InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

ČOI: Některé tuzemské e-shopy nadále klamou spotřebitele

12.11.2021
Česká obchodní inspekce uskutečnila ve 3. čtvrtletí 2021 kontroly zaměřené na dodržování právních předpisů v internetovém obchodování. Provedla 183 kontrol a více než v 80 procentech zjistila, že obchodníci provozující tuzemské e-shopy nedodrželi zákony. Nejčastěji neinformují spotřebitele o podmínkách a způsobu uplatnění práva zakoupené zboží reklamovat, o možnosti mimosoudního řešení spotřebitelských sporů (ADR) a také velmi často poskytují spotřebiteli nepravdivé informace nebo informace, které ho uvádí v omyl o výrobku, službě, ceně, servisu apod.
Foto: coi.cz
Česká obchodní inspekce provedla v období od 1. července do 30. září 2021 kontrolní akci zaměřenou na internetové obchodování. Celkem uskutečnila 183 kontrol a porušení právních předpisů zjistila ve 152 případech (83,1 %). Konečné vyčíslení nezahrnuje rozpracované kontroly.

Zjištěné nedostatky

Česká obchodní inspekce zjistila celkem ve 343 případech porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Nejčastěji se jednalo o tyto případy:

* v 78 případech prodávající neinformoval spotřebitele o rozsahu, podmínkách a způsobu reklamace, společně s údaji o tom, kde lze reklamaci uplatnit (§ 13)

* v 77 případech prodávající neinformoval žádným způsobem spotřebitele o subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů - ADR (§ 14)

* v 71 případech bylo zjištěno klamavé konání prodávajícího vůči spotřebiteli ve smyslu poskytování nepravdivých informací či informací uvádějících v omyl o výrobku, službě, ceně, servisu, prodávajícím, právech spotřebitele, atp. (§ 4 odst. 4 v návaznosti na § 5 odst. 1, 2, 3)

* v 59 případech bylo zjištěno klamavé opomenutí, neboť prodávající či poskytovatel služby opomenul spotřebiteli poskytnout podstatné informace o výrobku či službě, popř. informace zatajil nebo je poskytl nejasným, nejednoznačným či nesrozumitelným způsobem (§ 4 odst. 4 v návaznosti na § 5a odst. 1, 2)

* ve 24 případech prodávající nesplnil povinnost přijmout reklamaci a vystavit o tom písemné potvrzení a dále povinnost o reklamaci rozhodnout a vyřídit ji ve stanovené lhůtě (§ 19 odst. 1, 3)

Méně časté porušení dalších ustanovení zákona č. 634/1992 Sb. bylo zjištěno ve 34 případech.

V 57 případech obchodníci porušili další právní předpisy jako například nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/425 o osobních ochranných prostředcích a nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2018/302 o řešení neoprávněného zeměpisného blokování a dalších forem diskriminace. Dále pak zákon byl porušován č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh a zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky.

Uložená opatření


Česká obchodní inspekce ve 3. čtvrtletí 2021 pravomocně uložila 304 pokut v celkové výši 4 126 500 Kč.
Nejvyšší sankce, a to ve výši 1 150 000 Kč, uložila ČOI pravomocně společnosti ELI ATD s.r.o. Ta mimo jiné nabízela i formou letáku k prodeji "frekvenční čip" s ochranou před virem COVID-19 s možností jeho objednání telefonicky, sms nebo e-mailem a prostřednictvím internetových stránek uváděla nepravdivou informaci o jeho vlastnostech. Tento čip také nabízela na internetových stránkách www.biorezonance-litomerice.cz a www.bicomltm.cz se stejnou možností objednání. (Část letáku je součástí této zprávy níže.)

Kontrolní výsledky, i přes zjištěné procento porušení právních předpisů (83,1 %), nelze považovat za skutečný odraz stavu elektronického obchodování v České republice. Ke kontrole jsou také vybíráni prodejci s možným problémovým sortimentem (např. prodej hraček, prodej výrobků, u kterých je dáno podezření z porušení některých práv duševního vlastnictví). Kontrola je cílena i na internetové obchody, které na základě výsledků předchozích kontrol opakovaně porušují dozorovanou legislativu nebo je na ně úřad upozorněn podnětem z řad spotřebitelské veřejnosti.

Vzhledem k přetrvávajícím nedostatkům v této oblasti bude Česká obchodní inspekce v těchto kontrolách pokračovat i v následujícím období.

Zdroj: ČOI
Fotogalerie:

Další články z rubriky Domácí

AČR: Noví piloti F-35 zahájí přípravu v USA, poté se výcvik přesune do České republiky

Úvodní výcvik budoucích českých pilotů F-35 bude probíhat v USA na základně Ebbing v Arkansasu. Cílem je vycvičit dostatek instruktorů a pilotů, kteří budou stát v čele letek a systém přípravy takzvaně rozběhnou, zaznělo při návštěvě velitele ...

Evropská komise schválila další změnu v Dočasném krizovém a transformačním rámci

Evropská komise přijala změnu Dočasného krizového a transformačního rámce pro opatření státní podpory na podporu hospodářství po agresi Ruska vůči Ukr ...

Česká pošta uvede do prodeje samolepící známky Emoji

V úterý 7. května uvede Česká pošta do prodeje výplatní samolepící písmenové poštovní známky Emoji. Pomocí těchto ikon je na sérii pěti známek zjednod ...

Do rozvoje údržby a servisu železničních vozidel plánují České dráhy investovat přes 12 miliard korun

Největší tuzemský železniční dopravce České dráhy plánuje do roku 2031 investovat do rozvoje servisního zázemí přes 12 miliard korun. Více než 6 milia ...

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak i elektřiny na dobu neurčitou. Zlevnění nefixovan ...

Doporučujeme



Pátek 3.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »