InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Úřad práce upravuje úřední hodiny v celé ČR v souvislosti s aktuálně přijatými krizovými opatřeními vlády

12.10.2020
Vzhledem k aktuální epidemické situaci, nově přijatým krizovým opatřením a v souladu s příslušným usnesením Vlády ČR upravuje Úřad práce ČR od pondělí 12. 10. 2020 úřední hodiny na všech kontaktních pracovištích v celé republice. Lidé mohou i nadále komunikovat s ÚP ČR elektronicky. Osobní návštěva tak není vždy nutná. Úřad práce ČR doporučuje všem klientům, aby zasílali své dokumenty například prostřednictvím datové schránky.
Ilustrační snímek | Foto: MPSV
V důsledku maximální snahy o zajištění ochrany zdraví veřejnosti i zaměstnanců a současně všech klíčových činností, zejména pak evidence uchazečů o zaměstnání, řádné výplaty dávek a podpor, přistupuje Úřad práce ČR hned k několika organizačním opatřením. Tím hlavním je úprava úředních hodin. Od pondělí 12. 10. 2020 budou následující:

Pondělí: 08:00 - 13:00 hodin
Úterý: na objednání
Středa: 08:00 - 13:00 hodin
Čtvrtek: na objednání
Pátek: na objednání

"Apelujeme na veřejnost, aby s našimi zaměstnanci komunikovala primárně elektronicky, prostřednictvím telefonu nebo provozovatele poštovních služeb. Současně žádáme klienty, aby důsledně zvážili, zda je nutné realizovat podání, která není možné zaslat elektronicky, okamžitě. Naši zaměstnanci jsou připraveni konzultovat s lidmi jednotlivé případy ?na dálku" a najít jiná vhodná řešení, bez negativních dopadů na veřejnost," upozorňuje zastupující generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Úřad práce ČR veřejnosti doporučuje, aby si v případě potřeby osobního jednání domluvili termín dopředu. Případný vstup do budov ÚP ČR je veřejnosti povolen pouze za použití ochranných prostředků dýchacích cest a platí to i tehdy, když klient bude chtít odevzdat žádosti a další podklady na podatelně.

V rámci vstřícného proklientského přístupu nabízí ÚP ČR možnost vyplnění žádostí o některou z nepojistných sociálních dávek, zprostředkování o zaměstnání nebo třeba podporu v nezaměstnanosti z pohodlí domova. Formuláře, včetně jejich vyplněných vzorů, jsou k dispozici na www.mpsv.cz/web/cz/formulare.

Žádosti je možné podávat elektronicky (datovou schránkou nebo emailem se zaručeným elektronickým podpisem), prostřednictvím pošty (s vlastnoručním podpisem) nebo je odevzdat během úředních hodin, a za dodržení bezpečnostních opatření, na podatelně příslušného kontaktního pracoviště ÚP ČR. Tiskopisy a další důležité dokumenty mohou lidé odevzdat také do schránky pro příjem podání umístěné obvykle při vstupu do budovy příslušného kontaktního pracoviště ÚP ČR, případně na jiném viditelně označeném místě.

Aby Úřad práce ČR lidem ještě více zjednodušil proces vyplňování žádostí, postupně zveřejňuje na svých webových stránkách (https://www.uradprace.cz/web/cz/prakticke-rady-informacni-letaky) a Facebooku návodné videospoty. V jejich rámci lidem radí nejen jak na vyplňování žádostí, ale diváci se také dozví, jaké jsou základní podmínky pro získání nároku na konkrétní dávku nebo kde najdou potřebné informace.

Další praktické podrobnosti jsou zájemcům k dispozici na webových stránkách ÚP ČR. Lidé mohou využít i služeb "virtuálního asistenta". V případě obecných dotazů pak zájemcům poradí operátoři Call centra ÚP ČR (tel. 800 779 900 bezplatná linka, e-mail: callcentrum@mpsv.cz, kontaktni.centrum@mpsv.cz).



Zdroj: MPSV

Další články z rubriky Domácí

Evropská komise schválila další změnu v Dočasném krizovém a transformačním rámci

Evropská komise přijala změnu Dočasného krizového a transformačního rámce pro opatření státní podpory na podporu hospodářství po agresi Ruska vůči Ukrajině (DKTR), která o šest měsíců prodlužuje platnost článku 2.1 tohoto rámce, a to pouze pro ...

Česká pošta uvede do prodeje samolepící známky Emoji

V úterý 7. května uvede Česká pošta do prodeje výplatní samolepící písmenové poštovní známky Emoji. Pomocí těchto ikon je na sérii pěti známek zjednod ...

Do rozvoje údržby a servisu železničních vozidel plánují České dráhy investovat přes 12 miliard korun

Největší tuzemský železniční dopravce České dráhy plánuje do roku 2031 investovat do rozvoje servisního zázemí přes 12 miliard korun. Více než 6 milia ...

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak i elektřiny na dobu neurčitou. Zlevnění nefixovan ...

České dráhy spustily novou kampaň na ekologické cestování vlakem

Víte, jak ušetřit 44,68 kg CO2? Stačí si pro cestu mezi Prahou a Ostravou vybrat vlak místo automobilu. Právě na zdůraznění ekologického aspektu cesto ...

Doporučujeme



Pátek 3.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »