InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Sucho v půdě i v povrchových tocích a podzemních vrtech je kritické

29.04.2020
Sucho v České republice se prohlubuje. Nedostatek srážek a zvyšující se průměrná teplota zvyšují deficit vody v půdě i v tocích. Po další mírné zimě je situace již téměř kritická. Česko se na sucho musí i nadále adaptovat. Určitě pomáhají projekty řešící návrat vody do krajiny i výstavba vodovodů a nových zdrojů vody v obcích a městech. Ministerstvo životního prostředí v loňském roce podpořilo přes 4600 projektů řešících problémy se suchem za více než 2 miliardy korun. Letos už má otevřené výzvy pro další projekty za 2,5 miliardy korun a o dalších až tři a půl miliardách korun jedná - přidat chce třeba na Dešťovku v domácnostech, výsadbu stromů nebo zajištění zdrojů pitné vody v obcích. Na 12. května svolal ministr Brabec také Národní koalici pro boj se suchem.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Sucho v půdě i v povrchových tocích a podzemních vrtech je v prvním kvartálu roku 2020 kritické. Oproti normálu nadále padá na území České republiky méně srážek a průměrná teplota je přitom o 1 stupeň Celsia vyšší. To způsobuje vyšší výpar vody z krajiny, méně srážek, a tak i stále větší a prohlubující se sucho.

"V některých krajích nám kumulativně za posledních 6 let chybí už více než roční úhrn srážek, celorepublikově nám pak v průměru chybí 60 % ročního úhrnu srážek. Je to nejenom snižujícím se množstvím srážek, ale také kvůli vyšší průměrné teplotě, a tedy i vyššímu výparu a delší vegetační sezóně," vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec.

"V současné chvíli je 80 % podzemních vrtů ve stavu mírného až mimořádného sucha, důvodem je především kumulace deficitu v posledních 6 letech i mimořádně málo sněhu v uplynulé zimě. Se suchem bojuje už i Německo, Rakousko, Maďarsko nebo Polsko. Česko se na sucho adaptuje díky MŽP už 6 let a za tu dobu se nám podařilo zrealizovat více než 15 tisíc projektů. Čekají nás ale tisíce dalších, nemůžeme se spoléhat na to, že se situace sama od sebe nějakým zázrakem zásadně zlepší," vysvětluje ministr Brabec.

"Aktuálně i do budoucna bude rozhodující právě adaptace na sucho. Vodu nesmíme nechat rychle odtéct pryč z republiky, ale všechno co naprší, musíme zachytit, a to za každou cenu. Každé město, obec, zemědělec, podnikatel i občan by měl v rámci svých možností zachytávat srážkovou vodu, se kterou pak bude moci hospodařit, popřípadě ji zasakovat do podzemí. Nabídka našich dotačních programů je nesmírně široká a pokrývá celou problematiku, od technických řešení po přirozené zadržování vody v krajině," pokračuje Brabec.

"Jenom v loňském roce jsme například zafinancovali výstavbu 359 kilometrů nových vodovodů a posílili zdroje pitné vody nebo nově napojili na pitnou vodu 281 tisíc lidí. Vzniklo 3 164 m2 zelených střech. V krajině díky nám přibylo 100 nových tůní, rybníků nebo mokřadů, bylo vysazeno 54 tisíc nových stromů a zrealizováno bylo dalších 814 projektů pro obnovu přirozené funkce krajiny - tedy projektů adaptující krajinu na sucho a posilující například biodiverzitu. Každý den jsme tak podpořili nejméně 12 projektů a minimálně stejné ambice máme i letos," vysvětluje ministr Brabec.

"V letošním roce jsme připraveni naše tempo ještě zvýšit. Klíčová je totiž rychlost, jakou naše projekty pomáhají lidem i krajině. Už nyní máme otevřené výzvy celkem za 2,5 miliardy korun, které dokážou zafinancovat na 3000 projektů - putují například na Dešťovku pro obce i domácnosti, na prohlubování vrtů na pitnou vodu, na zadržování vody v krajině nebo na výsadbu stromů. Dneškem přidáváme 100 milionů korun právě na pořízení nádrží na dešťovou a šedou vodu v domácnostech (program Dešťovka), a dalších 100 milionů na výsadbu stromů, což je mimořádně úspěšný program z konce loňského roku, kde už téměř docházejí peníze. Zvýšíme i dotační podporu u zelených střech v našem programu Nová zelená úsporám, aby byla pro žadatele ještě atraktivnější. S Evropskou komisí jednáme také o navýšení prostředků v Operačním programu Životní prostředí na zadržování vody v krajině. O ty v poslední době vzrostl zájem o desítky procent. Aktuálně jsme schválili 217 nových projektů za téměř 1 miliardu, která poputuje na obnovu vodních prvků v krajině a revitalizaci sídelní zeleně včetně vodních prvků," pokračuje ministr Brabec.

"S Ministerstvem financí aktuálně jednáme o navýšení prostředků na boj se suchem až o 3,5 miliardy korun jen v letošním roce, peníze by šly přímo do našich programů. Chci všechny ujistit, že peníze na boj se suchem vždy seženeme, v případě dočerpání stávajících výzev budeme připraveni finance navýšit, abychom dokončili co nejvíce projektů. A to budeme dělat každý rok. Čelíme totiž nejvážnějšímu suchému období v českých zemích za poslední stovky let a tomu musí odpovídat naše kroky. Bez vody prostě nebude nic." uzavírá ministr Brabec.

Na 12. května pak ministr Brabec svolal Národní koalici pro boj se suchem. Se zástupci krajů a obcí chce řešit konkrétní krizové scénáře a připravenost krajů, měst a obcí na zásobování pitnou vodou.

Zdroj: MŽP

Další články z rubriky Domácí

Český svaz ochránců přírody vyhlásil rok 2024 Rokem motýlů

Touto osvětovou kampaní chce upozornit na skutečnost, že motýli (a s nimi i mnohý další hmyz) z krajiny mizí, a jak je možné jim pomoci. V této tiskové zprávě se dozvíte nejen, co se v kampani aktuálně chystá, ale také, jaké motýly lze již touto ...

Česká republika prochází v pořadí pátou recesí

Česká republika prochází od svého vzniku v 90. letech minulého století v pořadí pátou recesí. Ta začala ve třetím čtvrtletí roku 2022 a dosáhne svého ...

Nejsou hysterické komentáře o konci pěstování meruněk zbytečné?

Mnozí klimatologové se v souvislosti s letošním teplým únorem snaží dát do spojení změny v teplotním průběhu některých měsíců s kvetením odrůdy meruňk ...

Hlavní hygienička: Děti ve školách nebudou vylučovány z kolektivu na základě absence očkování

Ministerstvo zdravotnictví koriguje nepřesný výklad pražské hygienické stanice ve věci nákazy černým kašlem a příslušných hygienických opatření. Všech ...

NKÚ kritizuje program rozvoje venkova. Část příjemců dotací uváděla nepravdivé údaje

NKÚ se zaměřil na peněžní prostředky státu a EU vynakládané na opatření "Programu rozvoje venkova na období 2014-2020". Prověřil vybraná opatření, na ...

Doporučujeme



Úterý 19.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »