InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Po 74 letech se Generál František Moravec konečně vrátil do své vlasti. Pietní ceremonie proběhla v Čáslavi

27.04.2022
ČÁSLAV - V úterý 26. dubna 2022 proběhla na letišti Čáslav slavnostní pietní ceremonie u příležitosti repatriace ostatků brigádního generála Františka Moravce do České republiky. Mezi čestnými hosty byla předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová, ministryně obrany Jana Černochová, další představitelé resortu obrany, a především velký počet generálových rodinných příslušníků.
Slavnostní pietní ceremonie proběhla na letišti Čáslav | Foto: mocr.army.cz
"Po dlouhých 74 letech se do vlasti vrací jeden z našich nejvýznamnějších vojáků. Kamkoliv jsme ve Spojených státech přijeli, tam jeho jméno znali, rezonovalo tam a vážili si ho. Svou zemi musel opustit třikrát, poprvé bojoval za první světové války jako legionář, podruhé bojoval z britského exilu proti nacistům a potřetí musel odejít před komunisty," řekla ministryně Černochová.

Repatriace ostatků jednoho z největších českých legionářů, odbojářů a zpravodajských důstojníků byla dlouho plánovaná v úzké spolupráci s jeho rodinou. Byla to právě jeho vnučka Anita Moravec Gard, která se obrátila na zástupce Vojenského historického ústavu (VHÚ) s přáním, aby byl její dědeček po dlouhých letech pohřben doma v České republice.

"Generál Moravec se dnes vrací jako svobodný Američan do svobodné České republiky. Naše rodina si myslela, že jeho návrat bude osobnější. Ale jeho smysl pro povinnost by mu nakonec nedovolila spokojit se s takovým návratem. Dnes nám jeho odkaz připomíná, že je třeba bránit svou zemi a svobodu. A že musíme pomáhat dalším bránit jejich zemi a jejich svobodu," připomněla okolnosti, za nichž se jeho ostatky vrací do ČR, generálova vnučka.

Pietní ceremonie, která proběhla příznačně v Čáslavi, Moravcově rodišti, navazovala na akt, v rámci nějž se před odletem z Washingtonu s generálem rozloučily i významné osobnosti americké zpravodajské komunity, včetně zástupkyně ředitele agentury DIA Suzanne White.

Krátkým proslovem před odletem přispěl také ředitel VHÚ brigádní generál Aleš Knížek, který měl tu čest osobně převzít urnu s ostatky a přenést ji do letounu Airbus A-319 české vládní letky. "Je pro mě neuvěřitelná čest být při takto důležitém momentu. Přesun ostatků generála Moravce je pro mě symbolickým příkladem výjimečného a dlouhotrvajícího přátelství mezi Českou republikou a USA," ocenil generál Knížek přímo na letištní ploše americké základny Joint Base Andrews.

Generál Moravec bude navždy důležitou postavou jak americké, tak československé vojenské a zpravodajské historie. Nadále zůstává národním hrdinou a vzorem pro dnešní příslušníky zpravodajských služeb i ozbrojených sil ČR. Svědčí o tom i to, že 601. skupina speciálních sil nese v čestném názvu právě jméno generála Moravce.

Svou službu československé vlasti započal jako legionář poté, co padl na východní frontě ještě v rakousko-uherské uniformě do zajetí. Prošel několika legiemi a po válce se rozhodl pro kariéru profesionálního vojáka. Nedlouho po dokončení studia na Vysoké škole válečné se začal věnovat zpravodajské činnosti.

Mezi nejvýznamnější zásluhy generála Moravce patří především jeho činnost před začátkem druhé světové války a v jejím průběhu. Při útěku před Němci do Anglie se mu v roce 1939 podařilo zachránit velkou část zpravodajského materiálu. V exilové vládě stál v čele zpravodajského odboru ministerstva národní obrany a z této pozice byl hlavním autorem plánu na atentát na zastupujícího říšského protektora Heydricha.

Po skončení druhé světové války se generál krátce po návratu do osvobozené vlasti dostal do střetu s komunisty. Po únoru 1948 včas emigroval, tentokrát do USA, a opět se zapojil do odboje, tentokrát protikomunistického. V čele exilové zpravodajské organice SSC mimo jiné řídil činnost agentů - chodců. Spolupracoval také s vojenskou rozvědkou americké armády. Zemřel 26. července 1966 ve věku 71 let ve Washingtonu.

Zdroj: Ministerstvo obrany

Další články z rubriky Regiony

ÚOHS: ČEZ může převzít distribuci tepla v Chomutově, musí však do budoucna umožnit připojení dalších dodavatelů

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil pod podmínkou splnění závazků spojení ČEZ Teplárenská, a.s., a ACTHERM Distribuce s.r.o. (dále jen ČEZ Teplárenská a ACTD). Rozhodnutí již nabylo právní ...

Nemocnice TGM Hodonín slavnostně otevřela nový moderní pavilon zobrazovacích metod

Pouhých 13 měsíců od položení základního kamene otevřela hodonínská nemocnice ve svém areálu nový pavilon, navazující na stávající budovu zařízení. ...

Filmovou tvorbu na Vysočině kraj podpoří dotací

Milionem korun podpoří Kraj Vysočina propagaci regionu audiovizuální tvorbou. Mimořádná dotace poputuje příspěvkové organizaci Vysočina Tourism. "Prim ...

V soutěži Adapterra Awards bude bojovat o vítězství 11 pražských projektů

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dříve, než je obvyklé. Přesně na tyto situace, ale i další jevy, jako jsou sucho, přívalové deště, ...

ROAD SHOW - Český podnikatel jako součást evropského byznysu

PLZEŇ - Pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka se v úterý 23. dubna v konferenčním sále Středního odborného učiliště elektrotechnickéh ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »