InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Změna praktického lékaře po přeregistraci zdravotní pojišťovny

15.08.2023
Podstatné je, zda má váš registrující všeobecný praktický lékař (případně jakýkoli jiný lékař, který vás ošetřuje) uzavřenou smlouvu o poskytování a úhradě hrazených služeb se zdravotní pojišťovnou, ke které se chcete přeregistrovat (konkrétně VZP má nejširší síť smluvních lékařů - smlouvu má uzavřenou se 41 tisíci poskytovateli zdravotních služeb, mezi nimi např. i s 96 % praktických lékařů).
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Pokud tedy má váš praktický lékař uzavřenou smlouvu s příslušnou zdravotní pojišťovnou, nic se nemění, a i po změně zdravotní pojišťovny zůstanete v jeho pravidelné dlouhodobé péči.

Svého registrujícího praktického lékaře (a praktického zubního lékaře) doporučujeme o změně zdravotní pojišťovny informovat bez zbytečných odkladů, a to např. telefonicky. Upozornit na změnu zdravotní pojišťovny je vhodné jakéhokoli ošetřujícího lékaře, např. při osobní návštěvě, resp. při pravidelné kontrole.

Průkaz pojištěnce


Lékařem poskytnuté zdravotní služby musí být vykázány k úhradě té zdravotní pojišťovně, u které je pacient registrován. Z tohoto důvodu se pojištěnec při ošetření u lékaře vždy prokazuje platným průkazem pojištěnce (případně náhradním dokladem vydaným zdravotní pojišťovnou).

Doručení nového průkazu pojištěnce


Po přeregistraci bude průkaz VZP pojištěnci včas doručen na adresu, kterou uvedl v přeregistrační přihlášce. Tímto "novým" průkazem se bude pojištěnec prokazovat u poskytovatele zdravotních služeb od data změny pojišťovny (viz níže termíny možné přeregistrace). Do 8 dnů pak musí vrátit "starý" průkaz pojištěnce původní zdravotní pojišťovně. Po tomto datu se pojištěnec nesmí u lékaře prokazovat průkazem pojištěnce původní zdravotní pojišťovny.

Pokud pojištěnec průkaz VZP neobdržel, doporučujeme, aby kontaktoval VZP, která zajistí náhradní doručení. Pojištěnec zároveň také může zažádat o vystavení náhradního dokladu, ten má platnost 3 měsíce od data vystavení.

Kdy mohu změnit zdravotní pojišťovnu?


Pojištěnec má právo na změnu zdravotní pojišťovny jednou za dvanáct měsíců, a to vždy k 1. dni kalendářního pololetí. Tzn. pojištěncem VZP se můžete stát k 1. červenci (přeregistrační období je od 1. 1. do 31. 3.) nebo k 1. lednu (přeregistrační období je od 1. 7. do 30. 9.). Způsobů, jak se zaregistrovat k VZP je nespočet - např. jednoduše a rychle prostřednictvím on-line formuláře, na kterékoli z naší široké sítě poboček, kde vám pomohou, případně také poštou či datovou schránkou. VZP následně zařídí odhlášení pojištěnce u stávající zdravotní pojišťovny.

Povinnosti pojištěnce po změně zdravotní pojišťovny


Pojištěnec má povinnost nové zdravotní pojišťovně nahlásit, do které kategorie plátců bude patřit (např. OSVČ, OBZP, státní pojištěnec) a zároveň doložit potřebné dokumenty (např. potvrzení o studiu či přiznání důchodu atd. - více informací zde) do 8 dnů ode dne změny zdravotní pojišťovny (tj. do 8 dnů po 1. 1. nebo po 1. 7.).

Zdroj: VZP ČR

Další články z rubriky Domácí

Ministerstvo obrany: Roman Vohradský odstupuje z pozice ředitele VLS

Ředitel státního podniku Vojenské lesy a statky (VLS) Roman Vohradský se rozhodl skončit ve své funkci. Písemné rozhodnutí předal do rukou ministryně obrany Jany Černochové. V čele podniku zůstane do 15. května ...

MPSV hned dvakrát uspělo v prestižní anketě Zákon roku, kterou pořádá společnost Delloite

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém místě v hlavní kategorii Nejlepší zákon pro byznys s ...

NKÚ: Miliardové dotace Národní sportovní agentury byly netransparentní a bez kontroly efektivity

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) a Národní sportovní agentura (NSA) vydaly v letech 2019 až 2022 ze státního rozpočtu na podporu sp ...

Hnutí DUHA: Europoslanci zatloukli další hřebík do rakve péče o přírodu a půdu v zemědělských dotacích

Evropský parlament podpořil návrh Evropské komise radikálně oslabit ekologické podmínky pro čerpání veřejných peněz ze zemědělských dotací v rámci Spo ...

Správa železnic: Cestující získali moderní prostory na dalších nádražích

Správa železnic neustále zlepšuje prostředí na nádražích po celé České republice, v uplynulém období dokončila výstavbu nových nebo rekonstrukci stáva ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »