InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Pro ženy

Můj muž je alkoholik, co mám dělat?

07.02.2024
Máte pocit, že váš muž pije příliš mnoho alkoholu a že to ovlivňuje váš vztah i jeho zdraví? Cítíte se bezmocní, zklamaní, naštvaní nebo vydíraní? Nejste sami. Alkoholismus je vážná nemoc, která postihuje nejen člověka, který pije, ale i jeho rodinu a blízké. V tomto článku se dozvíte, jak poznat, že váš muž je alkoholik, jak mu pomoci a jak se postarat o sebe.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Jak poznat, že váš muž je alkoholik?


Alkoholismus není jen závislost na alkoholu, ale i porucha osobnosti a chování. Alkoholik má problém s kontrolou svého pití, pije i přes negativní následky pro sebe i pro ostatní a popírá nebo bagatelizuje svůj problém. Některé známky alkoholismu jsou:

- Přehnaná potřeba pít alkohol nebo touha po něm
- Ztráta kontroly nad množstvím vypitého alkoholu
- Tolerance k alkoholu, tedy potřeba pít stále více, aby dosáhl stejného účinku
- Abstinenční příznaky, jako jsou třes, pocení, úzkost nebo podrážděnost, když nepije
- Zanedbávání jiných zájmů nebo povinností kvůli pití
- Pokračování v pití i přes vědomí škodlivých důsledků pro sebe i pro ostatní
- Lhaní nebo skrývání svého pití před ostatními
- Snaha omezit nebo ukončit pití bez úspěchu

Pokud si myslíte, že váš muž splňuje některé z těchto kritérií, je pravděpodobné, že je alkoholik. To ale neznamená, že je ztracený případ. Alkoholismus je léčitelný a s vaší podporou a pomocí odborníků se může zotavit.

Jak mu pomoci?


Pokud chcete pomoci svému muži s jeho problémem s alkoholem, musíte si uvědomit několik věcí:

- Nemůžete ho změnit. Jen on sám se může rozhodnout, že chce přestat pít a vyhledat pomoc. Nemůžete ho k tomu donutit nebo přesvědčit.
- Nemůžete za to. Jeho pití není vaše vina ani odpovědnost. Nejste špatná manželka ani partnerka. Jeho pití není reakcí na vaše chování nebo nedostatky.
- Nemůžete to ignorovat. Jeho pití má negativní dopad na vás i na vaše děti. Nemůžete předstírat, že se nic neděje a doufat, že to samo zmizí.
- Můžete mu nabídnout pomoc. Pokud je váš muž ochotný uznat svůj problém a hledat řešení, můžete mu být oporou a podporovat ho v jeho léčbě. Můžete mu pomoci najít vhodnou léčebnou instituci nebo skupinu podpory. Můžete ho doprovázet na terapii nebo schůzky. Můžete mu ukázat svou lásku a respekt.
- Můžete mu nastavit hranice. Pokud je váš muž neochotný změnit své pití, musíte se chránit a chránit své děti.
Můžete mu říct, co od něj očekáváte a co nebudete tolerovat. Můžete mu dát najevo, jaké budou důsledky, pokud nebude dodržovat vaše pravidla. Můžete se rozhodnout, zda chcete zůstat s ním nebo odejít.

Jak se postarat o sebe?


Pomáhat alkoholikovi je náročné a vyčerpávající. Můžete se cítit osamělí, zranitelní, vinní, naštvaní nebo smutní. Můžete mít problémy se zdravím, prací, financemi nebo vztahy. Proto je důležité, abyste se starali i o sebe a své potřeby. Některé tipy, jak to udělat, jsou:

- Hledejte podporu.Nemusíte to zvládat sami. Můžete se obrátit na svou rodinu, přátele, kolegy nebo odborníky. Můžete navštěvovat skupiny podpory pro rodiny alkoholiků, jako je Al-Anon nebo Alateen. Tam se můžete setkat s lidmi, kteří procházejí podobnou situací a porozumí vám.
- Pečujte o své zdraví. Snažte se dodržovat zdravý životní styl. Jezte vyváženě, dostatečně spěte, cvičte a relaxujte. Vyhněte se nadměrnému pití alkoholu nebo užívání drog. Pokud máte nějaké zdravotní potíže, vyhledejte lékaře.
- Dělejte si radost. Nenechte si vzít radost ze života kvůli jeho pití. Najděte si čas na své koníčky, zájmy a zábavu. Udržujte kontakt s lidmi, kteří vás baví a inspirují. Odměňujte se za své úspěchy a úsilí.
- Pracujte na sobě.Možná máte nějaké osobní problémy nebo traumata, které vás trápí a ovlivňují váš vztah s alkoholikem. Můžete si hledat pomoc u psychologa nebo terapeuta, který vám pomůže pochopit a vyřešit své emoce a konflikty.
- Věřte v sebe. Jste silná a hodnotná osoba. Máte právo na šťastný a plnohodnotný život. Neztrácejte naději a víru ve svou budoucnost.

Mít muže alkoholika je těžké a bolestivé. Ale není to konec světa. S pomocí odborníků a podpory ostatních se může váš muž uzdravit a váš vztah se může zlepšit. A hlavně musíte pamatovat na sebe a svou pohodu. Jste důležitá a zasloužíte si být šťastná.


Zdroj: T. Smutná

Další články z rubriky Pro ženy

Erotické prádýlko, jak zaujmout v posteli a okořenit sex?

Je Váš partner náročný? Vyžaduje od Vás neustále nové přístupy k vašemu společnému intimnímu času? Úsilí, které vynaložíte na překvapení svého partnera, je klíčovou součástí naplňujícího sexuálního života a nádherné noci plné rozkoše. Vklouznutí do ...

Vaginální výtok: jaký je normální, a který už ne?

Vaginální výtok je přirozeným jevem, který má svou funkci v udržování zdraví a rovnováhy intimních partií. Vaginální výtok se může měnit v závislosti ...

Jak se rychle vzchopit z rozchodu

Rozchod je jednou z nejtěžších životních situací, kterou může člověk zažít. Ztráta partnera, se kterým jste sdíleli společnou budoucnost, lásku a důvě ...

Jsou náhražky parfémů dobrým nákupním rozhodnutím?

Při hledání ideální vůně často stojíme před dilematem: originální parfémy známých značek nebo jejich náhražky? Mohou alternativní nabídky konkurovat l ...

Výsledky testu sportovních kočárků: Na bezpečnost není spolehnutí

Kočárek je při péči o malé dítě téměř nepostradatelným pomocníkem. Spotřebitelská organizace dTest proto publikuje testy kočárků pravidelně - v aktuál ...

Doporučujeme



Sobota 27.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »