InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Mezinárodní kontroly slizových hraček odhalily příliš boru

17.07.2020
Česká obchodní inspekce se zapojila do mimořádné mezinárodní akce, která byla zaměřena na kontrolu bezpečnosti slizových hraček. Akce prokázala, že na evropském i českém trhu se vyskytují slizové hračky, které mohou představovat pro děti určité zdravotní riziko kvůli nadlimitnímu množství boru v materiálu použitém na výrobku hračky.
Foto: coi.cz
Česká obchodní inspekce se v minulém roce zúčastnila mezinárodní akce Coordinated Activities on the Safety of Products v části "Slime toys". Spolu s dalšími dozorovými orgány států EU ověřovala bezpečnost slizových hraček, u kterých je zvláště důležité chemické složení, a to vzhledem k přímému a dlouhodobému styku s pokožkou hrajících si dětí.

Společná kontrolní akce měla odhalit případné neshody slizových hraček na trhu EU a také rozvíjet a zefektivňovat dosavadní spolupráci mezi orgány dozoru nad trhem členských států v rámci EU tak, aby docházelo k co největšímu sjednocení přístupu kontrolních orgánů k těmto výrobkům.

Ve všech 28 zúčastněných státech bylo odebráno celkem 200 modelů slizových hraček. Téměř 20 % z nich bylo nevyhovujících.

Z celkového odebraného množství vykazovalo 39 vzorků (19,5%) nadlimitní množství boru (nebyly ve shodě s požadavky EN 71-3:2013 +A3:2018 Bezpečnost hraček - Část 3: Migrace jistých prvků).

9 nevyhovujících modelů slizů, u kterých byl překročen migrační limit boru, spadalo do kategorie I s povoleným migračním limitem 1 200 mg/kg.

30 nevyhovujících modelů slizů, u kterých byl překročen migrační limit boru, spadalo do kategorie II s povoleným migračním limitem 300 mg/kg.

V rámci této mezinárodní akce Česká obchodní inspekce na tuzemském trhu odebrala 7 modelů slizových hraček. Dle provedeného hodnocení nevyhověl z celkového počtu odebraných vzorků jeden. Sliz s názvem "Jun Tao" byl hodnocen jako nevyhovující pro překročení povoleného migračního limitu bóru v tekutém nebo viskózním materiálu hračky.

U této hračky bylo uloženo distributorovi ochranné opatření, kterým je zákaz distribuce výrobku a stažení výrobku z trhu. Výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na Ministerstvu průmyslu a obchodu a zveřejněn v systému RAPEX.

Další kontrolovaný výrobek s názvem - "Sliz" vyhověl až při započítání nejistoty měření povoleného migračního limitu v suchém, drobivém, práškovitém nebo poddajném materiálu hračky. Vzhledem k úplné absenci nejen označení značkou shody CE, ale i všech dalších povinných informací pro spotřebitele dle NV č. 86/2011 Sb., bylo s distributorem zahájeno správní řízení.

Mezinárodní akce byla pro všechny zúčastněné země přínosem, jelikož prokázala, že na evropském trhu se vyskytují slizové hračky, které mohou představovat pro hrající si děti určité chemické riziko. Při nadměrném příjmu bóru dochází k jeho ukládání v těle. Při velké dávce se toto zvýšené množství bóru může projevit i akutními příznaky jako je např. zvracení, průjem či vyrážky. Dlouhodobý kontakt s materiálem obsahujícím nadměrné množství bóru může vést v budoucnosti i k poškození reprodukčního systému dětí.

Důležitá je rovněž informace, která vychází z odborných znalostí laboratorních pracovníků a která upozorňuje na skutečnost, že při častém a dlouhodobém používání může být materiál hračky kontaminován různými bakteriemi. Výrobci by měli tento fakt brát do úvahy, jelikož čím častěji a déle si dítě se slizem hraje a sliz je starší a používanější, tím větší množství různých bakterií, které zvyšují zdravotní riziko spojené s jeho vdechnutím či pozřením, může hračka obsahovat. Hračka by tedy měla na štítku obsahovat pokyny pro bezpečné používání. Jedná se např. o informaci pro uživatele, že je vhodné po použití slizu si umýt ruce či nutnost zavřít po použití nádobku se slizem víčkem.



Zdroj: ČOI

Další články z rubriky Domácí

Ministerstvo obrany: Roman Vohradský odstupuje z pozice ředitele VLS

Ředitel státního podniku Vojenské lesy a statky (VLS) Roman Vohradský se rozhodl skončit ve své funkci. Písemné rozhodnutí předal do rukou ministryně obrany Jany Černochové. V čele podniku zůstane do 15. května ...

MPSV hned dvakrát uspělo v prestižní anketě Zákon roku, kterou pořádá společnost Delloite

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém místě v hlavní kategorii Nejlepší zákon pro byznys s ...

NKÚ: Miliardové dotace Národní sportovní agentury byly netransparentní a bez kontroly efektivity

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) a Národní sportovní agentura (NSA) vydaly v letech 2019 až 2022 ze státního rozpočtu na podporu sp ...

Hnutí DUHA: Europoslanci zatloukli další hřebík do rakve péče o přírodu a půdu v zemědělských dotacích

Evropský parlament podpořil návrh Evropské komise radikálně oslabit ekologické podmínky pro čerpání veřejných peněz ze zemědělských dotací v rámci Spo ...

Správa železnic: Cestující získali moderní prostory na dalších nádražích

Správa železnic neustále zlepšuje prostředí na nádražích po celé České republice, v uplynulém období dokončila výstavbu nových nebo rekonstrukci stáva ...

Doporučujeme



Úterý 30.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »