InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Experti proberou, jak bude Česko bojovat proti rakovině. Online konference se zúčastní lékaři i pacienti

08.10.2020
Lékaři, pacienti a politici - ti všichni budou debatovat o tom, jak by měl v Česku vypadat boj s rakovinou. Chtějí nastartovat práce na Národním onkologickém plánu (NOP), který by měl reagovat na vývoj v léčbě těchto onemocnění. To, že Česko dosud nemá komplexní národní plán, zmiňuje jako nedostatek i nezávislá analýza The Economist Intelligence Unit. Ta porovnávala strategii boje s rakovinou plic ve 27 zemích po celé Evropě.
Foto: pixabay.com
O tom, jak bude strategie vypadat, budou kromě lékařů debatovat také pacientské organizace a zástupci Ministerstva zdravotnictví na konferenci 13. října od 14 hodin. Kvůli pandemii bude debata virtuální a vysílaná jako online přenos přes YouTube. Pro Česko není NOP úplnou novinkou, poslední podobný dokument však už vyžaduje revizi a doplnění některých témat, která chyběla.

"Předchůdce NOP, národní onkologický program, byl naposled aktualizován v roce 2013, od té doby ale onkologie a léčba prošly velkým vývojem. Proto je načase, aby vznikl plán nový," říká PhDr. Ivana Plechatá z platformy Hlas onkologických pacientů, která konferenci pořádá společně s Americkou obchodní komorou v ČR.

Rakovina si v Evropské unii ročně vyžádá na 1,3 milionu obětí. V Česku na tuto nemoc ročně zemře přibližně 27 tisíc lidí. Nejčastějšími nádorovými onemocněními jsou rakovina kůže, prsu, nádory mužských pohlavních orgánů a rakovina trávicího traktu. V Evropě dlouhodobě nejvíce pacientů umírá na rakovinu plic, prsu nebo tlustého střeva. Právě rakovina plic patří mezi nejzákeřnější, v 85 % případů se na ni přijde pozdě.

Smyslem NOP je podle odborníků jasné stanovení konkrétních cílů v boji s rakovinou a strategie, jak jich dosáhnout. Také by měl určit, kolik peněz na jeho plnění bude třeba. "Klíčové je zajištění udržitelného financování onkologické péče a její dostupnost pro pacienty. Nejde přitom pouze o péči zdravotní, ale také např. psychologickou, sociální podporu a poradenství. Měl by zohlednit potřebu dostatečné informovanosti české veřejnosti jak o nemoci, tak o prevenci. Důležité je zlepšit komunikaci mezi lékařem a pacientem a zpřesnit roli pacientských organizací. Plán je tedy vize společnosti, jak snížit výskyt a mortalitu na onkologická onemocnění a jak zajistit kvalitní život pacientům s onkologickým onemocněním," vysvětluje PhDr. Ivana Plechatá.

Podle Plechaté by měl být NOP výsledkem diskuze všech zúčastněných stran. "Proto je třeba zapojit lékaře a další zdravotníky, pacientské organizace, Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo práce a sociálních věc, ale také politiky a akademiky. Plán by následně měla odsouhlasit vláda a vyčlenit prostředky na jeho realizaci," říká. Experti se shodují, že by bylo vhodné, aby plán schválila ještě současná vláda, která onkologickou léčbu uváděla jako jednu ze svých priorit.

Samotná konference podle organizátorů přispěje k tomu, aby se jednotlivé strany seznámily s tím, jak k NOP přistupují jednotlivé evropské státy. "U tvorby NOP je náročná zejména koordinace, výsledný materiál musí mít podporu od všech, kterých se týká. Tato konference bude pomyslným výkopem práce na aktualizaci NOP," popisuje PhDr. Ivana Plechatá.
V současnosti už má řada zemí EU obsáhlé a detailní strategie boje proti rakovině. Jednou z nich je například Chorvatsko. O své zkušenosti se tak na konferenci podělí i prof. Eduard Vrdoljak, předseda Chorvatské onkologické společnosti a mezinárodně uznávaný expert, který se přípravami NOP zabývá.

Autor: Mgr. Vojtěch Šprdlík

Další články z rubriky Domácí

Do rozvoje údržby a servisu železničních vozidel plánují České dráhy investovat přes 12 miliard korun

Největší tuzemský železniční dopravce České dráhy plánuje do roku 2031 investovat do rozvoje servisního zázemí přes 12 miliard korun. Více než 6 miliard Kč bude investováno do nových opravárenských hal a do jejich zásadních rekonstrukcí. Chystá se ...

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak i elektřiny na dobu neurčitou. Zlevnění nefixovan ...

České dráhy spustily novou kampaň na ekologické cestování vlakem

Víte, jak ušetřit 44,68 kg CO2? Stačí si pro cestu mezi Prahou a Ostravou vybrat vlak místo automobilu. Právě na zdůraznění ekologického aspektu cesto ...

Premiér Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ Jana Čuřína

Premiér Petr Fiala uvedl ve čtvrtek 2. května do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína. Vláda rozhodla o jeho jmenování na ...

Ministerstvo zdravotnictví chce zmírnit zátěž sester, spustilo pilotní projekt

Ministerstvo zdravotnictví spustilo pilotní projekt s názvem Měření ošetřovatelské zátěže. Jeho cílem je zmapovat činnosti sester na jednotlivých prac ...

Doporučujeme



Pátek 3.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »