InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Auto moto

Nejlepší řešení pro celoevropské platby mýtného

12.01.2024
Cestování po Evropě je díky rozsáhlé síti propojených dálnic velmi pohodlné. Nicméně, placení mýtného v jednotlivých zemích může tento zážitek značně zkomplikovat. Každá země má totiž svá vlastní pravidla pro mýtné a udržet si o nich přehled může být složité a frustrující. Pro dopravní společnosti je pochopení těchto systémů, pravidel a tarifů klíčové pro plánování tras i každodenní provoz.
Ilustrační snímek | Zdroj: Freepik.com
Společnost Eurowag nabízí jednoduchá řešení, která vašim řidičům usnadní placení mýtného. Díky palubní jednotce Eurowag EETS (EVA) nebudou placením mýtného při průjezdu různými zeměmi ztrácet čas.

Více evropských předpisů o mýtném představuje výzvu


Komplikace při placení mýtného v různých evropských zemích pramení z rozličnosti mýtných systémů. Každý stát má totiž specifická pravidla, tarify a metody platby a orientovat se v této škále předpisů vyžaduje podrobné znalosti.

Mnoho zemí, mnoho různých systémů


Jak již bylo zmíněno, v celé Evropě se používají různé systémy mýtného, přičemž každá země uplatňuje vlastní sazby, předpisy a způsoby platby. Dodržování všech pravidel těchto systémů při průjezdu evropskými zeměmi vyžaduje jejich dobrou znalost.V současné době se v Evropě používají čtyři základní typy mýtných systémů - otevřené, uzavřené, dálniční známky a volný tok.

Otevřený systém

Otevřený mýtný systém funguje buď prostřednictvím klasických mýtných bran, nebo pomocí elektronického výběru mýtného (ETC).

Uzavřený systém

V uzavřeném mýtném systému obdrží řidiči v mýtné bráně při vjezdu na zpoplatněnou silnici lístek. Na konci trasy, u výjezdové mýtné brány, lístek odevzdají a na základě ujeté vzdálenosti a dalších faktorů, jako je typ vozidla a typ použité silnice, se vypočítá výše poplatku. Tento systém využívá například Polsko.

Systém bezbariérového mýta neboli systém volného toku

Systém bezbariérového mýta, známý také jako systém volného toku, je moderním typem mýtného systému, který se stává oblíbeným díky své snadné použitelnosti a pohodlí.

Ve snaze zefektivnit a zjednodušit mýtné systémy vydal Evropský parlament směrnici 2019/520, která umožňuje zavedení Evropské služby elektronického mýtného (EETS). Společnost Eurowag nabízí ideální palubní jednotku s certifikací EETS, která zjednodušuje všechny aspekty placení mýtného.

Pohodlnější způsob placení mýtného


S palubní jednotkou Eurowag EETS můžete hladce platit mýto ve většině evropských zemí, a to nejen za jízdu po zpoplatněných komunikacích, ale i za využití některých mostů či tunelů. Navíc budete mít všechny měsíční platby zahrnuty do jedné faktury.

Představujeme systém Enhanced Vehicle Assistant (EVA), který spojuje naše mýtné řešení se softwarem vašeho vozového parku. Technologie pro prevenci podvodů při tankování může pomoci snížit vaše výdaje za palivo a údržbu až o 20 %.

K tomu všemu EVA mluví vaším jazykem, je vybavena velkým barevným displejem a zákaznická podpora je k dispozici 24/7. Nabízíme rovněž výhodnou možnost úspory na palivu prostřednictvím naší palivové karty Eurowag.

Autor: WP

Další články z rubriky Auto moto

Renault Symbioz, nová éra rodinného vozu s rytmem života

Téměř 60 let od představení moderního, prostorného a praktického vozu Renault 16 a 40 let od představení revolučního modelu Espace, vozu pro sedm osob s délkou 4,25 m, přispívá Renault k dědictví "rodinných vozů s rytmem života" modelem Symbioz. ...

První skici vozu Škoda Enyaq RS Race: koncepční studie kombinující DNA motorsportu a udržitelnost

Mladá Boleslav - S novou koncepční studií Enyaq RS Race hledá Škoda Auto nové možnosti udržitelnosti v motoristickém sportu a zároveň dále zvyšuje emo ...

Nové MINI Aceman s čistě elektrickým pohonem nabízí dostatek prostoru pro pět cestujících

Kreativní využití prostoru v novém pojetí: MINI slaví premiéru prvního crossoveru v segmentu prémiových malých vozů. Nové MINI Aceman kombinuje kompak ...

Ford Pro posiluje vedoucí postavení E-Transitu v segmentu

Ford Pro dnes odhalil novou verzi modelu E-Transit s prodlouženým dojezdem, která zvyšuje schopnosti nejprodávanější velké elektrické dodávky v Evropě ...

Škoda Kodiaq rozšiřuje paletu motorů, prodejní ceny začínají na 980 000 Kč včetně DPH

Mladá Boleslav - Nová Škoda Kodiaq se dostala do prodeje nejprve se dvěma dieselovými motory, nyní se paleta pohonných jednotek rozrůstá o zážehové ag ...

Doporučujeme



Neděle 5.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »