InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

V měsíci únoru nevyhovělo pět kontrolovaných vzorků pohonných hmot

17.04.2024
Česká obchodní inspekce monitorovala kvalitu pohonných hmot v měsíci únoru 2024. Odebrala 171 vzorků, 5 vzorků nevyhovělo stanoveným jakostním požadavkům. V celkovém hodnocení to představuje 2,9 % nevyhovujících vzorků.
Ilustrační snímek | Foto: picjumbo.com
Česká obchodní inspekce pokračovala v pravidelných kontrolách jakosti pohonných hmot. Na čerpacích stanicích v ČR odebrala v únoru 2024 celkem 171 vzorků pohonných hmot. Z toho 5 odebraných a kontrolovaných vzorků nevyhovělo stanoveným jakostním požadavkům, což v celkovém hodnocení představuje 2,9 % nevyhovujících vzorků. Jednalo se o dva vzorky motorových benzinů, které nevyhověly jeden v jakostním parametru "ethanol" a druhý v jakostním parametru "ethanol" a v jakostním parametru "celkový obsah kyslíku". Dále o jeden vzorek motorové nafty, který nevyhověl v jakostním parametru "bod vzplanutí". Jakostní požadavky příslušné technické normy dále nesplnily dva vzorky LPG, které nevyhověly v jakostním parametru "síra".

Motorové benziny


Českou obchodní inspekcí bylo v únoru 2024 odebráno a kontrolováno celkem 64 vzorků motorových benzinů. Z tohoto počtu odebraných vzorků nesplnily 2 vzorky jakostní požadavky příslušné technické normy. Jeden vzorek nevyhověl v jakostním parametru "ethanol", kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla 6,48 % V/V (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření je 5,21 % V/V), jednalo se o ověřovací rozbor po předchozím zjištění neshody.

Druhý vzorek nevyhověl v jakostním parametru "ethanol", kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla 6,5 % V/V (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření je 5,21 % V/V) a v jakostním parametru "celkový obsah kyslíku", kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla 2,90 % m/m (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření je 2,81 % m/m). Ostatní kontrolované a analyzované vzorky motorových benzinů splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 228+A1/Z2:2024 - Motorová paliva - Bezolovnaté automobilové benziny - Technické požadavky a metody zkoušení v souvislosti s požadavky vyhlášky č. 516/2020 Sb., o požadavcích na pohonné hmoty a provedení některých dalších ustanovení zákona o pohonných hmotách.

Motorové nafty


V únoru 2024 ČOI odebrala a kontrolovala celkem 85 vzorků motorové nafty. Z tohoto počtu nesplnil 1 vzorek jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolovaný vzorek motorové nafty nevyhověl v jakostním parametru "bod vzplanutí", kdy naměřená hodnota byla 48,0 °C (minimální hodnota při zahrnutí nejistoty měření je 53,0 °C), jednalo se o ověřovací rozbor po předchozím zjištění neshody v předešlém měsíci. Ostatní kontrolované a analyzované vzorky motorové nafty splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 590/O1:2023 - Motorová paliva - Motorové nafty - Technické požadavky a metody zkoušení v souvislosti s požadavky vyhlášky č. 516/2020 Sb., o požadavcích na pohonné hmoty a provedení některých dalších ustanovení zákona o pohonných hmotách.

LPG


V únoru 2024 ČOI odebrala a kontrolovala celkem 19 vzorků LPG. Z tohoto počtu nesplnily 2 vzorky jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolované vzorky LPG nevyhověly v jakostním parametru "síra", kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla v jednom případě 60,3 mg/kg a v druhém případě 50,1 mg/kg, (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření je 31,1 mg/kg). Ve druhém případě se jednalo o ověřovací rozbor po předchozím zjištění neshody. Zbývající kontrolované a analyzované vzorky LPG splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 589+A1:2022 - Motorová paliva - Zkapalněné ropné plyny (LPG) - Technické požadavky a metody zkoušení v souvislosti s požadavky vyhlášky č. 516/2020 Sb., o požadavcích na pohonné hmoty a provedení některých dalších ustanovení zákona o pohonných hmotách.

Biopaliva v pohonných hmotách


Ve sledovaném období byl kontrolován obsah methylesterů mastných kyselin u 84 vzorků
motorové nafty z 85 odebraných (u 1 vzorku se jednalo o opakovaný odběr na téže čerpací stanici, u kterého nebyl obsah methylesterů mastných kyselin kontrolován). Obsah ethanolu v motorových benzinech byl zkontrolován u 64 vzorků. Laboratorními rozbory bylo zjištěno překročení přípustné horní hranice obsahu ethanolu u 2 vzorků motorového benzinu.

Opatření


Podle ustanovení § 7 odst. 1, písm. a) zákona č. 64/1986 Sb., o České obchodní inspekci ve znění pozdějších předpisů, uložila ČOI v únoru 2024 ve 2 případech opatření spočívající v zákazu prodeje pohonných hmot, které nesplňovaly požadavky na jakost a složení stanovené prováděcím právním předpisem, zvláštními právními předpisy a českými technickými normami. Opatření bylo vydáno na:

- 11 112,00 l motorové nafty v hodnotě 405 588,00Kč,

-1 141,00 l LPG v hodnotě 17 685,50Kč,

vše v celkovém množství 12 253,00 l pohonných hmot a celkové hodnotě 423 273,50 Kč.

Závěr
V únoru 2024 podobně jako v lednu 2024 nevyhověly 2 odebrané a kontrolované vzorky motorových benzinů a 1 odebraný a kontrolovaný vzorek motorové nafty. Oproti lednu bylo v únoru zaznamenáno zhoršení u odebraných a kontrolovaných vzorků LPG z 0,0 % na 10,5 %. Vzorky FAME, směsné motorové nafty, motorové nafty B10, motorové nafty s vysokým obsahem FAME, parafinické motorové nafty, bio-CNG, LNG, bio-LNG a ethanolu E85, nebyly vzhledem k vývoji na trhu s pohonnými hmotami v měsíci únoru 2024 odebrány. V celkovém hodnocení a porovnání jakosti odebraných vzorků pohonných hmot v únoru oproti lednu bylo zaznamenáno zhoršení z 1,1 % na 2,9 % v počtu nevyhovujících vzorků.

Zdroj: ČOI

Další články z rubriky Domácí

Ministerstvo obrany: Roman Vohradský odstupuje z pozice ředitele VLS

Ředitel státního podniku Vojenské lesy a statky (VLS) Roman Vohradský se rozhodl skončit ve své funkci. Písemné rozhodnutí předal do rukou ministryně obrany Jany Černochové. V čele podniku zůstane do 15. května ...

MPSV hned dvakrát uspělo v prestižní anketě Zákon roku, kterou pořádá společnost Delloite

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém místě v hlavní kategorii Nejlepší zákon pro byznys s ...

NKÚ: Miliardové dotace Národní sportovní agentury byly netransparentní a bez kontroly efektivity

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) a Národní sportovní agentura (NSA) vydaly v letech 2019 až 2022 ze státního rozpočtu na podporu sp ...

Hnutí DUHA: Europoslanci zatloukli další hřebík do rakve péče o přírodu a půdu v zemědělských dotacích

Evropský parlament podpořil návrh Evropské komise radikálně oslabit ekologické podmínky pro čerpání veřejných peněz ze zemědělských dotací v rámci Spo ...

Správa železnic: Cestující získali moderní prostory na dalších nádražích

Správa železnic neustále zlepšuje prostředí na nádražích po celé České republice, v uplynulém období dokončila výstavbu nových nebo rekonstrukci stáva ...

Doporučujeme



Úterý 30.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »