InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Auto moto

Toyota vyhlašuje soutěž o 200 milionů na podporu městské dopravy

22.06.2023
Nadace Toyota Mobility Foundation v partnerské spolupráci s Challenge Works a World Resources Institute představuje celosvětovou soutěž dotovanou částkou devíti milionů dolarů (přibližně 198 milionů korun). Cílem je pomoc městům přizpůsobit se budoucím nárokům městské mobility.
Foto: toyotanews.eu
Cílem soutěže Sustainable Cities Challenge (Udržitelná města) je posouvat kvalitu života lidí zlepšováním dostupnosti pracovních uplatnění, vzdělání a dalších základních služeb. V rámci soutěže se města spojí s inovátory, aby společně zavedli taková řešení mobility, která by dokázala snížit uhlíkovou stopu, zlepšit dostupnost a využívat data k budování odolnějších systémů dopravy.

Změny systémů mobility mají městům pomoci nejen se snižováním uhlíkové stopy, ale též se zajištěním vyšší míry inkluze a dostupnosti pro jejich vlastní obyvatele. V současnosti na 1,2 miliardy lidí žijících ve městech nemá přístup minimálně k jedné ze základních služeb.

Zástupci měst se můžou přihlásit zde Sustainable Cities Challenge.

S postupným růstem a rozvojem měst je stále aktuálnější otázka spolehlivé, efektivní a inkluzivní dopravy lidí i zboží. Současně s tím se objevují stále slibnější příležitosti využívat pokrokové technologie v oblasti dopravy, návrhu infrastruktury, vlastního provozu, energetiky a propojených datových systémů.

"Prostřednictvím soutěže Sustainable Cities Challenge chceme ve spolupráci s městy hledat pokroková řešení v takových oblastech, která určí jako klíčová k vytvoření přizpůsobitelného modelu pro města budoucnosti," říká Ryan Klem, programový ředitel nadace Toyota Mobility Foundation.

Výzva k podávání přihlášek

Již nyní je možné podávat přihlášky do první fáze soutěže, organizátoři vyzývají představitele měst a místní samosprávy, odbory dopravy a další související místní i regionální orgány. Podávané přihlášky by se měly zaměřovat minimálně na jedno ze tří následujících témat:

- Podpora přístupu k bezpečným, cenově dostupným a inkluzivním způsobům dopravy

- Využívání přidané hodnoty dat k budování propojených a odolných ekosystémů mobility

- Snižování dopadů na životní prostředí prostřednictvím řešení s nízkou uhlíkovou stopou a řešení obnovitelné energie

Města, která se probojují do užšího seznamu, budou přizvána zúčastnit se akademie ve Spojených státech a získají podporu, aby mohla svůj návrh detailněji rozvinout a stát se součástí širší sítě týmů pokrokových měst.

V únoru 2024 budou tři vítězná města vybrána za hostitele soutěže City Challenge s cílem přitáhnout pozornost světových inovátorů. Tito inovátoři mohou být buďto místní - žijící přímo ve vybraném městě nebo zemi - nebo pocházet odkudkoli na světě, avšak jejich řešení musejí být pro vítězná města použitelná a přizpůsobena jejich potřebám.

Vítězní inovátoři pro jednotlivá města budou oznámeni koncem roku 2024, města a inovátoři se rozdělí o dotaci ve výši devíti milionů dolarů na otestování a nasazení řešení.

Podpora řešení mobility pro udržitelnější budoucnost


Řada měst se dnes přizpůsobuje novým zvyklostem a různým druhům životního stylu ruku v ruce s tím, jak se naše životy přesouvají do online světa a mění naše pracovní návyky. Ve městech dnes žije přes polovina obyvatel světa a podle odhadů Organizace spojených národů tento podíl do roku 2050 naroste až na dvě třetiny. Podíl měst na světových emisích skleníkových plynů přitom činí plných 70 %.

Soutěž Sustainable Cities Challenge je financována nadací Toyota Mobility Foundation a byla navržena ve spolupráci s Challenge Works a World Resources Institute. Challenge Works je světovým leaderem v navrhování soutěžních programů na podporu nových způsobů myšlení a hledání kreativních řešení současných společenských problémů. World Resources Institute je světová výzkumná organizace, která ve spolupráci s partnery vyvíjí praktická řešení ke zlepšení života lidí se současným respektem k přírodě.

Zdroj: Toyota

Další články z rubriky Auto moto

Renault Symbioz, nová éra rodinného vozu s rytmem života

Téměř 60 let od představení moderního, prostorného a praktického vozu Renault 16 a 40 let od představení revolučního modelu Espace, vozu pro sedm osob s délkou 4,25 m, přispívá Renault k dědictví "rodinných vozů s rytmem života" modelem Symbioz. ...

První skici vozu Škoda Enyaq RS Race: koncepční studie kombinující DNA motorsportu a udržitelnost

Mladá Boleslav - S novou koncepční studií Enyaq RS Race hledá Škoda Auto nové možnosti udržitelnosti v motoristickém sportu a zároveň dále zvyšuje emo ...

Nové MINI Aceman s čistě elektrickým pohonem nabízí dostatek prostoru pro pět cestujících

Kreativní využití prostoru v novém pojetí: MINI slaví premiéru prvního crossoveru v segmentu prémiových malých vozů. Nové MINI Aceman kombinuje kompak ...

Ford Pro posiluje vedoucí postavení E-Transitu v segmentu

Ford Pro dnes odhalil novou verzi modelu E-Transit s prodlouženým dojezdem, která zvyšuje schopnosti nejprodávanější velké elektrické dodávky v Evropě ...

Škoda Kodiaq rozšiřuje paletu motorů, prodejní ceny začínají na 980 000 Kč včetně DPH

Mladá Boleslav - Nová Škoda Kodiaq se dostala do prodeje nejprve se dvěma dieselovými motory, nyní se paleta pohonných jednotek rozrůstá o zážehové ag ...

Doporučujeme



Neděle 5.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »