InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

České dráhy obnoví většinu mezistátních spojů do poloviny června

05.06.2020
České dráhy v kooperaci se svými zahraničními partnery obnoví do poloviny června většinu mezistátních spojů. Prodej jízdenek přes e-shop bude zahájen v průběhu příštího týdne.
Ilustrační snímek | Foto: ČD
Český národní dopravce provozuje všechny mezistátní spoje v kooperaci se svými zahraničními partnery. Na obnovení provozu tak musí platit shoda ve všech státech a u všech dopravců, které jízdu vlaku zajišťují. Na základě těchto mezinárodních dohod obnoví České dráhy a jejich zahraniční partneři provoz většiny mezistátních vlaků do poloviny června.

Německo
Od 25. května byl částečně obnoven provoz linky Berliner Praha - Berlín třemi páry vlaků.

Od 14. června bude obnoven plný provoz linky Berliner Praha - Berlin - Hamburg/Kiel (kromě vlaků EC 172/173 Hungaria) a od 15. června také spojů ER/Sp v trase Cheb - Norimberk.

Linka Ex6 Západní expres Praha - Mnichov bude od 15. června z důvodu probíhající výluky na trati obnovena pouze v úseku Praha - Plzeň. Plné obnovení mezistátní dopravy v celé trase Praha - Mnichov se předpokládá v první polovině července, po ukončení prací na trati.

Slovensko
V pondělí 8. června bude vypraveno několik prvních spojů ve směru na Slovensko a plné obnovení mezistátního provozu všech denních dálkových vlaků mezi Českou republikou a Slovenskem bude následující den 9. června, jedná se o linky Metropolitan, Valašský expres, Ostravan, Fatra a o vlaky SC Pendolino Košičan. Zatím nebudou zavedeny noční spoje a vlak Railjet 284/285 Metropolitan Slovenská strela. Mezinárodní vlaky jedoucí mezi České Republikou a Budapeští, budou vedeny pouze do Nových Zámků.

Rakousko
Od 15. června bude obnoven povoz vlaků Railjet Vindobona Praha - Wien - Graz a Jižní expres Praha - Linz. Obnovení spojů v relaci Polsko - Česko - Rakousko bude závislé na obnovení přeshraničního provozu do Polska. Do obnovení provozu jsou vlaky provozovány na našem území jako vnitrostátní v úseku Bohumín - Břeclav.

Railjet Vindobona Graz - Berlin
Od 16. června je zavedeno také nové přímé spojení Railjet Vindobona Graz - Wien - Brno - Praha - Dresden - Berlin v trase tradičního mezistátního expresu Vindobona. Dne 16. června vyjedou spoje Railjet Vindobona poprvé v této trase v obou směrech.

Polsko a Maďarsko
České dráhy v současné době čekají na potvrzení termínů obnovení provozu do těchto zemí od kooperačních partnerů v Polsku a Maďarsku.

Prodej jízdenek a rezervace
Prodej jízdních dokladů na Slovensko bude zahájen v průběhu pondělí 8. června. Prodej mezistátních jízdenek a rezervací do zemí, kde je obnoven provoz od 14. resp. 15. června, bude zahájen v průběhu příštího týdne.

S obnovením mezistátní dopravy budou ve vlacích v maximální možné míře zavedeny obvyklé služby, např. provoz restauračních vozů, přeprava jízdních kol atp., a to podle stanovených podmínek pro provoz těchto služeb v jednotlivých státech.

Zdroj: ČD

Další články z rubriky Domácí

Ministerstvo obrany: Roman Vohradský odstupuje z pozice ředitele VLS

Ředitel státního podniku Vojenské lesy a statky (VLS) Roman Vohradský se rozhodl skončit ve své funkci. Písemné rozhodnutí předal do rukou ministryně obrany Jany Černochové. V čele podniku zůstane do 15. května ...

MPSV hned dvakrát uspělo v prestižní anketě Zákon roku, kterou pořádá společnost Delloite

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém místě v hlavní kategorii Nejlepší zákon pro byznys s ...

NKÚ: Miliardové dotace Národní sportovní agentury byly netransparentní a bez kontroly efektivity

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) a Národní sportovní agentura (NSA) vydaly v letech 2019 až 2022 ze státního rozpočtu na podporu sp ...

Hnutí DUHA: Europoslanci zatloukli další hřebík do rakve péče o přírodu a půdu v zemědělských dotacích

Evropský parlament podpořil návrh Evropské komise radikálně oslabit ekologické podmínky pro čerpání veřejných peněz ze zemědělských dotací v rámci Spo ...

Správa železnic: Cestující získali moderní prostory na dalších nádražích

Správa železnic neustále zlepšuje prostředí na nádražích po celé České republice, v uplynulém období dokončila výstavbu nových nebo rekonstrukci stáva ...

Doporučujeme



Úterý 30.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »