InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Vláda prosadila výraznou pomoc pro osoby s poruchou autistického spektra a osoby s demencí

26.01.2021
Vláda na svém jednání v pondělí 25. ledna 2021 schválila návrh Ministerstva práce a sociálních věcí, kterým se rozšíří nároky na pořízení motorového vozidla pro osoby s poruchou autistického spektra (PAS) a příspěvek na zvláštní pomůcku pro osoby s demencí. Návrh směřuje rovněž ke zjednodušení administrativy příspěvku na mobilitu i příspěvku na zvláštní pomůcku.
Ilustrační snímek | Foto: Úřad vlády ČR
"Jsem ráda, že jsme se na dnešní vládě dohodli na rozšíření nároků na příspěvek až 200 tisíc na pořízení auta pro osoby s poruchou autistického spektra a na příspěvku na zvláštní pomůcku pro lidi s demencí. Těžce zkoušeným pečujícím rodinám tak hodně ulevíme," říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Příspěvek na pořízení motorového vozidla pro osoby s PAS
Nárok na příspěvek na pořízení motorového vozidla až do výše 200 tisíc Kč nově vznikne i lidem se závažným funkčním dopadem poruch autistického spektra, aniž je u nich přítomno mentální postižení určité hloubky.

Současná právní úprava umožňuje poskytnout osobám s PAS příspěvek na zvláštní pomůcku na pořízení motorového vozidla a speciální zádržní systém pouze, pokud mají rovněž mentální retardaci určité závažnosti. Nově nárok získají i osoby s PAS, u nichž se i přes zavedenou léčbu vyskytují závažné projevy agrese, kvůli kterým např. nemohou využívat prostředky hromadné dopravy.

Ministerstvo práce a sociálních věcí touto změnou podmínek nároku na příspěvek může každoročně pomoci zhruba 500 osobám se závažnými dopady PAS a jejich rodinám.

Nárok na příspěvek na zvláštní pomůcku i pro osoby s demencí
Příspěvek až do výše 350 tisíc Kč určený např. na bezbariérovou úpravu bytu, schodolez apod., popřípadě až do výše 400 tisíc Kč v případě schodišťové plošiny, budou nově moci získat lidé s poruchami mobility a s vážným duševním postižením bez ohledu na to, v jaké době vzniklo. Tedy nejen osoby s mentální retardací, ale i s demencí.

Demence je závažný zdravotní a sociální problém a je jednou z nejčastějších postižení nejenom u seniorů. MPSV považuje za nutné tyto osoby a jejich rodiny touto formou podpořit, a to mimo jiné s ohledem na předpokládaný demografický a očekávaný nárůst počtu osob s demencí.

Zefektivní se řízení v oblasti obou příspěvků
V případě příspěvku na pořízení motorového vozidla bude upraven postup v případě, kdy je cena vozidla známa již před rozhodnutím o nároku. Odpadnou tak např. situace, kdy se nesnižuje výše příspěvku dle ceny vozidla a rozdíl v případě nižší ceny vozidla musí lidé vracet.

U příspěvku na mobilitu se zjednodušuje řízení o zastavení a obnovení výplaty příspěvku.

Změny obsažené v zákoně by měly platit od 1. ledna 2022. Úpravy ještě musí schválit Parlament ČR a podepsat prezident republiky.

Zdroj: MPSV

Další články z rubriky Domácí

SYRI: Ekonomická migrace se orientuje na levnou pracovní sílu

Levná zahraniční pracovní síla je pro český stát a zaměstnavatele věcí národního zájmu a státní priority. Jasně to ukázala pandemie covid-19, která prohloubila rozdíly na pracovním trhu. Vládní opatření byla koncipována tak, aby přístup k zahraniční ...

V loňském roce zjistila Česká obchodní inspekce celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k diskriminaci spotřebitelů. Provedla celkem 136 kont ...

Potravinářská inspekce v roce 2023 uskutečnila téměř 49 tisíc kontrol a uložila pokuty za více než 128 milionů korun

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2023 celkem 48 821 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven spole ...

Vláda schválila další krok na podporu výstavby obnovitelných zdrojů energie

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezen ...

ČSÚ zveřejnil kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad včera zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na území České republiky uskuteční ve dnech 7. a ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »