InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Od října se zvýší příspěvky pro pěstouny a děti z náhradní rodinné péče

21.09.2022
Příspěvky pro pěstouny a děti, které vyrůstají v náhradních rodinách, se od začátku letošního října zvýší. Vládní nařízení počítá s tím, že o 27 % vzroste příspěvek na úhradu potřeb dítěte, jednorázový příspěvek při převzetí dítěte, který nebyl navýšen od roku 2008, vzroste o 35 %. Zaopatřovací příspěvek, který pomáhá mladým lidem při odchodu z ústavní, pěstounské nebo poručenské péče, se zvýší o 15 %.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Některé z těchto příspěvků byly naposledy upravované v roce 2008, tedy před 14 lety. Jde přitom o skupiny lidí, které jsou z velké části na příjmech od státu závislé. Vzhledem k rostoucím cenám jsme se proto rozhodli o jejich výrazném navýšení," uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Příspěvek na úhradu potřeb dítěte


O 27 % se zvýší měsíční příspěvek na úhradu potřeb dítěte. Jde o dávku pěstounské péče, která v praxi nahrazuje výživné. Je daná fixními částkami podle věku a zdravotního znevýhodnění dítěte. Pokud jde o dítě, které je podle zákona o sociálních službách osobou závislou na pomoci jiné fyzické osoby, pak se částky zvyšují.

V pěstounské, předpěstounské či poručenské péči je v ČR více než 16 tisíc dětí, ve svěřenectví pak přibližně 4 500 dětí. Při splnění podmínek, jako je trvání nezaopatřenosti (studia) a sdílení společné domácnosti s bývalým pěstounem či poručníkem, je možné příspěvek na úhradu potřeb dítěte čerpat i po zletilosti.

Příspěvek při převzetí dítěte


Příspěvek při převzetí dítěte je jednorázovou dávkou, která slouží na nákup potřebného vybavení pro dítě při příchodu do pěstounské, předpěstounské či poručenské péče. Výše příspěvku se nezměnila od roku 2008, proto vládla sáhla k jejímu mimořádnému růstu o 35%.

Ročně je do náhradní rodinné péče s nárokem na tento příspěvek svěřeno přes 2 tisíce dětí v případě dlouhodobé pěstounské a poručenské péče a téměř 700 dětí v případě přechodné pěstounské péče.

Zaopatřovací příspěvek


Zaopatřovací příspěvky pomáhají mladým lidem v období, kdy například ještě studují, a přitom už jsou už zletilí. Mohou je čerpat ale nejvýše do věku 26 let. Od ledna 2022 zmírňují jejich nepříznivou sociální situaci poté, kdy zanikla pěstounská nebo poručenská péče nebo ústavní výchova v důsledku zletilosti či nabytí plné svéprávnosti. Dosud pravidelná dávka činila za splnění určitých podmínek (například při bezúhonnost) 15 000 Kč měsíčně. Nyní se bude zvyšovat o 15 % na 17 250 Kč.

V rámci přechodného období do konce roku 2027 si mohou mladí dospělí odcházející z pěstounské či poručenské péče vybrat, zda budou chtít pobírat zaopatřovací příspěvek nebo dál čerpat pěstounské dávky.

Po ukončení pěstounské nebo ústavní péče mají mladí lidé také nárok na jednorázový příspěvek, který náleží při ukončení nezaopatřenosti (studia) ve výši 25 000 Kč. Ten se nyní se zvyšuje na 28 750 Kč. Ročně je vyplaceno přes 800 těchto jednorázových příspěvků.





Zdroj: MPSV

Další články z rubriky Domácí

SYRI: Ekonomická migrace se orientuje na levnou pracovní sílu

Levná zahraniční pracovní síla je pro český stát a zaměstnavatele věcí národního zájmu a státní priority. Jasně to ukázala pandemie covid-19, která prohloubila rozdíly na pracovním trhu. Vládní opatření byla koncipována tak, aby přístup k zahraniční ...

V loňském roce zjistila Česká obchodní inspekce celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k diskriminaci spotřebitelů. Provedla celkem 136 kont ...

Potravinářská inspekce v roce 2023 uskutečnila téměř 49 tisíc kontrol a uložila pokuty za více než 128 milionů korun

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2023 celkem 48 821 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven spole ...

Vláda schválila další krok na podporu výstavby obnovitelných zdrojů energie

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezen ...

ČSÚ zveřejnil kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad včera zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na území České republiky uskuteční ve dnech 7. a ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »