InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

EMA přezkoumává dostupné údaje o použití molnupiraviru k léčbě covid-19

09.11.2021
EMA a síť evropských lékových agentur (včetně SÚKL) se shodli na potřebě dalších doporučení k léčbě covid-19 s ohledem na rostoucí míru infekce a úmrtí v důsledku covid-19 v celé EU.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Za tímto účelem EMA přezkoumává dostupné údaje o použití molnupiraviru (také známého jako MK 4482 nebo Lagevrio), aby podpořila rozhodování členských států na národní úrovni, které mohou rozhodnout o použití tohoto léku k léčbě covid-19 před jeho povolením v rámci tzv. nouzového použití.

Zatímco již probíhá komplexnější průběžný přezkum (rolling-review) před možnou žádostí o registraci, Výbor pro humánní léčivé přípravky (CHMP) agentury EMA poskytne v co nejkratším časovém horizontu doporučení pro celou EU, aby pomohl vnitrostátním orgánům rozhodnout o možném nouzovém použití.

Molnupiravir je perorální (k podání ústy) antivirotikum vyvinutý společností Merck Sharp & Dohme ve spolupráci s Ridgeback Biotherapeutics.

EMA bude o výsledku tohoto přezkumu a průběžného přezkumu průběžně informovat.

Více o léku


Molnupiravir je perorální antivirotikum, které snižuje schopnost viru SARS-CoV-2 (viru, který způsobuje covid-19) množit se v těle. Dosahuje to zvýšením počtu změn (mutací) v genetickém materiálu viru (známého jako RNA), a to způsobem, který zhoršuje schopnost viru SARS-CoV-2 množit se.

Více o postupu


Výkonná ředitelka agentury EMA požádala o přezkum podle čl. 5 odst. 3 nařízení 726/2004 po předběžných diskusích s pracovní skupinou pro pandemii covid-19 (COVID-ETF) agentury EMA, která sdružuje odborníky z celé evropské sítě pro regulaci léčiv.

Přezkum provádí Výbor pro humánní léčivé přípravky (CHMP) agentury EMA, který je odpovědný za otázky týkající se humánních léčivých přípravků. Tento výbor vydá v nejkratším možném časovém horizontu odborné stanovisko, které členské státy EU mohou zvážit při rozhodování o použití tohoto léčivého přípravku na vnitrostátní úrovni před vydáním formálního rozhodnutí o registraci.

Přezkum se provádí souběžně s průběžným přezkumem (rolling-review) údajů o kvalitě, účinnosti a bezpečnosti, které, pokud budou dostatečné, umožní jeho případnou registraci.

Zdroj: SÚKL

Další články z rubriky Domácí

AČR: Noví piloti F-35 zahájí přípravu v USA, poté se výcvik přesune do České republiky

Úvodní výcvik budoucích českých pilotů F-35 bude probíhat v USA na základně Ebbing v Arkansasu. Cílem je vycvičit dostatek instruktorů a pilotů, kteří budou stát v čele letek a systém přípravy takzvaně rozběhnou, zaznělo při návštěvě velitele ...

Evropská komise schválila další změnu v Dočasném krizovém a transformačním rámci

Evropská komise přijala změnu Dočasného krizového a transformačního rámce pro opatření státní podpory na podporu hospodářství po agresi Ruska vůči Ukr ...

Česká pošta uvede do prodeje samolepící známky Emoji

V úterý 7. května uvede Česká pošta do prodeje výplatní samolepící písmenové poštovní známky Emoji. Pomocí těchto ikon je na sérii pěti známek zjednod ...

Do rozvoje údržby a servisu železničních vozidel plánují České dráhy investovat přes 12 miliard korun

Největší tuzemský železniční dopravce České dráhy plánuje do roku 2031 investovat do rozvoje servisního zázemí přes 12 miliard korun. Více než 6 milia ...

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak i elektřiny na dobu neurčitou. Zlevnění nefixovan ...

Doporučujeme



Pátek 3.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »