InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

První klimatizace vznikly před více než 100 lety, samozřejmostí ale stále nejsou

24.08.2020
I když byly letošní prázdniny nejprve teplotně spíš podprůměrné, nakonec se pravá letní vedra přeci jen dostavila. A s nimi zmizely z prodejen mobilní klimatizace: Ty pomohly ulevit od horka domácnostem, které se už dřív nerozhodly pro pořízení stacionárních klimatizačních jednotek.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"V Čechách, na Moravě a ve Slezsku se klimatizace zatím nestala samozřejmou součástí vybavení domácností," říká Roman Tvrzník, předseda představenstva kolektivního systému pro sběr a recyklaci vysloužilých spotřebičů Elektrowin.

Podobné to ale podle něj bylo ještě relativně nedávno s myčkami nádobí, které dnes už Češi používají prakticky stejně často, jako pračky nebo stále častější sušičky prádla.

Klimatizační zařízení přitom bylo nainstalováno například již ve Vinohradské tržnici z počátku 20. století. Samozřejmostí se pak klimatizace stala třeba v pražské budově pensijního ústavu (dnes Dům odborových svazů) z let 1932-1934.

"Podle údajů OSN je dnes na světě v provozu přibližně 3,6 miliardy klimatizací," přibližuje Tvrzník.

Domy chladili už Římané
Prvky principu klimatizace se objevily již ve starověkých civilizacích. Např. bohatí Římané měli své domy jednou zdí spojené s akvaduktem, který je ochlazoval.

Za otce principu klimatizace v moderním pojetí je ale považován britský vědec Michael Faraday, který v roce 1820 zjistil, že stlačený amoniak (NH3) v kapalném stavu dokáže chladit, pokud je postupně vypouštěn.

Za skutečného vynálezce klimatizace je pak považován americký inženýr Willis Carrier, který 17. července 1902 instaloval klimatizační systém v newyorské tiskárně Sackett-Wilhelm. Tiskárna si jej objednala, neboť měla velké problémy s usycháním barev a mačkáním papíru kvůli vysoké teplotě a vlhkosti vzduchu.

Podle Romana Tvrzníka ale navzdory dosavadnímu menšímu rozšíření začínají už některé z prvních klimatizací používaných v tuzemských domácnostech dosluhovat. Objevují se totiž mezi elektroodpadem, který lidé odevzdávají na sběrných dvorech a dalších místech zpětného odběru elektra, kterých kolektivní systém Elektrowin za dosavadních 15 let svého fungování zřídil na 15 tisíc.

"Odevzdávání vysloužilých spotřebičů na těchto místech vždy bylo a stále je možné zdarma," připomíná Tvrzník, a zdůrazňuje: "Jedině odtud se staré elektro, klimatizace nevyjímaje, dostane k certifikovaným zpracovatelům, kteří zajistí jeho ekologickou recyklaci."


Autor: Eliška Paulová

Další články z rubriky Domácí

Ministerstvo obrany: Roman Vohradský odstupuje z pozice ředitele VLS

Ředitel státního podniku Vojenské lesy a statky (VLS) Roman Vohradský se rozhodl skončit ve své funkci. Písemné rozhodnutí předal do rukou ministryně obrany Jany Černochové. V čele podniku zůstane do 15. května ...

MPSV hned dvakrát uspělo v prestižní anketě Zákon roku, kterou pořádá společnost Delloite

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém místě v hlavní kategorii Nejlepší zákon pro byznys s ...

NKÚ: Miliardové dotace Národní sportovní agentury byly netransparentní a bez kontroly efektivity

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) a Národní sportovní agentura (NSA) vydaly v letech 2019 až 2022 ze státního rozpočtu na podporu sp ...

Hnutí DUHA: Europoslanci zatloukli další hřebík do rakve péče o přírodu a půdu v zemědělských dotacích

Evropský parlament podpořil návrh Evropské komise radikálně oslabit ekologické podmínky pro čerpání veřejných peněz ze zemědělských dotací v rámci Spo ...

Správa železnic: Cestující získali moderní prostory na dalších nádražích

Správa železnic neustále zlepšuje prostředí na nádražích po celé České republice, v uplynulém období dokončila výstavbu nových nebo rekonstrukci stáva ...

Doporučujeme



Úterý 30.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »