InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Vojáci z Náměště testovali nový palubní jeřáb pro vrtulníky

06.11.2020
Minulý měsíc testovali vojáci 22. základny vrtulníkového letectva nový typ palubního záchranného jeřábu značky Breeze - Eastern, který do roku 2026 nahradí dosluhující jeřáby LPG-150. Nové zařízení bude používáno k taktickému leteckému výsadku vojáků, záchranným pracím i vyzvednutí osob a nákladu.
Foto: acr.army.cz
"Jeřáb Breeze - Eastern bude instalován na všech 15 vrtulníků Mi-171Š ve výzbroji naší základny. Zastaralé zařízení LPG-150 musí být vyměněno, aby bylo zajištěno plnění operačních schopností vrtulníkového letectva Armády ČR," vysvětluje velitel 22. základny plukovník gšt. Rudolf Straka.

Větší nosnost i rychlost
Nový jeřáb má oproti původnímu vyšší nosnost, z původních 150 kg se zvýší na 272 kg. "To znamená, že zatímco staré zařízení bylo schopno vyzvednout pouze jednu osobu, nové vyprostí dvě," podotýká major Ladislav Zajíček, velitel přípravy.

Nespornou výhodou je i délka lana, která se prodloužila ze 40 na 88 metrů, jeřáb nadto umí lano rychleji navíjet, a to až dva metry za sekundu. Celá délka lana se tak navine při plné zátěži za pouhých 90 sekund.

K tělu jeřábu je připojen hák Tyler, který umožnuje zavěšení lana pro slaňování z vrtulníku, techniku Fastrope (silné spletené lano, jež se používá k taktickému výsadku jednotek do terénu) a lze provést i přepravu osob na bočním závěsu. "Navíc v režimu letu s brýlemi nočního vidění jednotlivé ovládací prvky neoslňují osádku, což je z taktického hlediska pro náš létající personál důležité," doplňuje Zajíček.

Snadné odstřihnutí v nouzi
Při nouzové situaci, kdy se odvinuté lano o něco "zasekne" nebo se objeví jiná překážka, může lano jednoduše odstřihnout přímo obsluha jeřábu nebo dokonce pilot uvnitř kabiny. "Dříve byly k tomuto úkonu zapotřebí speciální nůžky. Nový jeřáb už je vybaven tlačítkem, které vše udělá za nás," pochvaluje si Ladislav Zajíček.

Zaškolení od dodavatele
Osádky vrtulníků budou na nové zařízení proškoleni přímo dodavatelem. Jeřáb bude primárně obsluhovat palubní technik přes ovládací skříňku, která umožňuje hlasové spojení se zbytkem osádky přes interkom a nabízí i přehled o délce odvinutí lana. "V prvotní fázi výcviku se vojáci nejprve učí manipulaci s břemenem. Teprve po perfektním zvládnutí tohoto kroku lze trénovat záchranu osob," uzavírá major Zajíček.

Obměna palubních jeřábů bude probíhat až do roku 2026, a to na všech 15 vrtulnících Mi-171Š. Vojskové zkoušky podle velitele základny ověřily správné funkce jeřábu a kompatibilitu s tímto typem vrtulníku.

Zdroj: Armáda ČR

Další články z rubriky Domácí

SYRI: Ekonomická migrace se orientuje na levnou pracovní sílu

Levná zahraniční pracovní síla je pro český stát a zaměstnavatele věcí národního zájmu a státní priority. Jasně to ukázala pandemie covid-19, která prohloubila rozdíly na pracovním trhu. Vládní opatření byla koncipována tak, aby přístup k zahraniční ...

V loňském roce zjistila Česká obchodní inspekce celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k diskriminaci spotřebitelů. Provedla celkem 136 kont ...

Potravinářská inspekce v roce 2023 uskutečnila téměř 49 tisíc kontrol a uložila pokuty za více než 128 milionů korun

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2023 celkem 48 821 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven spole ...

Vláda schválila další krok na podporu výstavby obnovitelných zdrojů energie

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezen ...

ČSÚ zveřejnil kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad včera zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na území České republiky uskuteční ve dnech 7. a ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »