InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Pro ženy

Jak se zbavit skvrn a jizev po akné? A jde to vůbec?

27.04.2024
Může být něco více frustrujícího než akné, které se objeví hodinu před důležitou schůzkou? Bohužel ano. Často po sobě zanechává trvalé stopy v podobě skvrn a jizev, které pak dlouhodobě připomínají problematické období. I když se jich většinou není možné zcela zbavit, existují způsoby, jak je zmírnit a zlepšit celkový stav pleti.
Ilustrační snímek | Zdroj: Freepik.com

Skvrny vs. jizvy - jaký je mezi nimi rozdíl?


Prvním krokem je pochopení rozdílu mezi skvrnami a jizvami po akné.

Skvrny po akné jsou dočasné zbarvení, které se objevuje po vymizení pupínků. Mohou být fialové, červené nebo hnědé a obvykle časem samy vyblednou.

Jizvy po akné jsou naproti tomu trvalé změny struktury kůže. Vznikají, když léze akné proniknou hluboko do kůže a poškodí podpůrné tkáně. Dělí na různé typy - například jizvy typu boxcar, ice pick či rolling jizvy.

Jak skvrnám a jizvám předcházet?


Nejlepším způsobem, jak se zbavit skvrn a jizev po akné, je prevence. Co konkrétně zahrnuje?

Pupínky nemačkejte, i když vás to láká. Vymačkávání vede k těžšímu zánětu a zvyšuje riziko vzniku jizev.

Používejte šetrné produkty při každodenní péči o pleť. Skvělou volbou je produktová řada Sébium od Biodermy.

Když pokožku vystavujete slunečním paprskům, aplikujte na ni opalovací krém, ideálně SPF 30 nebo vyšším. Ochrání kůži před sluncem, které může zhoršit pigmentaci a zviditelnit jizvy.

Dalším aspektem zdravějšího vzhledu pokožky je kvalitní strava. Konzumace dostatečného množství ovoce a zeleniny pleti rozhodně prospívá.


Zdroj: bioderma-cz.com

Jak probíhá léčba?


Pokud se již se skvrnami nebo jizvami po akné potýkáte, nabízí se několik variant léčby, které více či méně napomáhají k navrácení původní krásy.

První možností jsou krémy a séra (volně prodejné i na předpis), které mohou pomoci zmírnit stopy a jizvy po akné. Mezi běžné složky těchto přípravků patří retinol, kyselina hyaluronová a vitamin C.

Následuje chemický peeling - dochází při něm k odstranění vrchní vrstvy kůže, čímž se zjemní její textura a redukuje se vzhled stop a jizev po akné.

Oblíbenou metodou je také mikrojehličkování. Ošetření zahrnuje použití drobných jehliček k propichování kůže, čímž se stimuluje tvorba kolagenu a elastinu a zlepšuje se celkový vzhled pleti.

Efektivní může být i laserová terapie - obvykle se používá k cílení na specifické skvrny a jizvy.

A konečně tzv. dermální výplně v podobě kyseliny hyaluronové či poly-l mléčné. Injektují se do jizev po akné, aby vyplnily a vyrovnaly okolní pokožku.


Zdroj: Freepik.com

Zájemci o léčbu akné si musí uvědomit, že ne všechny léčebné postupy jsou vhodné pro každého a některé mohou být spojeny s riziky nebo vyžadují delší dobu rekonvalescence. Proto je důležitá konzultace se zkušeným dermatologem - pomůže vám vybrat nejlepší možnost s ohledem na váš typ pleti a individuální potřeby.

Autor: St
Fotogalerie:

Další články z rubriky Pro ženy

Erotické prádýlko, jak zaujmout v posteli a okořenit sex?

Je Váš partner náročný? Vyžaduje od Vás neustále nové přístupy k vašemu společnému intimnímu času? Úsilí, které vynaložíte na překvapení svého partnera, je klíčovou součástí naplňujícího sexuálního života a nádherné noci plné rozkoše. Vklouznutí do ...

Vaginální výtok: jaký je normální, a který už ne?

Vaginální výtok je přirozeným jevem, který má svou funkci v udržování zdraví a rovnováhy intimních partií. Vaginální výtok se může měnit v závislosti ...

Jak se rychle vzchopit z rozchodu

Rozchod je jednou z nejtěžších životních situací, kterou může člověk zažít. Ztráta partnera, se kterým jste sdíleli společnou budoucnost, lásku a důvě ...

Můj muž je alkoholik, co mám dělat?

Máte pocit, že váš muž pije příliš mnoho alkoholu a že to ovlivňuje váš vztah i jeho zdraví? Cítíte se bezmocní, zklamaní, naštvaní nebo vydíraní? Nej ...

Jsou náhražky parfémů dobrým nákupním rozhodnutím?

Při hledání ideální vůně často stojíme před dilematem: originální parfémy známých značek nebo jejich náhražky? Mohou alternativní nabídky konkurovat l ...

Doporučujeme



Pátek 10.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »