InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Moravskoslezský kraj zná výrobky nominované na ocenění Regionální potravina

02.07.2020
Jedenáctý ročník soutěže Regionální potravina pokračuje. Hodnotitelská komise se tentokrát sešla v Moravskoslezském kraji, kde na ni opět připadl nelehký úkol - vybrat z 97 přihlášených výrobků ten jeden nejlepší v každé z devíti kategorií.
Foto: regionalnipotravina.cz
Hodnotící komise navrhla udělit značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2020 těmto výrobkům:

1. Masné výrobky tepelně opracované - Klobása dědy Pilčíka / Řeznictví H+H, s.r.o.
2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy - Nevyhlášeno
3. Sýry včetně tvarohu - JESENICKÝ HORSKÝ SÝR / Stanislav Zámečník, Ostrava - Poruba
4. Mléčné výrobky ostatní - ZÁKYS HLAVNICKÝ FARMÁŘSKÝ / Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice
5. Pekařské výrobky včetně těstovin - Hukvaldský lopaťák hruškový / Hukvaldská pekárna s.r.o.
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Karamelový větrník - Labužník Celiak / Labumix s.r.o.
7. Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) - SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK 13 pivo silné polotmavé / SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK s.r.o.
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě - Hranáček - rajčata cherry podlouhlá červená / Farma Bezdínek s.r.o.

"Těší nás, že se do soutěže, přes současnou situaci s koronavirem v kraji přihlásilo celkem 27 výrobců s 97 výrobky. Obzvláště silně byla zastoupená kategorie Pekařských výrobků, ve které zvítězila Hukvaldská pekárna a obhájila tak značku z roku 2015, pro tentokrát s Hukvaldským lopaťákem hruškovým", uvedl regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G, s.r.o.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato "pečeť kvality" garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, a Potravinářské komory ČR.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Autor: Mgr. Lenka Rezková

Další články z rubriky Regiony

Na hradě Bečov se o víkendu koná Den bezpečnosti, nabídne to nejzajímavější z práce armády, policie i hasičů

Státní hrad a zámek Bečov láká veřejnost na nevšední podívanou, která se odehraje už tento víkend. V neděli 28. dubna se zde uskuteční Den bezpečnosti, který nabídne to nejzajímavější z práce armády, policie, hasičů i vězeňské ...

ÚOHS: ČEZ může převzít distribuci tepla v Chomutově, musí však do budoucna umožnit připojení dalších dodavatelů

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil pod podmínkou splnění závazků spojení ČEZ Teplárenská, a.s., a ACTHERM Distribuce s.r.o. (dále jen ČEZ Te ...

Nemocnice TGM Hodonín slavnostně otevřela nový moderní pavilon zobrazovacích metod

Pouhých 13 měsíců od položení základního kamene otevřela hodonínská nemocnice ve svém areálu nový pavilon, navazující na stávající budovu zařízení. ...

Filmovou tvorbu na Vysočině kraj podpoří dotací

Milionem korun podpoří Kraj Vysočina propagaci regionu audiovizuální tvorbou. Mimořádná dotace poputuje příspěvkové organizaci Vysočina Tourism. "Prim ...

V soutěži Adapterra Awards bude bojovat o vítězství 11 pražských projektů

První tropický den tohoto roku přišel o dva měsíce dříve, než je obvyklé. Přesně na tyto situace, ale i další jevy, jako jsou sucho, přívalové deště, ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »