InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

V úterý zasedne Podvýbor pro exekuce, projednávat bude teritorialitu i přesun Centrální evidence exekucí pod stát

27.04.2020
Jednání Podvýboru bude neveřejné, hlavním tématem bude novela exekučního řádu, která se blíží do svého finálne (předpokládá se, že se její projednání v nejbližších dnech posune na ústavně-právní výbor) a zejména diskuze o tzv. teritorialitě soudních exekutorů. A jako novinka! nový pozměňovací návrh na přesun Centrální evidence exekucí (CEE) pod Ministerstvo spravedlnosti ČR (aktuálně CEE nepříliš úspěšně spravuje Exekutorská komora ČR).
Ilustrační snímek | Foto: Archiv ID
Výsledky nadcházejících jednání budou podle odborníků zásadní pro další osud Česka v oblasti dluhů a exekucí, které se podle nich nyní nachází na křižovatce.

Návrh na přesun CEE pod resort spravedlnosti se neobjevuje poprvé. Správa dat o exekucích EK ČR v posledních měsících vzbudila nemalý rozruch. Nicméně je to poprvé, kdy se objevuje jako pozměňovací návrh k novele exekučního řádu.

Důvodová zpráva k návrhu uvádí:
"Stát převedením získá přístup ke zdrojovým datům, která do databáze nahrávají ze zákona jednotlivé exekutorské úřad. Z nich může následně čerpat nejen podrobné statistické informace pro své analytické účely a využít jen pro svou zákonodárnou činnost, ale kontrola nad zdrojovými daty výrazně posílí zejména kontrolní činnost ministerstva jakožto dohledového orgánu nad soudními exekutory."

Místní příslušnosti exekutorů zatím i kvůli koronavirové krizi nebylo věnováno tolik pozornosti, přestože budí mnoho emocí jak u velkých exekutorů, tak advokátů i institucionálních věřitelů, ale zejména u subjektů majících napojení na obchod s dluhy, který u nás započal v 90. letech. Připomeňme, že v exekucích se vymáhá jen na jistině přes 300 miliard korun. Jedná se tedy o obrovský byznys. Podaří se narovnat korupční prostředí, které se u nás v exekučním byznyse vytvořilo, nastavit nezávislé přidělování exekutorů soudem a zavést princip 1 dlužník = 1 exekutor? Důvody pro i proti zavedení teritoriality včetně přehledného srovnání současného stavu versus předložené návrhy a ukázky, jak je to v sousedních zemích, najdete v naší nové sekci věnované tomuto klíčovému bodu celé novely exekučního řádu na institut-predluzeni.cz/teritorialita.

Důležitý bude z našeho pohledu zejména střet dvou hlavních představitelů ANO - Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Andrej Babiš se již v loňském roce vyjádřil pro přijetí teritoriality jako klíčové součásti celé novely. Naproti tomu Jaroslav Faltýnek a jeho napojení mimo jiné na největší exekutorské úřady v zemi stojí proti jakýmkoli snahám o přijetí teritoriality.

Vyjádření Radka Hábla, ředitele Institutu prevence a řešení předlužení, který jako klíčové vedle nového pozměňovacího návrhu na přesun přehledu o exekucích pod stát, vidí přijetí tzv. čisté teritoriality oproti původnímu vládnímu návrhu:
"Pevně věřím, že přijetím plné teritoriality exekutorů, zavedením chráněného účtu, zastavením milionů historických nevymahatelných exekucí a uzákoněním tříletého oddlužení pro spotřebitele i podnikatele udělá tlustou čárou za temnou minulostí a umožní nám dostat se konečně v počtech exekucí na jejich přirozenou míru. Vidím v tom obrovský potenciál. Společenský, ekonomický i politický."



Autor: Lucie Nemešová

Další články z rubriky Domácí

Ministerstvo obrany: Roman Vohradský odstupuje z pozice ředitele VLS

Ředitel státního podniku Vojenské lesy a statky (VLS) Roman Vohradský se rozhodl skončit ve své funkci. Písemné rozhodnutí předal do rukou ministryně obrany Jany Černochové. V čele podniku zůstane do 15. května ...

MPSV hned dvakrát uspělo v prestižní anketě Zákon roku, kterou pořádá společnost Delloite

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém místě v hlavní kategorii Nejlepší zákon pro byznys s ...

NKÚ: Miliardové dotace Národní sportovní agentury byly netransparentní a bez kontroly efektivity

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) a Národní sportovní agentura (NSA) vydaly v letech 2019 až 2022 ze státního rozpočtu na podporu sp ...

Hnutí DUHA: Europoslanci zatloukli další hřebík do rakve péče o přírodu a půdu v zemědělských dotacích

Evropský parlament podpořil návrh Evropské komise radikálně oslabit ekologické podmínky pro čerpání veřejných peněz ze zemědělských dotací v rámci Spo ...

Správa železnic: Cestující získali moderní prostory na dalších nádražích

Správa železnic neustále zlepšuje prostředí na nádražích po celé České republice, v uplynulém období dokončila výstavbu nových nebo rekonstrukci stáva ...

Doporučujeme



Úterý 30.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »