InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Jak pečovat o matraci?

24.07.2023
Pro zdravý spánek nestačí jen pravidelná výměna ložního prádla. Svoji pozornost zaměřte také na matraci, která potřebuje čas od času vaši péči. Přinášíme vám inspiraci, jak pečovat o svoji matraci, aby si udržela své vlastnosti po dlouhou dobu.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com

Otáčejte matraci


Během spánku je matrace zatěžována nerovnoměrně. Na některých místech je tedy proležená více než na jiných. K deformaci matrace dochází i při pocení. Člověk vypotí přes noc zhruba půl litru tekutin. Tato tekutina se vsákne do matrace, která se tím znehodnocuje. Horší však je, že tímto vznikají ideální podmínky pro tvorbu plísní a roztočů.

Těmto problémům budete předcházet pravidelným otáčením matrace. Otáčejte matraci ve všech směrech - nejen zprava doleva, ale také od hlavy směrem k nohám a naopak. Matraci se doporučuje obracet přibližně jednou za 14 dní. Četnost otáčení je odvíjí od hmotnosti člověka. Platí pravidlo: Čím vyšší hmotnost, tím častěji by se měla matrace obracet. Před tím než matraci otočíte, ji nechte vyvětrat.

Vysávejte a klepejte


Ideální je matraci při výměně povlečení také vysát. Zbavíte se tak nahromaděného prachu. Přírodní matrace se doporučuje proklepávat. Matrace by se neměla ohýbat. Mohla by tak ztratit některé své vlastnosti.

Pořiďte si pratelný potah


Abyste se vyhnuli pošpinění matrace od promočení nebo polití, obstarejte si k matraci pratelný potah nebo chránič matrace. Většina výrobců jej dodává spolu s matrací.

Kvalitní rošt je základ


Důležité je nepokládat matraci na rovný povrch. Plný rošt neumožňuje kvalitní odvětrávání matrace ze spodní části. Zároveň není pružný, což neprospívá vám ani matraci. Ideální je lamelový rošt, který zajistí lepší prodyšnost. Matrace tak bude méně náchylná k tvorbě plísní a výskytu roztočů.

Kdy se pustit do čištění matrace a jaký je správný postup?


Důkladnější čištění byste měli provést přibližně po 6 měsících. Odstraníte tím bakterie, plísně, prach, skvrny a případný nežádoucí zápach.

Postup pro čištění matrace
1. Sejměte povlečení a chránič a vyperte je.
2. Podívejte se, jestli nejsou na matraci nějaké nečistoty. K odstranění pomůže jedlá soda nebo vhodné čistící prostředky. Před čistěním zkontrolujte, jestli daný prostředek můžete na matraci použít.
3. Povrch vysajte.
4. Vysajte i povrch pod postelí.
5. Nechte matraci volně dýchat předtím než ji opět povlečete.

Autor: Pl
Související:

Další články z rubriky Bydlení

Nejčastější závady oken

Okna jsou velmi důležitým prvkem stěn budovy. Umožňují proudění světla a podporují ventilaci, když jsou otevřeny pro větrání místností. Správná montáž a správné fungování oken je klíčem k teplému, dobře izolovanému domu bez hluku. V článku vám ...

Proč byste měli zvážit výstavbu rodinného domu na klíč?

Našetřili jste zrovna dostatek peněz na výstavbu vysněného rodinného domku? V takovém případě si určitě nesmíte nechat ujít možnost výstavby rodinného ...

Proč si pořídit kvalitní pergolu?

Zřídit si na zahradě vlastní venkovní posezení je rozhodně dobrý nápad. Hlavně v jarních a letních měsících totiž může tato část pozemku sloužit do ji ...

Nový domov v srdci Prahy, Byty Na Vackově lákají na další etapu výstavby

Praha, metropole s dlouhou a bohatou historií, jedinečnými příležitostmi a živým pulzujícím životem, je snem mnohých Čechů a Češek. Není divu, město j ...

Moderní okna a dveře vám pomohou ušetřit stovky tisíc korun. Jak je to možné?

V posledních letech jsou ekonomickým i společenským tématem číslo jedna úspory na energiích. Častým kamenem úrazu bývají hlavně staré domácnosti s pův ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »