InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Pro ženy

Epilace laserem: tělesné ochlupení milované i nenáviděné

16.01.2023
Epilace laserem představuje moderní metodu, jak se chloupků na těle zbavit trvale. Proč je vlastně na těle máme, když jsou nám na obtíž a stále hledáme účinnější způsobeny, jak je odstranit? Byla vždy hladká pokožka ideálem krásy? Pojďme se podívat na to, jak se pohled na ochlupení v průběhu času měnil; možná vás samotné překvapí!
Ilustrační snímek | Zdroj: Unsplash.com

Chloupky - mnohdy nechtěné, ale zcela přirozené


Mohou se nám líbit i nemusí. Pravdou ovšem zůstává, že jsou přirozené a volba nechat si je by měla být respektována stejně, jako touha je odstranit. Jde pouze o osobní preference, pocit pohodlí a v neposlední řadě i sebevědomí. Jestliže se cítíte lépe s hladkou pokožkou, směle se do jejich odstranění pusťte!

Tělesné ochlupení není zbytečné, byť se nám tak může zdát.

- Jako pozůstatek srsti zlepšuje vlastní termoregulaci těla (nohy, ruce)

- Odvádí pot od pokožky (podpaží)

- Chrání kůži proti otěru (oblast třísel, podpaží)

- Brání vniknutí infekce a cizorodých předmětů do organismu (řasy, obočí, chloupky v nose a uších)

Na druhou stranu má i své nevýhody. Na chloupcích mohou ulpívat bakterie, které přispívají ke vzniku nepříjemného zápachu. A v neposlední řadě je tu čistě estetické hledisko a skutečnost, že někomu zkrátka jejich přítomnost není příjemná.

Po hladké pokožce toužily už i antické ženy


Už ve starověkém Egyptě lidé používali včelí vosk k tomu, aby se od chloupků osvobodili. Rovněž v antickém Římě byla hladká pokožka považována za standard krásy. Později v renesanci byly ženy a bohyně často vyobrazovány bez ochlupení - to bylo znakem příslušnosti k nižší společenské vrstvě. Na pokraji 20. století pak touhu po hladké pokožce do jisté míry ovlivnila také móda. Šaty s průhlednými rukávy nebo na ramínka zažívaly obrovský boom a přispěly ke vzniku Gillette Milady Décolleté - první žiletky určené výhradně ženám.

Na druhou stranu, i přirozené ochlupení má na kontě taky několik momentů slávy. V 70. letech se stalo silným symbolem feministického boje za rovnoprávnost pohlaví. Chlupatá pánská hruď je dodnes některými považována za znak opravdové mužnosti. A možná jste sami v poslední době zaznamenali na sociálních sítí fotky Emily Ratajkowski, Madonny, Miley Cyrus nebo Paris Jackson s neoholeným podpažím. To jen dokazuje, jak je vnímání krásy proměnlivé.

Laserová epilace jako nejsilnější zbraň v boji proti nežádoucímu ochlupení


Věděli jste, že odstraňováním chloupků strávíme ročně až 70 hodin? Není divu, že přání zbavit se jich jednou provždy jsou stále silnější. Laser byl za tímto účelem poprvé použít v roce 1997 a již o dva roky později byla laserová epilace třetím nejoblíbenějším kosmetickým zákrokem v USA.

Od té doby i tato technologie pokročila mílovými kroky. Díky zdokonalenému systému chlazení ošetřované pokožky je zákrok prakticky bezbolestný. Výrazný posun vpřed učinil také co se do účinnosti týče. Dnes už dokážeme zaručit výsledky i těm, kteří mají velmi světlé chloupky, můžeme ošetřovat opálenou pokožku. Je vzrušující sledovat, kam ještě se může technika posunout. Nezapomínáme však na to, že je stejně důležité také to, kdo přístroj obsluhuje.

V průběhu stovek a tisíců let se pohled na chloupky na těle měnil. Od něčeho neatraktivního a nepatřičného jsme se dostali až k jejich hrdému nošení na červeném koberci a sociálních sítích, abychom dali najevo svůj názor. V posledním desetiletí se debaty o něm staly všednější i díky novým metodám jeho odstranění. Tou vůbec nejmodernější je laserová epilace.

Na kterou stranu se přikloníte vy? Necháváte chloupky růst nebo dáváte přednost hladké pokožce?

Autor: Pl

Další články z rubriky Pro ženy

Erotické prádýlko, jak zaujmout v posteli a okořenit sex?

Je Váš partner náročný? Vyžaduje od Vás neustále nové přístupy k vašemu společnému intimnímu času? Úsilí, které vynaložíte na překvapení svého partnera, je klíčovou součástí naplňujícího sexuálního života a nádherné noci plné rozkoše. Vklouznutí do ...

Vaginální výtok: jaký je normální, a který už ne?

Vaginální výtok je přirozeným jevem, který má svou funkci v udržování zdraví a rovnováhy intimních partií. Vaginální výtok se může měnit v závislosti ...

Jak se rychle vzchopit z rozchodu

Rozchod je jednou z nejtěžších životních situací, kterou může člověk zažít. Ztráta partnera, se kterým jste sdíleli společnou budoucnost, lásku a důvě ...

Můj muž je alkoholik, co mám dělat?

Máte pocit, že váš muž pije příliš mnoho alkoholu a že to ovlivňuje váš vztah i jeho zdraví? Cítíte se bezmocní, zklamaní, naštvaní nebo vydíraní? Nej ...

Jsou náhražky parfémů dobrým nákupním rozhodnutím?

Při hledání ideální vůně často stojíme před dilematem: originální parfémy známých značek nebo jejich náhražky? Mohou alternativní nabídky konkurovat l ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »