InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Pro ženy

Žehličky jsou stále chytřejší. Některé už žehlí i samy

27.09.2021
Žehlička patří k základnímu vybavení domácnosti, a to, přestože jsme se rozdělili zhruba do čtyř skupin, a ne pro každého je žehlení pravidelnou rutinou. Někdo žehlí denně, někdo po velkém praní, jiní nežehlí vůbec, ale využívají moderní alternativy žehlení. Avšak žehličky jsou tady i pro ty, kdo potřebují žehličky pro různé kreativní tvoření. A těchto technik není vůbec málo. Takže domácnost bez žehličky - to skutečně nejde.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Žehlení už není jen o žehličce


Doba se mění i pokud jde o žehlení. Žehličky se dříve předháněly zejména v tom, jaký má která povrch. Dnes to již nestačí. Přichází s mnoha vychytávkami a chytrými funkcemi. Mít v domácnosti napařovací žehličku by mělo být samozřejmostí. Stejně tak jako třeba malou praktickou cestovní žehličku. Jenomže ty z nás, kteří jsme podlehly vášni pro žehlení a žehlíme vše od ručníků až po ponožky, si pořizujeme i žehlící mašiny - parní generátory a kompletní žehlicí systémy integrovány jako součást žehlicího prkna. Oblíbené jsou též mandly, napařovače a systémy pro vertikální žehlení. Žehlí ještě někdo suchou metodou? Věřte, že i tato žehlička se hodí, zejména pokud doma kreativně tvoříte.

Žehlička pro každého


V úvodu jsme zmínili, že dnes existují zhruba čtyři skupiny domácností či jednotlivců podle jejich vztahu k žehlení. Jak se od sebe liší a jaká žehlička se pro ně hodí?

Žehlení jako vášeň

První skupinu tvoří ženy, které permanentně žehlí. Žehlení je pro ně pravidelná rutina a neoddělitelná součást údržby prádla. Pro ně je žehlička kamarádka, která by se měla umět naladit na stejnou vlnu. Mít kvalitní povrch, který hladce klouže po povrchu, napařování, hodí se chytré funkce, jako je samočištění od vodního kamene, či třeba automatické vypínání ve vertikální poloze. Někdo ocení odnímatelnou šňůru, která dělá žehlení komfortnějším. Vyšší level žehlení pak nabídnou parní generátory.

I odpůrkyně žehlení potřebují dobré žehličky

Pak je tady skupina opět žen, které žehlí jen v případě nezbytně nutném. Žehličku přesto musí mít v pohotovosti. Oblečení z moderních materiálů stačí dobře vyvěsit. I košile se dnes prodávají neželící. Kdo má navíc sušičku prádla, ten dokáže šatník udržovat v top stavu i bez žehlení. Přesto je žehlička někdy nutnou. Na různé "zlobivé" střihy s volánky, na švy, které výrobce neudělal dokonale a musí se po praní zažehlit, či na některé tkaniny, například na běžné bavlněné plátno.

Žehlení téměř na klíč

Další skupinu tvoří ti, co se i žehlení rozhodli povýšit na luxus. Často jde o singl muže, ale i o kohokoliv, kdo miluje různé technické vychytávky, a rozhodně nejde jen o ty IT či mobilní. Kromě top žehlicích systémů tato skupina sází zejména na různé ruční napařovače oděvů i na kompletní vertikální napařovací systémy. Hitem je též žehlicí systém na košile. Košili stačí navléct na žehlicího panáka a sama se vyžehlí.

Žehličky pro kreativní duše

Nelze nezmínit i poslední skupinu lidí, kteří žehličku využívají ještě jinak. Jsou to zejména maminky, které milují tvoření se svými dětmi. Kdo tvoří se zažehlovacích korálků, ten se bez žehličky neobejde. Skvěle se k tomu hodí klasické žehličky na suché žehlení. Žehličky jsou potřebné i pro malování voskem, tzv. enkaustiku. Na tu se sice používají i speciální žehličky, ale na občasné tvoření se hodí třeba i malá cestovní, nebo opět žehlička na suché žehlení. Žehlička je potřebná, pokud šijete. Najdete mnoho zajímavých aktivit s dětmi, pro které je žehlička nezbytností. Třeba když malujete tajné obrázky mlékem na papír. Po vyžehlení se mléko chemicky změní a obrázek se zviditelní.

Vyberte si vhodnou žehličku


Každý jsme jiný, a proto potřebujeme i jinou žehličku. Výběr je dnes obrovský a žehličky s změnily. Žehlení více baví, nebo tato zařízení žehlí téměř samotná. Starou žehličku máme doma rozhodně každý. Prozkoumejte však ty nové, rozhodně vás překvapí.

Autor: Alza

Další články z rubriky Pro ženy

Erotické prádýlko, jak zaujmout v posteli a okořenit sex?

Je Váš partner náročný? Vyžaduje od Vás neustále nové přístupy k vašemu společnému intimnímu času? Úsilí, které vynaložíte na překvapení svého partnera, je klíčovou součástí naplňujícího sexuálního života a nádherné noci plné rozkoše. Vklouznutí do ...

Vaginální výtok: jaký je normální, a který už ne?

Vaginální výtok je přirozeným jevem, který má svou funkci v udržování zdraví a rovnováhy intimních partií. Vaginální výtok se může měnit v závislosti ...

Jak se rychle vzchopit z rozchodu

Rozchod je jednou z nejtěžších životních situací, kterou může člověk zažít. Ztráta partnera, se kterým jste sdíleli společnou budoucnost, lásku a důvě ...

Můj muž je alkoholik, co mám dělat?

Máte pocit, že váš muž pije příliš mnoho alkoholu a že to ovlivňuje váš vztah i jeho zdraví? Cítíte se bezmocní, zklamaní, naštvaní nebo vydíraní? Nej ...

Jsou náhražky parfémů dobrým nákupním rozhodnutím?

Při hledání ideální vůně často stojíme před dilematem: originální parfémy známých značek nebo jejich náhražky? Mohou alternativní nabídky konkurovat l ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »