InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Na ocenění Regionální potravina Středočeská je navrženo devět výrobků

26.06.2020
Ve Středočeském kraji odstartoval ve středu 24. 6. již jedenáctý ročník soutěže Regionální potravina. O prestižní ocenění, které mají právo používat pro své výrobky jen ti nejlepší z nejlepších, se zde ucházelo celkem 78 výrobků od 20 místních výrobců. Na ocenění bylo nakonec nominováno devět výrobků. Hledání zhruba stovky nových lokálních produktů proběhne ve všech krajích napříč Českou republikou vyjma Prahy.
Oceněné výrobky | Foto: regionalnipotravina.cz
Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Středočeská 2020 těmto výrobkům:

1. PAŠTIKA S PEČENÝM MASEM - Řeznictví a uzenářství U DOLEJŠÍCH s.r.o.

2. Jestřebický Rancher - WIFCOM a.s.

3. Žervé - Bio Vavřinec a Kosař, s.r.o.

4. Zakysaná smetana z obce Ohaře - PROTECO AGRO s.r.o.

5. Žitný chléb 600g - CVRČOVICKÁ PEKÁRNA, s.r.o.

6. Hruškové tartaletky - Integrovaná střední škola, Jesenice, Žatecká 1

7. 100% Jablečný mošt odrůdový - Ing. Pavel Voráček

8. Hrách zahradní - HANKA MOCHOV s.r.o.

9. Selský hovězí guláš - Zdeněk Absolon s.r.o.

"V letošním roce byl v našem kraji i přes koronavirovou krizi vysoký zájem o soutěž ze strany výrobců, obzvláště v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje, kde zvítězil 100% Jablečný mošt odrůdový od Ing. Pavla Voráčka. Vzhledem k unikátní chuti získalo ocenění prezidentky Potravinářské komory ČR pivo Thomas - Brut IPA z Pivovaru ČZ, s.r.o.", uvedla regionální koordinátorka Gabriela Jeníčková z Krajského informačního střediska Středočeského kraje.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato "pečeť kvality" garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.

Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.


Autor: Mgr. Lenka Rezková

Další články z rubriky Regiony

Horská služba Beskydy narazila soudek piva z vlastního ležáckého tanku

Nošovice - Ležácký tank Horské služby Beskydy vydal svůj chmelový poklad. Výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti za rok 2023 již Horská služba Beskydy obdržela. Nyní si slavnostně převzala ve speciálním dřevěném soudku symbolickou várku piva ...

Festival Maker Faire Prague letos ohromí malé i velké vynálezce a inovátory obrovskými instalacemi

PRAHA - Festival kreativity Maker Faire chystá v Praze program pro fanoušky vynálezů a novodobého kutilství. Hlavním cílem je ukázat všem, že můžou tv ...

Počerady dostaly další výjimku na toxickou rtuť. Nevládní organizace a místní spolky se odvolají

Úředníci Ústeckého kraje rozhodli o prodloužení rozsáhlé výjimky z limitu na ochranu zdraví lidí před vypouštěním rtuti z uhelné elektrárny Počerady z ...

Magistrát města Brna a Česká pošta otevřeli první třípřepážkovou poštu Partner

V pondělí 6. května byla v Brně v Orlí ulici slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Provozovat ji bude Magistrát měs ...

Letiště Praha podepsalo smlouvu na projekční práce pro rozšíření terminálových kapacit

Letiště Praha podepsalo smlouvu, která přibližuje realizační plány dalšího rozvoje. Dokument se týká zejména projekčních příprav se záměrem rozšíření ...

Doporučujeme



Pondělí 6.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »