InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Na ocenění Regionální potravina Středočeská je navrženo devět výrobků

26.06.2020
Ve Středočeském kraji odstartoval ve středu 24. 6. již jedenáctý ročník soutěže Regionální potravina. O prestižní ocenění, které mají právo používat pro své výrobky jen ti nejlepší z nejlepších, se zde ucházelo celkem 78 výrobků od 20 místních výrobců. Na ocenění bylo nakonec nominováno devět výrobků. Hledání zhruba stovky nových lokálních produktů proběhne ve všech krajích napříč Českou republikou vyjma Prahy.
Oceněné výrobky | Foto: regionalnipotravina.cz
Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Středočeská 2020 těmto výrobkům:

1. PAŠTIKA S PEČENÝM MASEM - Řeznictví a uzenářství U DOLEJŠÍCH s.r.o.

2. Jestřebický Rancher - WIFCOM a.s.

3. Žervé - Bio Vavřinec a Kosař, s.r.o.

4. Zakysaná smetana z obce Ohaře - PROTECO AGRO s.r.o.

5. Žitný chléb 600g - CVRČOVICKÁ PEKÁRNA, s.r.o.

6. Hruškové tartaletky - Integrovaná střední škola, Jesenice, Žatecká 1

7. 100% Jablečný mošt odrůdový - Ing. Pavel Voráček

8. Hrách zahradní - HANKA MOCHOV s.r.o.

9. Selský hovězí guláš - Zdeněk Absolon s.r.o.

"V letošním roce byl v našem kraji i přes koronavirovou krizi vysoký zájem o soutěž ze strany výrobců, obzvláště v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje, kde zvítězil 100% Jablečný mošt odrůdový od Ing. Pavla Voráčka. Vzhledem k unikátní chuti získalo ocenění prezidentky Potravinářské komory ČR pivo Thomas - Brut IPA z Pivovaru ČZ, s.r.o.", uvedla regionální koordinátorka Gabriela Jeníčková z Krajského informačního střediska Středočeského kraje.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato "pečeť kvality" garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.

Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.


Autor: Mgr. Lenka Rezková

Další články z rubriky Regiony

ÚOHS: ČEZ může převzít distribuci tepla v Chomutově, musí však do budoucna umožnit připojení dalších dodavatelů

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil pod podmínkou splnění závazků spojení ČEZ Teplárenská, a.s., a ACTHERM Distribuce s.r.o. (dále jen ČEZ Teplárenská a ACTD). Rozhodnutí již nabylo právní ...

Nemocnice TGM Hodonín slavnostně otevřela nový moderní pavilon zobrazovacích metod

Pouhých 13 měsíců od položení základního kamene otevřela hodonínská nemocnice ve svém areálu nový pavilon, navazující na stávající budovu zařízení. ...

Filmovou tvorbu na Vysočině kraj podpoří dotací

Milionem korun podpoří Kraj Vysočina propagaci regionu audiovizuální tvorbou. Mimořádná dotace poputuje příspěvkové organizaci Vysočina Tourism. "Prim ...

V soutěži Adapterra Awards bude bojovat o vítězství 11 pražských projektů

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dříve, než je obvyklé. Přesně na tyto situace, ale i další jevy, jako jsou sucho, přívalové deště, ...

ROAD SHOW - Český podnikatel jako součást evropského byznysu

PLZEŇ - Pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka se v úterý 23. dubna v konferenčním sále Středního odborného učiliště elektrotechnickéh ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »