InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Renovujete exteriér? Venkovní dlažba z betonu vás nezklame

31.03.2024
Jestliže se pouštíte do renovace exteriéru vašeho domova nebo zahrady, výběr správných materiálů bude mít zásadní vliv na výsledný vzhled, funkčnost, životnost i ekologii. Betonové prvky, od dlažeb přes schody až po dekorativní zahradní prvky, nabízejí nejen estetickou krásu, ale i dlouhodobou odolnost a minimální údržbu. A právě ty se považují za klíč k bezstarostnému využívání zahrady a exteriéru obecně.
Ilustrační snímek | Zdroj: presbeton.cz
Jedním z hlavních přínosů betonových prvků v exteriéru je jejich schopnost odolávat extrémním povětrnostním podmínkám bez potřeby časté údržby. Beton je materiál, který se s časem neopotřebovává, nepodléhá hnilobě ani korozivním účinkům, neničí jej ani biotičtí škůdci. Jednoduché čištění vodou obvykle postačuje k udržení jeho vzhledu. Betonu přispěje občasná impregnace, její aplikace je však extrémně snadná. Stačí postřik.

Kam s betonem na zahradě?


Rozhodně se nebojte, že se vaše krásná přírodní zahrada promění na betonovou. Právě naopak. Bezúdržbovost betonu a jeho průmyslová přesnost vám pomohou udržet i bujný porost pouze tam, kde jej chcete mít. Vyhnete se neustálým nátěrům, které vyžaduje dřevo, čímž rozhodně uděláte maximum pro odbourání nežádoucí chemie ze své zahrady.

Na zahradě se dá beton jako ideální materiál použít k mnoha účelům. Předně jsou to betonové dlažby. Nezapomeňte je správně osadit, ideálně do pískového lože a upevnit pomocí vhodných obrubníků. Na některá místa se hodí betonovou dlažbu lepit a spárovat - třeba kolem bazénů. Řešíte exteriérové schody? Opět nepohrdněte betonem. Vkusné a praktické jsou rovněž betonové sloupky, celobetonové ploty, či další zahradní prvky. Například okrasné pražce, sezení či třeba květníky. Někdy tyto prvky svůj betonový původ přiznávají, jindy věrně napodobují jiné materiály - třeba přírodní dřevo, přírodní kámen, případně stále častěji i moderní kov. Za těmi nejpovedenějšími betonovými prvky stojí firma Presbeton.

Betonová dlažba vyřeší jakékoliv zahradní plochy


Venkovní dlažba z betonu je pro mnohé první volbou, a to hned z několika dobrých důvodů. Její popularita není jen otázkou trendu, ale především výsledkem její všestrannosti, odolnosti a estetického vzhledu. Betonové dlaždice lze navrhnout a vyrobit tak, aby napodobily vzhled přírodního kamene, cihel nebo dokonce dřeva, přičemž nabízejí větší odolnost a nižší náklady na pořízení i údržbu.

Jak zachovat krásu betonové dlažby?


Instalace betonové dlažby vyžaduje pečlivé plánování a přípravu podkladu, aby se zajistila její dlouhodobá stabilita a odolnost. Po jejím položení je údržba poměrně jednoduchá. Pravidelné čištění a ošetření proti plevelům či mechu udrží dlažbu v atraktivním stavu roky. Tato údržba je však poměrně minimální a ve srovnání s jinými typy zahradních dlažeb lze tu z betonu směle nazvat bezúdržbovou.

Svět venkovní dlažby se neustále vyvíjí, a tak na trhu najdeme širokou paletu stylů a textur, které reflektují nejnovější designové trendy. Od industriálních betonových desek, přes dlaždice s rustikálním vzhledem, až po sofistikované imitace přírodního kamene - možnosti jsou prakticky neomezené. Využití různých formátů a barev dlaždic pro vytvoření jedinečných vzorů nebo akcentů dodá vašemu exteriéru osobitý charakter. Sáhněte po sortimentu dlažeb Presbeton. Ten má v nabídce natural dlažbu, plošnou dlažbu, skladební a zámkovou dlažbu, vegetační a drenážní dlažby, ale i speciality, jakými jsou vsakovací dlažby či ve veřejném prostoru používané dlažby pro nevidomé.

V sortimentu venkovní dlažby Presbeton lze najít inspiraci v přírodních materiálech a jejich harmonii s okolní krajinou, což umožňuje vytvořit plynulý přechod mezi interiérem a exteriérem vašeho domova. Kombinace různých textur a barev betonové dlažby může oživit venkovní prostor a přidat mu vizuální hloubku.

Vybudujte si venkovní schody z betonu. Jsou bezpečné a krásné


Venkovní schody hrají významnou roli v celkovém designu a funkčnosti exteriéru domu. Nejenže zajišťují bezpečný a pohodlný přístup mezi různými úrovněmi venkovního prostoru, ale také představují významný designový prvek, který může výrazně ovlivnit estetický dojem z vaší zahrady či domu. Právě proto je výběr správných materiálů a designu venkovních schodů klíčový.

Betonové venkovní schody jsou pro svou odolnost, trvanlivost a široké možnosti designu často první volbou. Beton umožňuje tvorbu schodů různých tvarů a velikostí, které mohou být navíc povrchově upraveny tak, aby ladily s celkovým stylem exteriéru. Díky moderním technologiím lze betonové schody dokončit v mnoha povrchových úpravách, napodobit vzhled přírodního kamene nebo cihly, a dokonce přizpůsobit barvu schodů fasádě domu nebo dlažbě. Presbeton nabízí pomocnou ruku každému, kdo nechce poměrně náročně budovat betonové schody svépomocí. V jeho sortimentu najdete montovaná schodiště, schodišťové stupně, včetně těch vibrolisovaných, a rovněž oblíbené natural schody.

Plot, který je ihned 100% funkční, je z betonu


Plot z plotových tvárnic představuje nejen praktickou, ale i estetickou složku exteriéru domu. Tento element vymezuje hranice pozemku, zajišťuje soukromí a zdůrazňuje celkový vzhled vaší zahrady nebo dvora. Moderní plotové tvárnice nabízejí řadu designových možností, které mohou váš exteriér povýšit na novou úroveň.

Vyzkoušejte rovnou plné deskové ploty. Jejich obrovskou výhodou je to, že vám okamžitě nabídnou soukromí. Nečekáte, než naroste živý plot u drátěnky, ani nemusíte používat nevzhledné stínící sítě na plot. Plot z betonových tvárnic je navíc bezúdržbový a s dlouhou životností.

Postavte si plot z výrobků od Presbeton. Nabízí nejen plné betonové deskové ploty, ale též zdicí tvarovky, okrasné tvárnice, univerzální zákrytové desky, svahové tvárnice, ztracené bednění i betonové doplňky pro drátěné ploty. Je tedy zcela na vás, jestli se rozhodnete po celobetonový plot, nebo budete praktické a estetické betonové prvky kombinovat s jinými materiály - například s kovem, dřevem, plastem, s různými kompozity apod.

Autor: Pl
Související:

Další články z rubriky Bydlení

Nejčastější závady oken

Okna jsou velmi důležitým prvkem stěn budovy. Umožňují proudění světla a podporují ventilaci, když jsou otevřeny pro větrání místností. Správná montáž a správné fungování oken je klíčem k teplému, dobře izolovanému domu bez hluku. V článku vám ...

Proč byste měli zvážit výstavbu rodinného domu na klíč?

Našetřili jste zrovna dostatek peněz na výstavbu vysněného rodinného domku? V takovém případě si určitě nesmíte nechat ujít možnost výstavby rodinného ...

Proč si pořídit kvalitní pergolu?

Zřídit si na zahradě vlastní venkovní posezení je rozhodně dobrý nápad. Hlavně v jarních a letních měsících totiž může tato část pozemku sloužit do ji ...

Nový domov v srdci Prahy, Byty Na Vackově lákají na další etapu výstavby

Praha, metropole s dlouhou a bohatou historií, jedinečnými příležitostmi a živým pulzujícím životem, je snem mnohých Čechů a Češek. Není divu, město j ...

Moderní okna a dveře vám pomohou ušetřit stovky tisíc korun. Jak je to možné?

V posledních letech jsou ekonomickým i společenským tématem číslo jedna úspory na energiích. Častým kamenem úrazu bývají hlavně staré domácnosti s pův ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »