InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Nemocnice Šumperk spustila unikátní projekt, pacienty po výměně velkých kloubů staví krátce po operaci na nohy

05.11.2021
Postavit se jen pár hodin po výměně kyčelního nebo kolenního kloubu na nohy a dojít si třeba na záchod? V Česku donedávna naprosto nereálná představa, kterou Nemocnice Šumperk proměnila ve spolupráci se společností B. Braun ve skutečnost. Nemocnice totiž jako první v České republice spustila nový unikátní program Pacientské cesty, která zkrátí dobu hospitalizace pacientů po operacích velkých kloubů a urychlí jejich rekonvalescenci. Díky tomu bude moci v budoucnu nemocnice odoperovat víc pacientů, kteří už dnes kvůli pandemii čekají na své operace víc než rok.
Foto: nemocnicesumperk.cz
Unikátní projekt Pacientské cesty spočívá v mnoha krocích, jejichž součástí je výrazné zapojení samotného pacienta do celého procesu už několik týdnů před operací. Součástí projektu jsou také nové léčebné postupy a telemedicína," vysvětluje princip Pacientské cesty Alan Munteanu, včlen vedení Skupiny B.Braun, která s touto metodou do Česka přichází.

"Projekt pacientské cesty je odzkoušen v zahraničí. Jsem rád, že první nemocnicí v Česku, která ho odstartovala, je právě ta šumperská. Bezpečí a komfort léčby pacientů je naší dlouhodobou prioritou a projekt Pacientské cesty tuto vizi bezesporu zcela naplňuje," říká Martin Polach, předseda představenstva Nemocnice Šumperk. Nový projekt Pacientské cesty zcela eliminuje nebo výrazně zkracuje pobyt na jednotce intenzivní péče, což je obrovský benefit v dnešní pandemické době. "Díky tomu už nebudeme v případě rostoucího počtu covidových pacientů tak paralyzováni a budeme se moci i nadále plně věnovat plánované ortopedické operativě," dodává šéf nemocnice Martin Polach s tím, že kvůli pandemii musela nemocnice odložit víc než dva tisíce operačních zákroků. "Je třeba si uvědomit, že i pacienti s nemocnými klouby trpí velkými bolestmi. Dobrou zprávou je, že se pacientům zapojeným do projektu krátí doba hospitalizace z devíti na pět dní, takže budeme moci v budoucnu reálně odoperovat víc pacientů, kteří už dnes na své operace čekají několik měsíců," vysvětluje Martin Polach.

Nemocnice Šumperk zahájila unikátní projekt Pacientské cesty na začátku září. Za uplynulé dva měsíce se do něj zapojilo už 41 pacientů. První z nich už mají operace za sebou. Mezi nimi i třiašedesátiletá Ludmila Bayerová: "Jsem nadšená. Už jen z toho přístupu, všech informací, které mi nemocnice poskytla i toho, že jsem měla možnost se předem seznámit s ošetřujícím personálem. Díky všem těm informacím jsem věděla, co přesně mě čeká a tím jsem se i uklidnila a zbavila se celkového strachu z operace," popisuje své zkušenosti pacientka.

A své nadšení z nového programu netají ani primář ortopedického oddělení Nemocnice Šumperk Ján Debre: "Čekal jsem, že výsledek po operaci bude dobrý. Ale když pacienta postavíte na nohy pár hodin po výměně kyčle a on řekne: doktore, to je úžasné, stojím a nic mě nebolí, tak to je opravdu skvělý pocit. Navíc je to pro pacienty ohromná motivace pro další dny, kdy bolest postupně přichází a je potřeba rehabilitovat."

Projekt Pacientské cesty v sobě zahrnuje čtyři důležité kroky: edukaci pacientů, snížení rizika vzniku infekce, včasnou mobilizaci krátce po operaci a cvičení před a po operaci. "Program Pacientské cesty poskytuje našim pacientům ten nejvyšší komfort v průběhu celé jejich léčby. Díky nejnovějším odborným přístupům, tomu, že se sami aktivně zapojí do celého procesu ale i moderním technologiím prochází léčbou méně bolestivě, rychleji a také s nižším rizikem pooperačních komplikací," dodává primář.

Pacientská cesta začíná už 8 týdnů před zákrokem, kdy se pacienti setkávají s ošetřujícím lékařem, který jim vysvětlí, co se bude do operace a po ní dít. Kromě brožurek a speciálních videí si mohou stáhnout i mobilní aplikaci ForPatientApp, ze které se dozví vše podstatné pro hladký průběh operace a léčby. Pacienti v ní najdou informace například o tom, jak se na operaci připravit, co si vzít do nemocnice nebo jak bezpečně rozcvičit kloub těsně po operaci. Pacientům je k dispozici také edukační koordinátorka, která je pacientům po celou dobu k dispozici a je připravena i telefonicky zodpovědět jakékoliv otázky. "Nedílnou součástí přípravného procesu je také Pacientská akademie a škola chůze, na které se naši pacienti seznámí s jejich operujícím lékařem, fyzioterapeutem, anesteziologem a dalšími zdravotníky, kteří se o něho budou během hospitalizace starat. Pacienti se během tohoto setkání dozvědí, jak se na operaci nejlépe připravit a naučí se například správně chodit o berlích nebo vstávat z lůžka," doplňuje primář Debre.

Během pacientské akademie zdravotníci pacientům vysvětlují, jak důležité je před samotnou operací dodržování hygienických zásad, které zásadním způsobem snižují riziko vzniku infekce. "Pacientům doporučíme použití přípravků takzvaného dekolonizačního balíčku, který obsahuje přípravky s jejichž použitím pár dní před operaci mohou výrazně snížit riziko vzniku infekce, která může způsobit vážné zdravotní komplikace, nutnost reoperace, případně jiné komplikace," vysvětluje primář.

Klíčovou součástí pacientské cesty je právě včasná mobilizace a rychlejší zotavení pacienta. Tím, že operatér během operace velkých kloubů aplikuje do otevřené rány lokání anestetikum nebo katétr napojený na elastomerovou pumpu s anestetikem, pacient po operaci necítí bolest. "Tento typ multimodální anestezie umožní našim pacientům postavit se na vlastní nohy už pár hodin po operaci. Tím, že je nic nebolí, mohou chodit hned a o to rychleji zatěžovat nový kloub, zapojovat svaly kolem rány a získat rychleji soběstačnost, sebejistotu a sílu pro další rehabilitaci. Včasná mobilizace přitom sníží i množství pooperačních komplikací jako jsou bolesti, trombózy nebo otoky," dodává Ján Debre s tím, že se samozřejmě vše děje s přihlédnutím na individuální zdravotní stav pacienta a stav měkkých kolemkloubních tkání po operaci.

Součástí pacientské cesty je i speciálně vyvinutý rehabilitační senzor Orthofit. Ten si pacient v domácím prostředí nasadí na operovanou končetinu. Senzor mu pak sleduje kvalitu jeho rehabilitace a pokud si ho pacient nechá na noze trvale, vyhodnocuje jeho obecnou mobilitu. "Senzor je propojen s tabletem, který pomocí aplikace přenáší data z rehabilitace do počítače lékaře. Aplikace pacienta navádí při cvičení a ukazuje mu například krajní polohy," vysvětluje Alan Munteanu z vedení skupiny B. Braun.


Zdroj: Nemocnice Šumperk

Další články z rubriky Regiony

Na hradě Bečov se o víkendu koná Den bezpečnosti, nabídne to nejzajímavější z práce armády, policie i hasičů

Státní hrad a zámek Bečov láká veřejnost na nevšední podívanou, která se odehraje už tento víkend. V neděli 28. dubna se zde uskuteční Den bezpečnosti, který nabídne to nejzajímavější z práce armády, policie, hasičů i vězeňské ...

ÚOHS: ČEZ může převzít distribuci tepla v Chomutově, musí však do budoucna umožnit připojení dalších dodavatelů

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil pod podmínkou splnění závazků spojení ČEZ Teplárenská, a.s., a ACTHERM Distribuce s.r.o. (dále jen ČEZ Te ...

Nemocnice TGM Hodonín slavnostně otevřela nový moderní pavilon zobrazovacích metod

Pouhých 13 měsíců od položení základního kamene otevřela hodonínská nemocnice ve svém areálu nový pavilon, navazující na stávající budovu zařízení. ...

Filmovou tvorbu na Vysočině kraj podpoří dotací

Milionem korun podpoří Kraj Vysočina propagaci regionu audiovizuální tvorbou. Mimořádná dotace poputuje příspěvkové organizaci Vysočina Tourism. "Prim ...

V soutěži Adapterra Awards bude bojovat o vítězství 11 pražských projektů

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dříve, než je obvyklé. Přesně na tyto situace, ale i další jevy, jako jsou sucho, přívalové deště, ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »