InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Auto moto

Nový Renault Captur: Auto s rytmem života segmentu B

05.04.2024
Captur je " auto s rytmem života" segmentu B. Je univerzální a všestranně zaměřený, zvenku kompaktní (4,23 m) a uvnitř prostorný, přizpůsobený potřebám zákazníků. Snadno se pohybuje ve městě i mimo zpevněné komunikace. Vysoká pozice za volantem, kterou zákazníci velmi oceňují, umožňuje snadné nastupování do vozidla a dobrý výhled na silnici. Tyto vlastnosti vysvětlují jeho obchodní úspěch, od uvedení na trh před 10 lety se prodalo více než 2 miliony kusů v 90 zemích světa.
Foto: media.renault.cz
Renault Captur nyní nese nový designový jazyk značky, který zavedl Gilles Vidal, ředitel designu značky Renault. Tento nový styl se vyznačuje výraznými liniemi a precizními detaily, hraje si se světlem a materiály a vytváří atraktivnější a dynamičtější vzhled. Díky zcela nové přední části působí nový Captur hodnotněji.

Na trhu městských SUV, který nyní představuje 50 % prodejů segmentu B (a sám o sobě představuje 30 % celkového trhu), chce nový Renault Captur zůstat etalonem díky zachování svého všestranného charakteru, nabídky dvoubarevného provedení karoserie, vynikajícího vnitřního prostoru a vyspělé technologické výbavy. Kromě těchto vlastností, jež jsou součástí DNA modelu Captur, má nová generace řadu dalších předností. Výraznější styling exteriéru a interiéru se díky novému provedení Esprit Alpine proměnil v jedinečnou kombinaci elegance a sportovního stylu. Interiér je obohacen o nové čalounění a nové displeje. Multimediální systém OpenR Link s integrovanými službami Google, který je k dispozici v závislosti na stupni výbavy, nabízí nejlepší palubní technologie s operačním systémem Android Automotive 12, což je v segmentu B světová premiéra. Díky zcela nové elektronické architektuře je bezpečnost na nejvyšší úrovni, s nejnovější generací jízdních asistentů, včetně prediktivního hybridního řízení a Active Driver Assist, umožňujícího autonomní jízdu druhého stupně.

V závislosti na zemi prodeje bude nový Renault Captur k dispozici s pěti variantami motorů, včetně plně hybridního pohonu E-Tech Full Hybrid o výkonu 145 k. Pro zlepšení potěšení z řízení a zajištění dynamičtějších jízdních vlastností byl přepracován podvozek a kalibrace posilovače řízení. Systém Extended Grip, který je k dispozici podle stupni výbavy, optimalizuje trakci za všech podmínek.

Nový Renault Captur se stále vyrábí v závodě ve Valladolidu. V Evropě se začne prodávat v dubnu 2024. Otevření objednávek v České republice je plánováno v květnu. První vozy se v české dealerské síti objeví před prázdninami.

"Před více než 10 lety Renault prolomil pravidla segmentu B a vdechl modelu Captur DNA "auta s rytmem života". Tato vize byla ztělesněna maximálním komfortem : vysokou polohou za volantem, prostorným interiérem, který lze přizpůsobit životu řidiče a cestujících. To vše při zachování kompaktních rozměrů 4,23 m. V návaznosti na svůj úspěch, čítající více než 2 miliony prodaných vozů, Captur nadále vyčnívá z davu. Ještě více jde s dobou, má nový, asertivnější design, plně hybridní motor E-Tech a systém OpenR Link s integrovanými službami Google. To vše jsou užitečné technologie, které si získaly naše zákazníky." Fabrice Cambolive, Generální ředitel značky Renault

"Nový Captur si zachovává silné stránky, díky nimž byl doposud tak úspěšný, ale zároveň se vyznačuje novými, atletičtějšími a dynamičtějšími tvary. Zcela proměněná horizontální přední část vozu působí moderně a technologicky a dodává mu výraznou stylistickou identitu." Paula Fabregat, Ředitelka designu, Renault.

AREÁL VE VALLADOLIDU SE PŘIPRAVUJE NA NOVÝ CAPTUR


Od roku 1953 vyrobila společnost Renault ve Valladolidu (Španělsko) již více než 8 milionů vozidel. Od uvedení první generace na trh v roce 2013 zde bylo vyrobeno celkem 2,2 milionu vozů Captur. Dnes se závod připravuje na uvedení nového modelu Captur a zároveň pokračuje ve své transformaci. Digitalizace procesů a nástup umělé inteligence umožňují výrazně snížit spotřebu energie a vody, přičemž klíčovou roli hraje kvalita. Instalace kamer v kombinaci s umělou inteligencí zlepšila sledovatelnost a rychlost reakce. Nový Captur byl podroben "testovacím jízdám". To znamená, že 70 vozidel ujede před komerčním uvedením na trh 1 milion kilometrů. Cílem je identifikovat oblasti, které je třeba zlepšit, aby nový Captur představoval špičku v oblasti potěšení z řízení, kvality a spolehlivosti.

Nový Captur má nový lak šedá Rafale a výbavový stupeň Esprit Alpine, takže jeho křivky jsou atletičtější a atraktivnější. Přední část vozu je ústředním prvkem nového designu, upoutá pozornost svými odlesky, hrou světla a materiálů. Díky novému světelnému podpisu a dvoubarevné karoserii umožňující 14 konfigurací je nový Captur svůdnější než kdykoli předtím.

Proměněná přední část


Hranatá maska chladiče, logo Nouvel'R integrované v jednom kuse do masky chladiče, vyšší, horizontálnější kapota... Nový design přední části je elegantnější, technolpogičtější a dodává modelu výraznou identitu.

V horní části masky chladiče si různě tvarované prolisy v kombinaci s kontrastem mezi leskle černým pozadím a průhledností spodních částí hrají se světlem. Mnohočetné odlesky oživují mřížku chladiče jako vlna šířící se od kosočtverce uprostřed směrem ke světlometům a nárazníku, v němž jsou vyraženy malé rovnoběžníky. Toto pečlivé využití světla, materiálů a povrchů vytváří okouzlující vizuální efekt.
Pro chlazení motoru je přední část vybavena horizontálním přívodem vzduchu nad aerodynamickou lištou a dalším v nárazníku. Dva průduchy na obou krajích přední části vedle světel pro denní svícení plní aerodynamickou roli a chladí přední brzdy.

Tento nový sofistikovaný design posiluje pocit, že se nový Captur posouvá na vyšší úroveň.

Nový světelný podpis


Nová přední světla jsou standardně vybavena technologií LED pro všechny úrovně výbavy. Stejně jako u modelu Clio je vertikální tvar polovičního kosočtverce LED světel pro denní svícení volně inspirován logem značky. V příjemném moderním stylu ožívají světlomety v nové světelné uvítací sekvenci při odemknutí dveří.

Modernizovaná zadní část


Kryt zadních světel je nyní průhledný a odhaluje vnitřní prostor světlometů. Toto stylové řešení v kombinaci s novým logem a přepracovaným difuzorem dodává zadní části vozu modernější vzhled a zlepšuje vnímanou kvalitu.

Tři vzhledy v závislosti na stupni výbavy


Stupeň výbavy Evolution je vybaven 17palcovými disky kol Flexwheel (na přání jsou k dispozici 17palcová kola z lehkých slitin), matně černě lakovanými prahy, spodní kryty dveří a černými kryty předního a zadního nárazníku. Vyšší úroveň výbavy Techno je vybavena zcela novými 18palcovými koly z lehkých slitin, kryty blatníků a spodních krytů dveří lakovaných v černé lesklé barvě. Na první pohled rozpoznatelná nová výbava Esprit Alpine se vyznačuje specifickými tmavými logy, 19palcovými koly se specifickým designem a rozměrem, aerodynamickou lištou a kryty předního a zadního nárazníku lakovanými v matné barvě šedá Schist.

Dvoubarevná karoserie: 14 možných konfigurací


K dispozici je šest barev karoserie : Bílá Nacré, Šedá Cassiopée, Černá Étoilé, Šedá Rafale, Modrá Iron a Červená Flamme. Na přání je k dispozici oblíbená dvoubarevná kombinace, která umožňuje lakovat střechu a zpětná zrcátka v barvě šedá Highland, černá Étoilé nebo béžová Grége Perle. Posledně jmenovaná barva je nová barva s odstínem šampaňského. Není k dispozici u výbavy Esprit Alpine. Nový Renault Captur je pestrobarevný vůz, u kterého si můžete vybrat ze 14 různých konfigurací.

Pro ještě větší personalizaci obsahuje volitelný paket, který nabídne vnější zpětná zrcátka v barvě šedé Highland nebo béžové Grége Perle (standardem jelesklá černá, spodní kryty předního a zadního nárazníku a boční lišty v barvě šedé Highland, béžové Grége Perle nebo lesklé černé.

Široká nabídka nových exteriérových doplňků


Při objednání nebo dodatečném prodeji je k dispozici široká škála doplňků, kterými lze nový Captur personalizovat, včetně bočního osvětlení, tažného zařízení, nosiče jízdních kol a podsvícených prahů dveří.

ŽIVOT NA PALUBĚ: VÍCE POTĚŠENÍ A ZÁŽITKŮ


Luxusní atmosféra exteriéru se odráží i uvnitř. Integrace multimediálního systému OpenR Link a nové obrazovky přístrojového štítu (až 10,25 palce) modernizují interiér. Díky novému čalounění ve všech úrovních výbavy je provedení reprezentativnější. Bohatá standardní výbava nového stupně Esprit Alpine vytváří sportovní atmosféru, která vybízí k vyjížďce.

Špičková konektivita a multimédia s OpenR Link


Interiér nového modleu Captur je nyní vybaven multimediálním systémem OpenR Link s integrovanými službami Google (v závislosti na stupni výbavy). To nejlepší z technologií je na palubě díky systému Android Automotive 12. Pro vozidlo segmentu B je to světová premiéra. Uprostřed středové konzoly se nachází nový vertikální dotykový displej s úhlopříčkou 10,4 palce (960 x 1280 pixelů), který umožňuje plně využívat exkluzivní interaktivní obsah a řadu služeb (viz strana 13). Snadno ovladatelný a připojený systém OpenR Link zjednodušuje každodenní život na palubě. Zaručuje stejně intuitivní zážitek jako při používání chytrého telefonu. Kromě toho, že je rozhraní plně přizpůsobitelné, je kompatibilní s Android Auto a Apple Carplay pro připojení chytrých telefonů. Služby Google, jako jsou Mapy Google, Asistent Google a více než 50 aplikací (v závislosti na zemi) na Google Play, máte na dosah ruky - stejně jako v chytrém telefonu. Nové čalounění a nový stupeň výbavy Esprit Alpine.

Interiér je díky zcela novému čalounění příjemný a moderní již od nastoupení. Šedá a strakatě šedá látka sedadel ve výbavě Evolution je u verze Techno doplněna žlutým prošíváním a potiskem znázorňujícím kosočtverce Renault na vnitřních bočních opěrkách předních sedadel. Nová výbava Esprit Alpine má sedadla a výplně dveří s umělou kůží a modrošedou lištou na přístrojové desce. V kabině se objevují také četné odkazy na značku Alpine, která je symbolem francouzského sportovního stylu, modro-bílo-červená vlajka všitá do bočního lemování, modře prošívané bezpečnostní pásy, sportovní pedály s hliníkovými kryty, prahy dveří se logem Alpine a specifický volant.

Prostornost v nejlepším světle


Prostor pro kolena cestujících na zadních sedadlech je stále nejlepší na trhu - 221 mm. Tohoto výsledku bylo dosaženo díky důmyslnému prvku, který se stal charakteristickým pro model Captur : zadní lavici, která je posuvná v rozsahu 16 cm.
Díky tomu si můžete vybrat, jaký prostor chcete mít pro náklad nebo pro cestující vzadu. Kabina pro cestující nabízí celkem 24,7 litru úložného prostoru, včetně 7litrové přihrádky a v závislosti na stupni výbavy i kapsy za předními sedadly.

Variabilní zavazadlový prostor


Objem zavazadlového prostoru nového Capturu je na vrcholu segmentu, s maximálním objemem 616 litrů (536 dm3 podle normy VDA) při posunu zadní lavice co nejvíce dopředu (úspora 132 litrů / 114 dm3 podle normy VDA).
Zavazadlový prostor je variabilní díky zadní lavici posuvné v rozsahu 16 cm a vyjímatelné podlaze, která umožňuje vytvořit rovnou podlahu.
Po sklopení zadních sedadel (dělení 2/3-1/3) dosahuje délka zavazadlového prostoru 1,57 m.

Žádná kůže ani chrom


Kromě omezenějšího použití chromu nahrazuje kůži umělá kůže. To potvrzuje cíl značky Renault nepoužívat do roku 2025 žádné materiály živočišného původu. Veškeré čalounění vozu nový Captur využívá recyklované látky vybrané pro jejich příznivější uhlíkovou stopu, aniž by došlo ke snížení vnímané kvality, pocitu na dotek nebo pohodlí. Díky použití materiálů z biologických zdrojů, jako je umělá kůže a konopí, je více než 26 % sedadel ve výbavě Esprit Alpine vyrobeno z recyklovaných a recyklovatelných látek.

Kompletní nabídka


Nový Captur je vybaven novým přístrojovým štítem s úhlopříčkou až 10,25 palce (24x9 cm), v závislosti na výbavě. Tato největší velikost je kompatibilní s volitelnou navigací, která poskytuje barevné zobrazení navádění v přístrojovém panelu přímo před očima řidiče. Pro potěchu uší cestujících je k dispozici hi-fi systém Harman Kardon, který je k mání v závislosti na výbavě a zahrnuje 9 reproduktorů (2 výškové a 2 basové vpředu a vzadu a subwoofer v zavazadlovém prostoru). Nabízí pohlcující zvukový zážitek s pěti akustickými předvolbami, které speciálně pro Renault vytvořil Jean-Michel Jarre : Studio, Podcast, Concert, Immersion a Club. Aby byla kabina příjemně prosvětlená, je na přání k dispozici prosklené střešní okno (od výbavy Techno). Pro digitální zábavu mají cestující na předních sedadlech standardně k dispozici dvě zásuvky USB-C a 12V zásuvku (další je v zavazadlovém prostoru) a v závislosti na stupni výbavy také dvě zásuvky USB-C za středovou loketní opěrkou pro cestující na zadních sedadlech a indukční nabíječku ve středové konzoli (ta je standardem pro stupně výbavy Techno a Esprit Alpine).

Vylepšený podvozek a nové pneumatiky


Nový Renault Captur je vybaven zavěšením přední nápravy typu MacPherson a zadní nápravou s vlečenými rameny a torznípříčkou. Pro zajištění dynamičtějšího zážitku z řízení bylo upraveno nastavení síly a rychlosti tlumičů a geometrie náprav stejně jako kalibrace posilovače řízení. U mild-hybridních motorů TCe o objemu 1,3 l a výkonu 160 k a E-Tech hybridních motorů 145 k jsou tlumiče zcela nové. Díky všem těmto úpravám podvozku jsou pohyby karoserie lépe kontrolované, čímž se zkracuje doba reakce. Výsledkem je výrazné zlepšení potěšení z řízení. Nová výbava Esprit Alpine zahrnuje speciální kola a nové 19palcové pneumatiky (Michelin 225/45R19), které dosud nebyly na voze Captur k dostání.

Několik jízdních režimů s funkcí MULTI-SENSE a Extended Grip


Nastavení MULTI-SENSE, dostupné přes centrální displej, umožňuje přístup ke čtyřem jízdním režimům : ECO, SPORT, COMFORT a PERSONAL. V závislosti na zvoleném režimu se mění pocity z řízení (tuhost řízení, odezva motoru a agilita podvozku), barva osvětlení kabiny a grafika displeje na přístrojové desce. Na multimediální obrazovce v záložce "jízdní režimy" nabízí funkce Extended Grip (volitelná výbava) dva specifické režimy : Snow a All-terrain. Tato volba umožňuje optimalizovat trakci podle jízdních podmínek, zejména úpravou parametrů ESP. Režim Extended Grip je k dispozici s hybridním motorem E-Tech o výkonu 145 k v kombinaci výhradně s 18palcovými pneumatikami.

Zdroj: Renault

Další články z rubriky Auto moto

Nové MINI Aceman s čistě elektrickým pohonem nabízí dostatek prostoru pro pět cestujících

Kreativní využití prostoru v novém pojetí: MINI slaví premiéru prvního crossoveru v segmentu prémiových malých vozů. Nové MINI Aceman kombinuje kompaktní vnější rozměry s co největším vnitřním prostorem pro cestující a čistě elektrickým pohonem. ...

Ford Pro posiluje vedoucí postavení E-Transitu v segmentu

Ford Pro dnes odhalil novou verzi modelu E-Transit s prodlouženým dojezdem, která zvyšuje schopnosti nejprodávanější velké elektrické dodávky v Evropě ...

Škoda Kodiaq rozšiřuje paletu motorů, prodejní ceny začínají na 980 000 Kč včetně DPH

Mladá Boleslav - Nová Škoda Kodiaq se dostala do prodeje nejprve se dvěma dieselovými motory, nyní se paleta pohonných jednotek rozrůstá o zážehové ag ...

Co si počít, pokud se vám rozbije katalyzátor v autě?

První katalyzátory se začaly v autech objevovat už v sedmdesátých letech dvacátého století. Za tento vynález vděčíme americké automobilce Cadillac. Je ...

V prvním čtvrtletí dosahuje výroba automobilů rekordních hodnot

V prvním čtvrtletí bylo v tuzemských firmách automobilového průmyslu vyrobeno celkem 394 443 osobních vozidel, meziročně o 11,5 % víc. Jde tak o nejvy ...

Doporučujeme



Čtvrtek 2.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »