InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Pro ženy

Vaginální výtok: jaký je normální, a který už ne?

11.02.2024
Vaginální výtok je přirozeným jevem, který má svou funkci v udržování zdraví a rovnováhy intimních partií. Vaginální výtok se může měnit v závislosti na fázi menstruačního cyklu, hormonální antikoncepci, těhotenství, menopauze nebo sexuální aktivitě. Většinou se jedná o normální změny, které nevyžadují žádnou léčbu. Někdy však může vaginální výtok signalizovat nějaký zdravotní problém, jako je infekce, zánět nebo nádor. Jak poznat, co je normální, a co už ne?
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Normální vaginální výtok je obvykle bílý nebo průhledný, má mírnou nebo žádnou vůni a nemá žádné nepříjemné příznaky, jako je svědění, pálení, podráždění nebo bolest. Normální vaginální výtok se může lišit v množství a konzistenci podle toho, kde se nacházíte v menstruačním cyklu. Před ovulací je vaginální výtok obvykle řidší a vlhký, což usnadňuje pohyb spermií. Po ovulaci je vaginální výtok obvykle hustší a lepivý, což chrání dělohu před bakteriemi. Během těhotenství je vaginální výtok také bohatší a hustší, což je normální reakce na zvýšenou hladinu hormonů. Během menopauzy je vaginální výtok naopak řidší a suchý, což souvisí s poklesem produkce estrogenu.

Abnormální vaginální výtok je ten, který má neobvyklou barvu, zápach, konzistenci nebo doprovodné příznaky. Abnormální vaginální výtok může být způsoben různými faktory, jako jsou infekce, záněty, alergie, cizí tělesa, nádory nebo sexuálně přenosné nemoci. Některé z nejčastějších příčin abnormálního vaginálního výtoku jsou:

Bakteriální vaginóza
Jedná se o nerovnováhu bakterií ve vagíně, která způsobuje šedivý nebo bělavý vaginální výtok s nepříjemným rybím zápachem. Bakteriální vaginóza může být vyvolána například používáním antibiotik, intimních mycích prostředků, nitroděložních tělísek nebo častou změnou sexuálních partnerů. Bakteriální vaginóza se léčí antibiotiky.

Kvasinková infekce
Jedná se o nadměrné rozmnožení kvasinek (Candida) ve vagíně, které způsobuje bělavý nebo nažloutlý vaginální výtok s hrudkovitou strukturou podobnou tvarohu. Kvasinková infekce je také spojena se silným svěděním, pálením a zarudnutím vulvy. Kvasinková infekce může být vyvolána například oslabením imunitního systému, diabetes mellitus, hormonálními změnami, antibiotiky nebo nošením těsného a syntetického oblečení. Kvasinková infekce se léčí antifungálními přípravky.

Trichomoniáza
Jedná se o sexuálně přenosnou nemoc způsobenou parazitem Trichomonas vaginalis, který způsobuje žlutý nebo zelený vaginální výtok s pěnivou konzistencí a nepříjemným zápachem. Trichomoniáza je také spojena s bolestí při močení, sexu nebo menstruaci, svěděním, podrážděním nebo krvácením z pochvy. Trichomoniáza se léčí antibiotiky.

Chlamydie
Jedná se o sexuálně přenosnou nemoc způsobenou bakterií Chlamydia trachomatis, která způsobuje bílý nebo průhledný vaginální výtok s hlenovitou konzistencí. Chlamydie je často asymptomatická, ale může být spojena s bolestí při močení, sexu nebo menstruaci, krvácením mezi menstruacemi, pálením nebo svěděním pochvy. Chlamydie se léčí antibiotiky.

Gonorea
Jedná se o sexuálně přenosnou nemoc způsobenou bakterií Neisseria gonorrhoeae, která způsobuje žlutý nebo zelený vaginální výtok s hnisavou konzistencí. Gonorea je také spojena s bolestí při močení, sexu nebo menstruaci, krvácením mezi menstruacemi, pálením nebo svěděním pochvy. Gonorea se léčí antibiotiky.

Pokud si všimnete nějakého abnormálního vaginálního výtoku, je důležité navštívit gynekologa a podstoupit vyšetření a testy, které pomohou určit příčinu a vhodnou léčbu. Některé infekce nebo záněty mohou mít vážné následky pro vaše reprodukční zdraví, jako je například zánět pánevních orgánů, mimoděložní těhotenství, neplodnost nebo rakovina děložního čípku. Proto je lepší být opatrná a včas reagovat na jakékoli změny ve vašem intimním prostředí.

Vaginální výtok je normální součástí ženského těla a nemusíte se ho stydět nebo se ho snažit potlačovat. Naopak, můžete ho považovat za ukazatel vašeho zdravotního stavu a cyklu. Pokud si udržujete správnou hygienu a pravidelné kontroly u gynekologa, můžete si být jistá, že váš vaginální výtok je normální a že si zachováváte své intimní zdraví.

Autor: ID

Další články z rubriky Pro ženy

Erotické prádýlko, jak zaujmout v posteli a okořenit sex?

Je Váš partner náročný? Vyžaduje od Vás neustále nové přístupy k vašemu společnému intimnímu času? Úsilí, které vynaložíte na překvapení svého partnera, je klíčovou součástí naplňujícího sexuálního života a nádherné noci plné rozkoše. Vklouznutí do ...

Jak se rychle vzchopit z rozchodu

Rozchod je jednou z nejtěžších životních situací, kterou může člověk zažít. Ztráta partnera, se kterým jste sdíleli společnou budoucnost, lásku a důvě ...

Můj muž je alkoholik, co mám dělat?

Máte pocit, že váš muž pije příliš mnoho alkoholu a že to ovlivňuje váš vztah i jeho zdraví? Cítíte se bezmocní, zklamaní, naštvaní nebo vydíraní? Nej ...

Jsou náhražky parfémů dobrým nákupním rozhodnutím?

Při hledání ideální vůně často stojíme před dilematem: originální parfémy známých značek nebo jejich náhražky? Mohou alternativní nabídky konkurovat l ...

Výsledky testu sportovních kočárků: Na bezpečnost není spolehnutí

Kočárek je při péči o malé dítě téměř nepostradatelným pomocníkem. Spotřebitelská organizace dTest proto publikuje testy kočárků pravidelně - v aktuál ...

Doporučujeme



Sobota 27.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »