnutí o registraci, které bude platné ve všech zemích EU/EHP.

Údaje z klinické studie byly nicméně shromážděny před tím, než se objevila varianta omikron viru SARS-CoV-2, která v současnosti celosvětově způsobuje nejvíce onemocnění covid-19. Laboratorní (in vitor) studie ukazují, že podvarianta omikron BA.1 může být méně citlivá na tixagevimab a cilgavimab v dávkách 150 mg než podvarianta omikron BA.2. EMA vyhodnotí další data v nadcházejících týdnech, aby posoudila, zda by alternativní režim vyššího dávkování přípravku Evusheld mohl být vhodný pro prevenci onemocnění covid-19 způsobného novými variantami viru.

Kde najít další informace

Po vydání rozhodnutí o registraci Evropskou komisí budou zveřejněny Informace o přípravku Evusheld, které budou zahrnovat informace pro zdravotnické pracovníky (souhrn údajů o přípravku), příbalovou informaci pro veřejnost a podrobnosti o podmínky stanovené při jeho registraci. Tyto informace budou dostupné po registraci přípravku rovněž v databázi léčivých přípravků SÚKL.

Hodnotící zpráva s podrobnostmi o hodnocení Evusheld ze strany EMA a s úplným popisem plánu řízení rizik bude brzy zveřejněna na webu EMA. Údaje z klinických studií předložené společností v žádosti o registraci budou rovněž zveřejněny na webu EMA určeném pro publikaci předložených dat.

Hodnocení léčivého přípravku Evusheld

Během hodnocení měl výbor CHMP podporu Farmakovigilančního výboru pro posuzování rizik léčivých přípravků (PRAC) EMA, který posuzoval plán řízení rizik, a skupiny COVID-19 EMA Pandemic Task Force (COVID-ETF), která sdružuje odborníky z celého světa a evropskou regulační síť pro léčiva (EMRN) s cílem usnadnit rychlé a koordinované regulační opatření týkající se léčiv a vakcín proti covid-19.

Evusheld byl hodnocen jako součást "OPEN", iniciativy zahájené v prosinci 2020 s cílem zvýšit mezinárodní spolupráci při přezkumu vakcín a léčiv COVID-19 v EU. Více informací naleznete na webové stránce o správě EMA během pandemie COVID-19.

Zdroj: SÚKL
Související:

Další články z rubriky Zdraví

Macková (SZÚ): Černý kašel u nás i v Evropě monitorujeme a máme účinné prostředky ochrany

Dnes proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, kde zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných společností představili aktuální epidemiologickou situaci ohledně černého kašle, záškrtu a tuberkulózy. ...

Nezanedbávejte své ledviny, nabádá klienty VZP a poukazuje na důležitost preventivních prohlídek

Chronická onemocnění ledvin bývají zákeřná v tom, že o nich pacient dlouho nemá ani tušení. Zdravotní komplikace se neprojevují bolestí a problém je o ...

VZP: Náklady na centrovou péči loni poprvé překročily 20 miliard korun

Všeobecná zdravotní pojišťovna v roce 2023 uhradila za centrovou léčbu vysoce účinnými nákladnými léčivy víc než 20 miliard korun. Tato léčba je posky ...

Epidemiolog Kynčl: V ČR se aktuálně nacházíme v sestupné fázi chřipkové epidemie

Nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky (ARI) v ČR v 8. kalendářním týdnu roku 2024 dosáhla hodnoty 1480 nemocných na 100 000 osob, c ...

Prověřený recept proti jarní únavě - půlhodinka chůze denně a postupné dávkování zátěže

Nedostatek energie, bolesti kloubů, časté bolesti hlavy a celkové vyčerpání. Jarní únava dokáže člověka potrápit. Každoročně na přelomu zimy a jara po ...

Doporučujeme



Úterý 19.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »