InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí
PANDEMIE COVID-19 ONLINE
Zdroj: MZ ČR 27.04.2024 [e]
Nové připady:
9
Ukončená očkování:
6 982 248
Hospitalizovaných:
4
Vyléčení:
4 715 725
Aktivní případy:
128
Úmrtí celkem:
43 522

Ministr vnitra Jan Hamáček představil fungování a hlavní cíle Ústředního krizového štábu

31.03.2020
Dnes, v úterý 31. března 2020, pod vedením ministra vnitra Jana Hamáčka poprvé jednala Stálá pracovní skupina ÚKŠ. Její členové jsou zástupci ministerstev vnitra a zdravotnictví včetně hlavní hygieničky, policie, Hasičského záchranného sboru, armády, předsedové pracovních skupin a zástupce Asociace krajů.
Ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) | Foto: Úřad vlády ČR
"Jednání kompletního krizového štábu bude jednou týdně v plném počtu cca 30 lidí, vedení štábu bude jednat každý pracovní den a pracovní skupiny se budou scházet dle potřeby. Veškeré dodávky a distribuce ochranných prostředků odteď koordinuje Ústřední krizový štáb," oznámil ministr vnitra s tím, že ÚKŠ bude distribuci upravovat dle aktuální potřeby. Pracovní skupina pod vedením Ministerstva vnitra představuje vedení ÚKŠ a jako hlavní řídící orgán bude koordinovat fungování jednotlivých pracovních skupin a prostřednictvím předsedy předávat informace vládě.
Kromě pracovních skupin, které budou řešit aktuální problémy, vznikne také tým ekonomů, který bude při UKŠ řešit dlouhodobé ekonomické dopady. "Jednou pandemii překonáme a pak budeme muset rekonstruovat zemi. Proto dáváme dohromady tým ekonomů, který se na situaci podívá z nadhledu a připraví konkrétní ,Marshallův plán" pomoci," dodal Jan Hamáček.

Rozdělení Ústředního krizového štábu:

Standardní (velký) ÚKŠ se bude scházet jednou týdně formou videokonferencí ve středu v 10.00 hod. a bude stanovovat základní směry postupu ve zvládání krize. UKŠ nebude řešit operativní problémy, k tomu budou určeny pracovní skupiny.

Stálá pracovní skupina bude fungovat jako hlavní řídící orgán ÚKŠ, který se setkává denně v 10.00 hod. od pondělí do pátku na Ministerstvu vnitra. Skupina se bude zaměřovat především na řízení fungování pracovních skupin a bude předávat informace vládě. Každý z členů Stálé pracovní skupiny bude mít na denní bázi aktuální informace ze svého úseku.

Odborné pracovní skupiny jednají dle potřeby a řeší operativní problémy, např. předkládání požadavků na materiální vybavení.

Skupina nákupy shromažďuje a vyhodnocuje požadavky, komunikuje s výrobci a poptává materiál. Jde o sloučené týmy ministerstev vnitra a zdravotnictví. V rámci skupiny pod vedením Ministerstva průmyslu a obchodu bude fungovat tým zaměřený na domácí výrobce.

Skupina distribuce pod vedením HZS shromažďuje ucelený přehled poptávek a dodávek ochranných pomůcek. Nastaví systém distribuce po celé ČR. Opět jde o sloučené skupiny ministerstev vnitra a zdravotnictví.

Skupina dopady se v koordinaci ministerstev práce a sociálních věcí a průmyslu a obchodu zabývá předcházením hospodářským a sociálním dopadům, řeší otázky školství, tělovýchovy, kultury a zmírňování dopadů.

Odborná zdravotní skupina se zabývá šířením koronaviru, chytrou karanténou a provádí modelace.

Mediální skupina koordinuje výstupy jednotlivých resortů.

Ekonomický poradní tým složený z ekonomů by měl navrhnout řešení, které podpoří ekonomiku.
Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR
Související:

Další články z rubriky Domácí

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchodníky prakticky nezajímá - pouze "novému" dodavateli či zprostředkovateli podepíší plnou moc v domnění, že za ně vše vyřídí. Taková praxe však může ...

E-mobilita na vzestupu: V 1. čtvrtletí meziročně stoupl výkon sítě ČEZ o 39 % a odběry o 65 %

Za posledních 12 měsíců se síť veřejných dobíjecích stanic ČEZ pro elektromobily rozrostla o 135 stojanů. Každá čtvrtá nově postavená "dobíječka" měla ...

Společnost RegioJet zveřejnila čísla za rok 2023, celkové tržby převýšily 3,4 miliard Kč

RegioJet, největší soukromý železniční dopravce ve střední Evropě, ohlašuje své hospodářské a přepravní výsledky za rok 2023. Společnost dosáhla celko ...

Správa železnic odstartovala školení pro dopravce na téma ETCS

Správa železnic připravila školení pro dopravce, které je zaměřené na provozní chování jednotného evropského zabezpečovače ETCS. První se uskutečnilo ...

Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví

Až čtvrtina nově postavených budov by v roce 2035 mohly být dřevostavby. Stát chce v budoucnu podpořit větší využití dřeva v rámci veřejných zakázek, ...

Doporučujeme



Sobota 27.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »