InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Auto moto

Lambda sonda - nenápadná součástka, kvůli které nemusíte projít STK

18.10.2022
To, že je k hoření zapotřebí vzduch, či přesněji kyslík, to víme už z hodin fyziky. A platí to i pro palivo ve spalovacích motorech. Aby bylo spalování efektivní, potřebujeme zajistit správný poměr směsi kyslíku a paliva. A právě lambda sonda dává řídicí jednotce vědět, kolik vzduchu má do motoru přimíchat, aby motor pracoval s co největší efektivitou.
Ilustrační snímek
Lambda sonda není žádná velká součástka. Jde o senzor umístěný vedle katalyzátoru, někdy je považován dokonce za jeho součást. Má schopnost změřit, kolik kyslíku se nachází ve spalinách motoru, a komunikuje s řídicí jednotkou, které tato data posílá. Nachází se jak v automobilech se zážehovými, tak se vznětovými motory.

Lambda sondy jsou v automobilu vlastně dvě


Obvykle o této součástce mluvíme v jednotném čísle, ale v naprosté většině moderních vozidel jsou lambda sondy dvě. Obě se nachází poblíž katalyzátoru. Ta první je umístěná před katalyzátorem, na výfuku. Říká se jí též regulační. Jejím úkolem je regulace palivové směsi v reálném čase. Diagnostická, tedy v pořadí druhá sonda se nachází za katalyzátorem. Ta kontroluje množství škodlivin odcházejících spalinovými cestami.

Jak dlouho lambda sonda vydrží?


Životnost lambda sondy ovlivňujeme jako řidiči (kvalitou paliva a jízdním stylem), proto se dá stěží říct, jaká je její životnost. Jednoduchou lambda sondu bez výhřevu je doporučeno vyměnit po najetí 80 000 km. Vyhřívané lambda sondy však nabízí až dvounásobnou životnost. Často máme problém odhadnout, kdy sondu vyměnit, u bazarových vozidel. U aut z druhé ruky mohou být stočeny kilometry na tachometru. Pak netušíme, zdali už je nutná výměna, což se může projevit závadami na automobilu.

Vadná sonda se projevuje různě


Nejčastějšími znaky vadné lambda sondy je snížení výkonu motoru a zvýšení spotřeby paliva. Rozsvítit se nám může i příslušná kontrola na palubní desce. Často si však závadu nijak neuvědomíme a až na STK neprojdeme emisní kontrolou. Tam se její závada již obvykle projeví. Mnohdy poté, co nám zbytečně v podobě zvýšené spotřeby vytáhla z kapes nemalé peníze.

Lambda sonda je velice odolnou. Obvykle vydrží po dobu doporučené životnosti. Přesto však kvůli vibracím, vysokým teplotám v místě instalace i kvůli agresivním látkám může dojít k jejímu předčasnému poškození.

Jak lze provést diagnostiku lambda sondy?


Než si položíte otázku, jak vyměnit lambda sondu, měli byste provést diagnostiku, tj. kontrolu zařízení. K tomu budete potřebovat moderní voltmetr nebo ještě lépe multimetr. Takový přístroj je naprosto všestranný a dokáže provádět mnoho různých měření.

Abyste mohli provést měření na lambda sondě, musíte nejdříve připojit hrot červeného měřicího vodiče k černému kabelu lambda sondy. Černý drát zapojte do skříně motoru nebo do jiného kovového bodu. Nyní nastavte měřicí rozsah přístroje na 1 nebo 2 volty.

Po nastartování motoru by se na displeji měla ukázat hodnota 0,4 až 0,6 V.

Zbývá počkat, než agregát dosáhne své provozní teploty, poté by se naměřená hodnota měla pohybovat v rozmezí 0,1 až 0,9 V. Výsledek bude ještě přesnější, když se otáčky za minutu budou udržovat na úrovni přibližně 2 500, čímž se simuluje průměrný režim motoru.

Co s vadnou lambda sondou?


V první řadě je nutné pořídit novou. Ceny sond se pohybují od 1000 Kč, ale dle automobilu, typu sondy a výrobce až po 10 000 Kč. Platí, že existují univerzální "no name" sondy, a ty značkové, originální. Jsou dražší, ale vydrží déle.

Výměna lambda sondy bývá velice snadná. Senzor je zašroubován do výfukového potrubí a propojen za pomoci elektronického konektoru. Takže to zvládnete i v domácích podmínkách. Kdy navštívit servis? Obvykle tehdy, když sonda nejde povolit, též pokud netušíme, jaký typ do našeho vozidla patří.

Podívejte se na druhy lambda sond


Někdy pomoc při výběru lambda sondy potřebujeme, protože jich existuje několik druhů. Nejjednodušší lambda sondou je její starý typ. Aby jednoduchá lambda sonda správně nasnímala data, musí dojít k jejímu zahřátí výfukovými zplodinami na provozní teplotu. To však trvá i několik minut. Na to myslete při STK a motor nechte před měřením emisí déle běžet. Pokud máte vyhřívanou lambda sondu, tedy sondu s elektrickým výhřevem, dosáhne se její provozní teplota již do 30 vteřin. U planární lambda sondy pouhých 10 vteřin. Jde o nejmodernější typ.

Lambda sondy se dělí též podle způsobu svého fungování. Minimálně používanou je odporová. Tradičně používanou je skoková (dvoubodová) lambda sonda. Pro co nejpřesnější měření před katalyzátorem se používá širokopásmová lambda sonda.

Zdroj informací:

https://www.autodoc.cz/info/cz-co-je-lambda-sonda-jak-funguje-a-co-meri
https://www.cebia.cz/novinky/rady-a-tipy/lambda-sonda-k-cemu-slouzi-a-jak-muze-zlobit

Autor: WP

Další články z rubriky Auto moto

Nové MINI Aceman s čistě elektrickým pohonem nabízí dostatek prostoru pro pět cestujících

Kreativní využití prostoru v novém pojetí: MINI slaví premiéru prvního crossoveru v segmentu prémiových malých vozů. Nové MINI Aceman kombinuje kompaktní vnější rozměry s co největším vnitřním prostorem pro cestující a čistě elektrickým pohonem. ...

Ford Pro posiluje vedoucí postavení E-Transitu v segmentu

Ford Pro dnes odhalil novou verzi modelu E-Transit s prodlouženým dojezdem, která zvyšuje schopnosti nejprodávanější velké elektrické dodávky v Evropě ...

Škoda Kodiaq rozšiřuje paletu motorů, prodejní ceny začínají na 980 000 Kč včetně DPH

Mladá Boleslav - Nová Škoda Kodiaq se dostala do prodeje nejprve se dvěma dieselovými motory, nyní se paleta pohonných jednotek rozrůstá o zážehové ag ...

Co si počít, pokud se vám rozbije katalyzátor v autě?

První katalyzátory se začaly v autech objevovat už v sedmdesátých letech dvacátého století. Za tento vynález vděčíme americké automobilce Cadillac. Je ...

V prvním čtvrtletí dosahuje výroba automobilů rekordních hodnot

V prvním čtvrtletí bylo v tuzemských firmách automobilového průmyslu vyrobeno celkem 394 443 osobních vozidel, meziročně o 11,5 % víc. Jde tak o nejvy ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »