InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

V příštím roce vyjedou čeští vojáci na 119 cvičení do zahraničí

27.12.2021
Nejčastěji k sousedům na Slovensko, do Německa či Polska, ale i do Gruzie či Jordánska se v roce 2022 vydají čeští vojáci. V zahraničí se zúčastní celkem 119 cvičení. Do České republiky naopak přijedou spojenečtí vojáci na 60 cvičení.
Foto: acr.army.cz
Na základě politicko-vojenských priorit je plán cvičení každoročně sestaven ze čtyř oblastí: příprava k nasazení v operacích, pohotovostní síly, bilaterální a regionální spolupráce a výstavba schopností.

Nejčastěji vyjedou příslušníci Armády ČR k sousedům do Německa (26 cvičení), na Slovensko (24) a do Polska (22). Často budou kvůli výcviku pobývat rovněž v Maďarsku, Itálii, USA a Rakousku. Z méně obvyklých destinací se vydají do Jordánska, kde se 102. průzkumný prapor zúčastní tradiční mezinárodní soutěže ve střelecké a taktické přípravě nebo například do afrického Senegalu.

Příprava na Mali se uskuteční ve Francii

K nejdůležitějším cvičením příštího roku v kategorii příprava k nasazení v operacích se řadí zářijový Mountain Flight. Proběhne v italském Bolzanu a jeho cílem je vycvičit posádky vrtulníkového letectva v létání ve složitých taktických a geografických podmínkách při extrémním zatížení letecké techniky, například při vysazení motoru. Zúčastní se ho tři desítky vojáků z 24. základny dopravního letectva v pražských Kbelích s vrtulníkem Mi-17 a W3A Sokol.

Na nasazení v africkém Mali se budou speciální síly připravovat během cvičení Šakal 1 až 3 ve Francii. Cílem je prověřit sladěnost jednotek a štábů při vedení taktických činností s podporou letectva.

V pořadí už třetí kontingent strakonických protiletadlovců se bude na misi eFP (enhanced Forward Presence) v Litvě připravovat v Německu. Ve dvou termínech se výcviku zúčastní celkem 60 příslušníků AČR i se speciální technikou protivzdušné obrany.

Ze cvičení, které se uskuteční v ČR, stojí za zmínku Federated Cloud 2022. Zaměří se na komunikační a informační podporu a jeho cílem je ověřit schopnosti interoperatibility systémů velení a řízení, testování schopnosti výstavby míst velení a poskytování komunikačních a informačních služeb uživatelům, včetně propojení systémů pozemních a vzdušných sil.

Cvičit budou i chemici

Celkem v sedmi lokalitách - např. Norsku, Lotyšsku, Litvě, Makedonii a Gruzii - se uskuteční Swift Response 22. Ten je součástí skupiny výcviků Defender Europe 22, které spadají pod US Europe and Africa a zahrnují cvičení Swift Response pro výsadkové a Sabre Strike pro mechanizované jednotky. Češi, kterých bude celkem 220, budou nasazeni v Lotyšsku.

Zajímavý výcvik odborníků na oblast OPZHN proběhne na přelomu března a dubna ve specializovaném zařízení ozbrojených sil Slovenské republiky v Zemianských Kostolanech, které je uzpůsobené k výcviku s ostrými otravnými látkami. Liberečtí chemici si během Toxic Lance 22 procvičí aplikaci postupů při ochraně před zbraněmi hromadného ničení za použití reálných bojových látek.


Zdroj: Armáda ČR

Další články z rubriky Domácí

AČR: Noví piloti F-35 zahájí přípravu v USA, poté se výcvik přesune do České republiky

Úvodní výcvik budoucích českých pilotů F-35 bude probíhat v USA na základně Ebbing v Arkansasu. Cílem je vycvičit dostatek instruktorů a pilotů, kteří budou stát v čele letek a systém přípravy takzvaně rozběhnou, zaznělo při návštěvě velitele ...

Evropská komise schválila další změnu v Dočasném krizovém a transformačním rámci

Evropská komise přijala změnu Dočasného krizového a transformačního rámce pro opatření státní podpory na podporu hospodářství po agresi Ruska vůči Ukr ...

Česká pošta uvede do prodeje samolepící známky Emoji

V úterý 7. května uvede Česká pošta do prodeje výplatní samolepící písmenové poštovní známky Emoji. Pomocí těchto ikon je na sérii pěti známek zjednod ...

Do rozvoje údržby a servisu železničních vozidel plánují České dráhy investovat přes 12 miliard korun

Největší tuzemský železniční dopravce České dráhy plánuje do roku 2031 investovat do rozvoje servisního zázemí přes 12 miliard korun. Více než 6 milia ...

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak i elektřiny na dobu neurčitou. Zlevnění nefixovan ...

Doporučujeme



Pátek 3.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »