InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Vyberte do interiéru správný druh tapety. Co všechno zohlednit?

30.03.2022
V současné době existuje nepřeberné množství tapet, přičemž správně zvolená varianta může místnost opticky zvětšit i prosvětlit, ba dokonce zakrýt nedokonalosti. Hrajte si se světlem, zaměřte se na barevnost a zvolte i vhodný styl. V následujících řádcích vám poskytneme hned několik praktických tipů.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com
Věděli jste o tom, že i barva výrazně ovlivňuje atmosféru v místnosti? Pokud chcete, aby prostor vypadal větší a strop vyšší, sáhněte po tapetách se studenými barvami (zelená, modrá a fialová). Jemné chladné barvynavozují klid, zatímco syté chladné barvy působí svěže a dramaticky. V místnostech, kde chcete vyvolat pocit tepla, jsou zase vhodnější teplé barvy jako červená, žlutá a oranžová. Fungují dobře v pokojích orientovaných na sever.

Hra se světlem


Do místností orientovaných na sever, v tmavých chodbách a prostorách bez oken zvolte tapety, které budou odrážet světlo. Ideální jsou vzorované tapety ve světlých, případně duhových barvách, a tapety by měly mít hladký povrch. Pamatujte na to, že naopak tmavé barvy světlo pohlcují, a potom se zdá místnost menší. Současně i texturované povrchy mají tendenci ztmavovat.

Skryjte nedostatky pomocí textury


Vzory se skutečnou, respektive domnělou texturou zamaskují nedokonalosti stěn i architektonické nedostatky. V takovém případě se hodí třeba tapety stimulující vzor pytloviny, expandovaného vinylu, tkaniny či látky, dále pak i mramoru, dřeva či kůže.

Zvolte vhodný styl


Formální vzhled vtisknete místnosti tapetou s velkoplošnými vzory a dramatickými barvami. Svěžest prostoru naopak dodají malé motivy, například puntíky. V dětských pokojích se často fantazie neklade a zakoupit můžete třeba tapetu imitující přírodu, pohádkový les a podobně.

Sáhněte po správném vzoru


Pruhy a ostatní vertikální vzory zdůrazňují výšku, naznačují důstojnost a formálnost. Svislé vzory, včetně květinových, zvyšují strop. Vodorovné vzory zdůrazňují šířku, navozují klid a odpočinek, přičemž v úzkých místnostech se nebudete potom cítit tak stísněně.

Nezapomeňte na kombinace


Kombinujte střídmě. Interiér s tapetami bez vzorů může nudit, kdežto v místnostech, kde je naopak příliš mnoho vzorů, se můžete cítit neklidně. Vždy kombinujte takové vzory, které mají stejnou barvu, případně se k sobě barevně hodí.

Kolik tapety budete potřebovat?


Vypočítejte si plochu stěn, které chcete pokrýt tapetou. Změřte vždy stěnu od stropu k podlaze a od jednoho roku k druhému. Získané dva údaje vynásobte a získáte plochu ve čtverečních metrech.

Tapety se prodávají v rolích, přičemž u každé je pak uvedeno číslo, na jakou plochu tapeta vystačí. Vezměte tedy plochu stěn a vydělte ji číslem uvedeným u role. Zjistíte tak, kolik rolí s tapetou potřebujete.

Autor: ID
Související:

Další články z rubriky Bydlení

Nejčastější závady oken

Okna jsou velmi důležitým prvkem stěn budovy. Umožňují proudění světla a podporují ventilaci, když jsou otevřeny pro větrání místností. Správná montáž a správné fungování oken je klíčem k teplému, dobře izolovanému domu bez hluku. V článku vám ...

Proč si pořídit kvalitní pergolu?

Zřídit si na zahradě vlastní venkovní posezení je rozhodně dobrý nápad. Hlavně v jarních a letních měsících totiž může tato část pozemku sloužit do ji ...

Proč byste měli zvážit výstavbu rodinného domu na klíč?

Našetřili jste zrovna dostatek peněz na výstavbu vysněného rodinného domku? V takovém případě si určitě nesmíte nechat ujít možnost výstavby rodinného ...

Nový domov v srdci Prahy, Byty Na Vackově lákají na další etapu výstavby

Praha, metropole s dlouhou a bohatou historií, jedinečnými příležitostmi a živým pulzujícím životem, je snem mnohých Čechů a Češek. Není divu, město j ...

Moderní okna a dveře vám pomohou ušetřit stovky tisíc korun. Jak je to možné?

V posledních letech jsou ekonomickým i společenským tématem číslo jedna úspory na energiích. Častým kamenem úrazu bývají hlavně staré domácnosti s pův ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »