InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Auto moto

Tónování autoskel

08.12.2023
Na tmavá autoskla nedá spousta řidičů dopustit. Někomu se prostě líbí, někdo je zase vnímá jako praktická. Mají ale i nějaké nevýhody? A co na ně říká zákon? Na to se společně podíváme v dnešním článku, který jsme pro vás připravili se specialisty na opravu a výměnu autoskel z firmy Carglass®.
Aplikace tónovací fólie | Zdroj: Canva.com
Tónování autoskel se většinou provádí aplikací tenké zabarvené fólie přímo na okna auta. Takto zatmavené sklo pak přináší řadu výhod. Jaké to jsou?

1. Vyšší soukromí - jeden z nejčastějších důvodů, proč se majitelé aut rozhodnou nechat si okna ztmavit. Do interiéru je přes zatmavená skla vidět hůř nebo vůbec. Zvenku tak není poznat, co přesně v autě zrovna máte a nepřipadáte si jako ve výkladní skříni.

2. Ochrana proti poškození - fólie na skle působí také jako ochranná vrstva. Samozřejmě není všespásná, ale proti poškrábání nebo prasklině od kamínku sklo ochránit může. Vy se tak vyhnete opravě nebo výměně celého skla.

3. UV filtr - zatmavení výrazně snižuje množství slunečního světla (včetně UV záření), které pronikne do kabiny. A právě UV záření je z velké části zodpovědné za stárnutí komponentů v interiéru, ať už se jedná o plasty na palubní desce nebo potahy na sedačkách.

4. Příjemnější klima - ruku v ruce s nižším množstvím světla jde i nižší teplota. To oceníte obzvlášť v letních měsících, kdy se vnitřek auta nebude díky tmavým sklům tolik zahřívat.

5. Estetika - nebudeme si nalhávat, že vzhled tu vůbec nehraje roli. Tmavá skla vypadají prostě dobře a k některým typům aut (zejména sportovním) se velmi hodí.

Než se k téhle úpravě rozhodnete u vlastního vozu, měli byste ale znát i stinné stránky tónovaných skel a zvážit, jestli se pro vás hodí i přes případné riziko.

1. Omezení viditelnosti - jakmile začnou panovat horší světelné podmínky (noc, mlha, prudký déšť apod.), je jakékoliv omezení viditelnosti z auta problém a může mít fatální následky. Jaký je váš běžný režim za volantem? Pokud zpravidla řídíte během dne nebo jezdíte hlavně v dobře osvětlených oblastech, nebudou pro vás tmavá skla takový problém jako pro někoho, kdo je zvyklý jezdit spíš v nočních hodinách.

2. Problémy se zákonem - zatmavení skel má svoje zákonem dané limity, které nesmíte překročit. Dejte si proto pozor hlavně na to, jestli vaše auto nemá skla částečně zatmavená už z výroby. Přidáním tónovací fólie byste se pak mohli dostat pod minimální hranici světelné propustnosti a riskujete kromě bezpečnosti taky problémy při silniční kontrole nebo na STK.

Co na tónování skel říká zákon?


V České republice zákon povoluje zatmavení skel, pokud je dodržena minimální světelná propustnost a použitá fólie prošla atestací.

Čelní sklo musí i po zatmavení propouštět minimálně 75 % světla, boční skla u řidiče a spolujezdce 70 %. Boční skla vzadu a zadní sklo omezení ze zákona nemají - můžete je nechat ztmavit podle libosti, jen pozor na zachování bezpečnosti a na to, aby vzadu fólie nekryla třetí brzdové světlo.


Aplikace tónovací fólie, Zdroj: Canva.com

Jak se zatmavovací fólie aplikuje?


Celý proces tónování autoskel se skládá z několika kroků:

1) Výběr kvalitní zatmavovací fólie s atestem (měla by obsahovat atestační štítek, kde je mimo jiné informace o celkové propustnosti).

2) Příprava povrchu oken na aplikaci. Sklo musí být odmaštěné, suché a čisté, aby fólie správně přilnula k povrchu.

3) Seříznutí fólie na přesné rozměry a její následná aplikace. Ta se provádí pomocí speciálního roztoku a stěrky, případně s teplým vzduchem, aby nikde nevznikly bubliny nebo nerovnosti.

Autor: Prya
Fotogalerie:

Další články z rubriky Auto moto

Nové MINI Aceman s čistě elektrickým pohonem nabízí dostatek prostoru pro pět cestujících

Kreativní využití prostoru v novém pojetí: MINI slaví premiéru prvního crossoveru v segmentu prémiových malých vozů. Nové MINI Aceman kombinuje kompaktní vnější rozměry s co největším vnitřním prostorem pro cestující a čistě elektrickým pohonem. ...

Ford Pro posiluje vedoucí postavení E-Transitu v segmentu

Ford Pro dnes odhalil novou verzi modelu E-Transit s prodlouženým dojezdem, která zvyšuje schopnosti nejprodávanější velké elektrické dodávky v Evropě ...

Škoda Kodiaq rozšiřuje paletu motorů, prodejní ceny začínají na 980 000 Kč včetně DPH

Mladá Boleslav - Nová Škoda Kodiaq se dostala do prodeje nejprve se dvěma dieselovými motory, nyní se paleta pohonných jednotek rozrůstá o zážehové ag ...

Co si počít, pokud se vám rozbije katalyzátor v autě?

První katalyzátory se začaly v autech objevovat už v sedmdesátých letech dvacátého století. Za tento vynález vděčíme americké automobilce Cadillac. Je ...

V prvním čtvrtletí dosahuje výroba automobilů rekordních hodnot

V prvním čtvrtletí bylo v tuzemských firmách automobilového průmyslu vyrobeno celkem 394 443 osobních vozidel, meziročně o 11,5 % víc. Jde tak o nejvy ...

Doporučujeme



Pátek 3.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »