InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Auto moto

Ford Pro posiluje vedoucí postavení E-Transitu v segmentu

23.04.2024
Ford Pro dnes odhalil novou verzi modelu E-Transit s prodlouženým dojezdem, která zvyšuje schopnosti nejprodávanější velké elektrické dodávky v Evropě, jež loni překonala svého nejbližšího konkurenta v poměru více než pět ku jedné.
Foto: fordmedia.cz
Novinka, která se postupně dostává k zákazníkům po celém světě, navazuje na digitální vylepšení produktivity modernizovaného Transitu a výrazně rozšiřuje potenciální zákaznickou základnu modelu E-Transit. Nový model se vyznačuje využitelnou kapacitou akumulátoru 89 kWh pro maximální dojezd až 402 km, a také rychlejším nabíjením střídavým a stejnosměrným proudem. Zákazníci rovněž mohou využívat prodloužené dvouleté/neomezené servisní intervaly - dvojnásobek současného jednoletého intervalu.

"Verze E-Transitu s prodlouženým dojezdem je dalším příkladem snahy společnosti Ford Pro o zavedení vysoce produktivních elektromobilních vozových parků v Evropě," řekl Hans Schep, generální ředitel Ford Pro pro Evropu. " Možnost zákazníků dojet mezi jednotlivými nabíjeními dále spolu se širokou nabídkou typů karoserií posiluje naši pozici důvěryhodného partnera pro kompletní řešení jejich vozového parku."

E-Transit s prodlouženým dojezdem je navržen tak, aby oslovil zejména zákazníky, kteří působí ve venkovských oblastech, v chladnějším podnebí nebo na trasách zahrnujících jízdu po dálnici. Zákazníci si budou moci nový model objednat ještě letos, první dodávky se očekávají v roce 2025.

Lepší elektrický výkon


Verze E-Transit s prodlouženým dojezdem zvyšuje využitelnou kapacitu akumulátoru na 89 kWh a umožňuje dojezd až 402 km, což je o 28 % více než u modelu se standardním dojezdem. Díky tomuto vylepšení se E-Transit s prodlouženým dojezdem stává atraktivní volbou pro vozové parky, které působí mimo centra měst, ale přesto chtějí využívat výhod zrychlené produktivity elektrických, připojených užitkových vozidel.

Tepelné čerpadlo se vstřikováním par chladiva je součástí standardní výbavy verze s prodlouženým dojezdem, která zajišťuje účinnější vytápění kabiny při nízkých teplotách. Tento systém je podobný systému v modelu E-Transit Custom - vůbec prvním elektromobilu, který tuto technologii využívá - a je navržen tak, aby zlepšil energetickou účinnost a optimalizoval dojezd v chladnějším počasí.

Inženýři společnosti Ford u všech verzí E-Transitu s prodlouženým dojezdem výrazně zlepšili nabíjecí výkon. Maximální výkon nabíjení střídavým proudem byl zvýšen z 11 kW na 22 kW, což znamená, že plné nabití přes noc má trvat méně než šest hodin. Výkon rychlonabíjení stejnosměrným proudem byl zvýšen ze 115 kW na 180 kW, takže 10 minut nabíjení může přidat až 116 km dojezdu a nabití z 10 na 80 % trvá přibližně 28 minut.

Ford Pro očekává, že vylepšené schopnosti E-Transitu s prodlouženým dojezdem osloví zákazníky s širokou škálou využití a požadavků, a proto společnost nabízí rozsáhlý výběr modelových variant včetně délek L3 a L4, dodávek, varianty DCiV, varianty s jednokabinou na podvozku, s celkovou hmotností od 3 500 kg do 4 250 kg. Maximální užitečné zatížení je až 1 460 kg u dodávek a 1 814 kg u variant s podvozkem s kabinou, s tažnou hmotností až 750 kg u modelů s celkovou hmotností 3 500 kg. K dispozici je také systém Pro Power Onboard, který dodává 2,3 kW výstupního výkonu z akumulátoru vozidla pro napájení nářadí, vybavení a přestaveb.

E-Transit s prodlouženým dojezdem těží ze stejných digitálních funkcí zvyšujících produktivitu, které Ford Pro oznámil pro celou modelovou modernizovanou řadu Transit:

Standardní připojení pomocí modemu 5G pro superrychlé připojení na cestách

Možnost bezdrátové aktualizace softwaru

Inovativní digitální spínače přídavného vybavení pro ovládání prvků přestaveb prostřednictvím obrazovky SYNC

Technologie Doručovací Asistent navržená tak, aby pomohla ušetřit až 20 sekund na jednu zastávku - více než hodinu denně

Modernizovaná standardní verze i verze E-Transit s prodlouženým dojezdem navíc využívají nový dvouletý servisní interval bez omezení ujeté vzdálenosti, který firmám pomáhá snižovat náklady na provoz. Jedná se o významné vylepšení oproti současnému jednoletému/neomezenému intervalu pro ujeté vzdálenosti.

Od uvedení na trh v červnu 2022 je E-Transit nejprodávanější dvoutunovou elektrickou dodávkou v Evropě a v roce 2023 dosáhl více než 55% podílu na trhu.

Nová varianta E-Transit minibus


Ford Pro rozšiřuje nabídku řady E-Transit také o nový elektrický minibus.

Nová varianta je navržena tak, aby poskytla podporu zákazníkům, jako jsou taxislužby, školy a místní úřady, kteří elektrifikují své vozové parky a připravují se na budoucí provoz v reakci na zpřísňující se předpisy a zavedení více než 350 nízkoemisních zón, které již fungují po celé Evropě - včetně všech hlavních měst v Evropské unii.

Novinka pojme až 15 osob a vychází z prosklené dodávky E-Transit L3 s celkovou hmotností 4 250 kg, kterou v Turecku přestavěli specialisté na montáže sedadel z firmy ISRI. Zákazníci si mohou vybrat jedno nebo dvojsedadlo spolujezdce, devítimístné nebo dvanáctimístné uspořádání zadní části a standardní nebo vysokou střechu. Zadní klimatizace a topenía elektricky ovládaný schůdek u bočních posuvných dveří jsou součástí standardní výbavy.

Nový minibus, který bude k objednání přímo u prodejců Ford, lze pro devítimístné zadní uspořádání specifikovat se standardním nebo prodlouženým dojezdem a pro dvanáctimístné zadní uspořádání se standardním dojezdem.

Společnost Ford Pro Special Vehicles prostřednictvím své 200členné sítě Ford Pro Convertor rovněž nabízí verzi prosklené dodávky E-Transit určenou pro speciální přestavby například pro přepravu vozíčkářů.

Zdroj: Ford

Další články z rubriky Auto moto

Renault Symbioz, nová éra rodinného vozu s rytmem života

Téměř 60 let od představení moderního, prostorného a praktického vozu Renault 16 a 40 let od představení revolučního modelu Espace, vozu pro sedm osob s délkou 4,25 m, přispívá Renault k dědictví "rodinných vozů s rytmem života" modelem Symbioz. ...

První skici vozu Škoda Enyaq RS Race: koncepční studie kombinující DNA motorsportu a udržitelnost

Mladá Boleslav - S novou koncepční studií Enyaq RS Race hledá Škoda Auto nové možnosti udržitelnosti v motoristickém sportu a zároveň dále zvyšuje emo ...

Nové MINI Aceman s čistě elektrickým pohonem nabízí dostatek prostoru pro pět cestujících

Kreativní využití prostoru v novém pojetí: MINI slaví premiéru prvního crossoveru v segmentu prémiových malých vozů. Nové MINI Aceman kombinuje kompak ...

Škoda Kodiaq rozšiřuje paletu motorů, prodejní ceny začínají na 980 000 Kč včetně DPH

Mladá Boleslav - Nová Škoda Kodiaq se dostala do prodeje nejprve se dvěma dieselovými motory, nyní se paleta pohonných jednotek rozrůstá o zážehové ag ...

Co si počít, pokud se vám rozbije katalyzátor v autě?

První katalyzátory se začaly v autech objevovat už v sedmdesátých letech dvacátého století. Za tento vynález vděčíme americké automobilce Cadillac. Je ...

Doporučujeme



Sobota 4.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »