InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí
PANDEMIE COVID-19 ONLINE
Zdroj: MZ ČR 28.04.2024 [e]
Nové připady:
2
Ukončená očkování:
6 982 248
Hospitalizovaných:
4
Vyléčení:
4 715 736
Aktivní případy:
118
Úmrtí celkem:
43 522

Armáda povolá vojáky v aktivní záloze, budou pomáhat v Praze

27.05.2021
Armáda povolá vojáky v aktivní záloze. Rozhodl o tom náčelník generálního štábu armádní generál Aleš Opata. Aktivní zálohy budou pomáhat v Národním očkovacím centru v Praze, kde posílí personál Ústřední vojenské nemocnice. Aktivní zálohu nasadí armáda od 14. července do 15. srpna 2021 ve směnném režimu, a doplní profesionální vojáky, kteří už v centru slouží od jeho otevření.
Ilustrační snímek | Foto: MO ČR
Nasazení aktivní zálohy v boji s pandemií je pilotní projekt. "Záložníci pomáhali po celou dobu pandemie jako dobrovolníci různými způsoby. Teď nastal čas je povolat do služby. Chceme také ověřit proces hromadného povolávání aktivní zálohy, který se od roku 2016 řídí novou legislativou," vysvětluje generál Opata.

Vojáci aktivní zálohy se budou střídat po sedmi dnech, v každé rotaci jich bude 55. Celkem se jich tak ve čtyřech týdnech vymění 220. Každý stráví v nasazení 11 dní, kromě sedmidenní směny slouží další čtyři dny k nástupu a čerpání náhradního volna za čtrnáctihodinové směny.

Pražské očkovací centrum provozuje Ústřední vojenská nemocnice Praha a na jeho organizaci se podílí armáda. Sedmdesát profesionálních vojáků zabezpečuje ve směnném režimu asistenční službu. Vojáci také dohlíží na chod a bezpečnost provozu centra. Od července by je doplnili záložníci.

"Záložníci budou povoláni povolávacím rozkazem," říká velitel teritoriálních sil plukovník Antonín Genser. "Přestože to zákon armádě nenařizuje, záložníci byli osloveni předem a budou povoláni jenom ti, kterým nasazení nezpůsobí vážné komplikace v soukromém nebo profesním životě. Protože doba není lehká."

Povoláni budou vojáci a vojákyně v aktivní záloze zařazeni při Krajských vojenských velitelstvích hlavního města Prahy a Středočeského kraje. Vojáci budou nastupovat do směn z místa svého bydliště.

Hlavní hygienička ministerstva obrany záložníkům doporučila očkování proti covidu před nasazením. Očkování ale není povinné. Pokud záložníci budou chtít být naočkováni, naočkujeme je. K tomu poslouží třicetidenní povolávací lhůta. Plně dostačující je i první dávka očkování.

"Operační nasazení aktivní zálohy zvažujeme při každém novém úkolu," vysvětluje operační velitel generálporučík Josef Kopecký. "Při tomto nasazení jsme čekali, až bude vyšší proočkovanost ve společnosti a budeme mít vakcíny také pro aktivní zálohy, aby měli všichni stejnou ochranu."

Měsíční operační nasazení záložníků může být prodloužené v případě, že se pilotní projekt osvědčí a armáda bude i nadále potřeba v národním očkovacím centru. Vojáci aktivní zálohy mohou být nasazeni na českém území až na dobu sedmi měsíců v roce, nasazení může předcházet až dvanáctitýdenní příprava.

Armáda obnovuje také prezenční výcvik jednotek aktivní zálohy. Od června stovky vojáků aktivní zálohy opět začnou jejich praktický výcvik.

Zdroj: Armáda ČR
Související:

Další články z rubriky Domácí

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchodníky prakticky nezajímá - pouze "novému" dodavateli či zprostředkovateli podepíší plnou moc v domnění, že za ně vše vyřídí. Taková praxe však může ...

E-mobilita na vzestupu: V 1. čtvrtletí meziročně stoupl výkon sítě ČEZ o 39 % a odběry o 65 %

Za posledních 12 měsíců se síť veřejných dobíjecích stanic ČEZ pro elektromobily rozrostla o 135 stojanů. Každá čtvrtá nově postavená "dobíječka" měla ...

Společnost RegioJet zveřejnila čísla za rok 2023, celkové tržby převýšily 3,4 miliard Kč

RegioJet, největší soukromý železniční dopravce ve střední Evropě, ohlašuje své hospodářské a přepravní výsledky za rok 2023. Společnost dosáhla celko ...

Správa železnic odstartovala školení pro dopravce na téma ETCS

Správa železnic připravila školení pro dopravce, které je zaměřené na provozní chování jednotného evropského zabezpečovače ETCS. První se uskutečnilo ...

Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví

Až čtvrtina nově postavených budov by v roce 2035 mohly být dřevostavby. Stát chce v budoucnu podpořit větší využití dřeva v rámci veřejných zakázek, ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »