InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí
PANDEMIE COVID-19 ONLINE
Zdroj: MZ ČR 19.03.2024 [e]
Nové připady:
28
Ukončená očkování:
6 982 200
Hospitalizovaných:
10
Vyléčení:
4 715 043
Aktivní případy:
378
Úmrtí celkem:
43 514

Imunizace české populace proti covid-19 je velmi nízká, v nejvíc zatížených lokalitách dosahuje maximálně 5 %

06.05.2020
Imunizace české populace proti covid-19 je velmi nízká, konkrétně se pohybuje v řádu jednotek promile, v nejvíc zatížených lokalitách dosahuje maximálně 5 %. Celopopulačně se výskyt pozitivity protilátek pohybuje v rozsahu 0 - 1,3 %. Celkem bylo vyšetřeno 26 500 osob.
Ilustrační snímek | Foto: Úřad vlády ČR
Studie dále prokázala relativně malý zásah zranitelných skupin obyvatel (populace v seniorním věku, chronicky nemocní pacienti), které byly ochráněny karanténními opatřeními. Studie prokázala výskyt pozitivity protilátek v těchto skupinách pouze 0 - 0,6 %. "Je to očekávatelný závěr. Ve výsledku studie se Česká republika neodlišuje od zjištění, která jsou předběžně známa z okolních zemí. Nejsme žádná výjimka. Fakt, že nemoc zatím neprostoupila populací znamená, že jsme opatření proti šíření koronaviru přijali včas. Do případných dalších vln je potřeba na toto myslet a připravit programy na ochranu zranitelných skupin obyvatel. Díky vybudovanému systému časné detekce rizik nyní můžeme pokračovat v kontrolovaném uvolňování opatření. Děkuji všem, kteří se na studii podíleli," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Infekce prošla českou populací velmi mírně, a to platí i pro nejvíce postižené oblasti Litovelska, kde počet covid-19 pozitivních pacientů aktuálně přesahuje 700 na 100 tisíc obyvatel. Testování ve studii tyto oblasti odlišilo od ostatních oblastí, avšak ani zde nepřesáhnul podíl osob s protilátkami hodnotu 3 - 5 %.

Ve všech stanovených skupinách obyvatel bylo celkově zachyceno 107 osob s pozitivním testem na protilátky. Nakažení, ale nediagnostikovaní, vykázali z 51 % bezpříznakový průběh onemocnění. Studie potvrdila, že značná část onemocnění probíhá s velmi mírnými příznaky (až 70 - 80 %) a z toho určitý podíl (20 - 30 %) zcela bez příznaků. "Velmi pozitivním faktem a metodicky přínosným poznatkem je, že studie prokázala velký zájem občanů ČR o podobný typ testování," uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Studie probíhala v podobném experimentálním plánu jako průzkumy prováděné ve většině zemí Evropy a kombinovala reprezentativní a náhodně nabírané populační kohorty (spolupráce ČSÚ, AV ČR a IKEM) s detailním testováním ve vybraných a různě epidemiologicky zatížených oblastech ČR. Jednalo se o Brno, Prahu, Litoměřice, Olomoucko a Litovelsko a jedna část studie byla zaměřena na chronicky nemocné lidi. Náběr respondentů byl ukončen 1. května. Zadavatelem studie bylo Ministerstvo zdravotnictví ČR, realizátorem byl ÚZIS ČR a na studii participovalo téměř 20 významných akademických institucí.

"Součinnost poskytnutá Armádou ČR umožnila ve velmi krátkém čase zajistit testování, zajistit jeho bezpečnost a kvalitu. Společně s garancí odborníků, hygieniků a poskytovatelů zdravotních služeb, tak byl implementován velmi funkční model spolupráce," dodal ředitel Dušek.
Podíl nově diagnostikovaných neustále klesá. Denní počet vyléčených přesahuje počet nově diagnostikovaných, v současné době se již vyléčilo 47,9 % všech nakažených. Klesá i počet hospitalizovaných. Podle posledních modelů Ústavu zdravotnických informací a statistiky lze očekávat přibližně 8 530 potvrzených případů onemocnění do konce května. Nyní je důležité zejména sledovat denní vývoj a krátkodobé predikce, které umožní včas reagovat na změnu.

Dlouhodobě klesá podíl pozitivně zachycených pacientů, aniž by klesala denní testová kapacita - aktuální denní podíly pozitivních záchytů klesají pod 1 %. V této situaci je možné pokračovat v kontrolovaném návratu k normálnímu životu. Hlavní prioritou se stává kontrola lokálních (místních) ohnisek budoucího vzplanutí infekce.

"Ukazuje se, že již nemáme plošný problém, že by nám rostl počet pacientů v rámci celé populace, ale objevují se lokální ohniska, a to musíme řešit. Chceme proto využít úspěšný model spolupráce s Armádou ČR, která je skvělým partnerem. Díky systému sledování počtu nakažených víme, kde nastává problém. Budeme moci zacílit na toto ohnisko a přijmout zde opatření, jako například teď na Chebsku," dodal ministr.

Na základě epidemiologických analýz a časných rizikových signálů bude možné, pod záštitou hygieniků a místních samospráv, koncentrovat testovací kapacitu pro populace se zvýšeným rizikem. Může jít o různé kombinace odběrových stanů a mobilních odběrových týmů, nastavované flexibilně dle konkrétní lokální situace.

Zdroj: MZ ČR
Související:

Další články z rubriky Domácí

Český svaz ochránců přírody vyhlásil rok 2024 Rokem motýlů

Touto osvětovou kampaní chce upozornit na skutečnost, že motýli (a s nimi i mnohý další hmyz) z krajiny mizí, a jak je možné jim pomoci. V této tiskové zprávě se dozvíte nejen, co se v kampani aktuálně chystá, ale také, jaké motýly lze již touto ...

Česká republika prochází v pořadí pátou recesí

Česká republika prochází od svého vzniku v 90. letech minulého století v pořadí pátou recesí. Ta začala ve třetím čtvrtletí roku 2022 a dosáhne svého ...

Nejsou hysterické komentáře o konci pěstování meruněk zbytečné?

Mnozí klimatologové se v souvislosti s letošním teplým únorem snaží dát do spojení změny v teplotním průběhu některých měsíců s kvetením odrůdy meruňk ...

Hlavní hygienička: Děti ve školách nebudou vylučovány z kolektivu na základě absence očkování

Ministerstvo zdravotnictví koriguje nepřesný výklad pražské hygienické stanice ve věci nákazy černým kašlem a příslušných hygienických opatření. Všech ...

NKÚ kritizuje program rozvoje venkova. Část příjemců dotací uváděla nepravdivé údaje

NKÚ se zaměřil na peněžní prostředky státu a EU vynakládané na opatření "Programu rozvoje venkova na období 2014-2020". Prověřil vybraná opatření, na ...

Doporučujeme



Úterý 19.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »