InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

České restaurace se vyrovnávají s vládním nařízením

22.04.2020
Ve společnosti Storyous zaznamenali v březnu téměř 90% propad tržeb v gastronomii. S těmito čísly hrozilo, že až polovina podniků půjde po Velikonocích do likvidace. Majitelé českých restaurací se ale odmítají vzdát. Od začátku dubna začalo výrazně přibývat otevřených podniků a jejich tržby aktuálně dosahují téměř 70 % únorových hodnot.
Foto: pixabay.com
"Podnikům, které mají otevřeno, se daří dosahovat téměř 70 % tržeb v porovnání s únorem. Výdejní okénka nebo rozvoz jídla ale zatím provozuje jen třetina všech podniků a ty zbylé zůstávají zavřené. Proto celý gastro sektor ve srovnání s únorem aktuálně zaznamenává tržby pouze v hodnotě 20 %. I tak je to ale oproti březnu výrazné zlepšení," říká Igor Třeslín, ředitel společnosti Storyous, která gastro podnikům dodává pokladní systémy.

Nejkritičtější dny zažila gastronomie bezprostředně v týdnu po vyhlášení nouzového stavu, kdy se většina podniků zcela uzavřela. I podniky s výdejním okénkem hlásily tržby blížící se nule. Rychlá mobilizace, lokátory otevřených podniků i přizpůsobení nabídky pomáhají pomalu zvedat tržby a výdejní okénka otevírá stále více podniků. "Těsně po vyhlášení nouzového stavu měla otevřeno pouze čtvrtina hospod. Dnes už se situace postupně mění, otevřeno má více než třetina," říká Igor Třeslín.

Z restaurací si hosté nejvíce objednávají v poledne. Obědy s sebou představují až 60 % všech objednávek. Nejvyšší útratu, v průměru až 450 Kč za jednu objednávku, ale zákazníci nechávají v podnicích mezi 17 a 19 hodinou. Důvodem jsou objednávky alkoholických nápojů s sebou i vyšší ceny jídla mimo obědové menu.

"Mění se i platební návyky hostů v restauracích. Před karanténou jsme platili v podnicích až 70 % objednávek v hotovosti. Nyní se poměr plateb kartou a hotově vyrovnal," dodává Třeslín.

Situace v gastronomii je i nadále kritická. Restaurace, kterým se daří vyrovnávat ztráty, radí ostatním, aby otevřeli výdejní okénka, využívali služeb jako kdesenajim.cz či Dáme jídlo a komunikovali svou nabídku na svých sociálních sítích a webu.
Autor: Jana Bábiková

Další články z rubriky Domácí

Ministerstvo obrany: Roman Vohradský odstupuje z pozice ředitele VLS

Ředitel státního podniku Vojenské lesy a statky (VLS) Roman Vohradský se rozhodl skončit ve své funkci. Písemné rozhodnutí předal do rukou ministryně obrany Jany Černochové. V čele podniku zůstane do 15. května ...

MPSV hned dvakrát uspělo v prestižní anketě Zákon roku, kterou pořádá společnost Delloite

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém místě v hlavní kategorii Nejlepší zákon pro byznys s ...

NKÚ: Miliardové dotace Národní sportovní agentury byly netransparentní a bez kontroly efektivity

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) a Národní sportovní agentura (NSA) vydaly v letech 2019 až 2022 ze státního rozpočtu na podporu sp ...

Hnutí DUHA: Europoslanci zatloukli další hřebík do rakve péče o přírodu a půdu v zemědělských dotacích

Evropský parlament podpořil návrh Evropské komise radikálně oslabit ekologické podmínky pro čerpání veřejných peněz ze zemědělských dotací v rámci Spo ...

Správa železnic: Cestující získali moderní prostory na dalších nádražích

Správa železnic neustále zlepšuje prostředí na nádražích po celé České republice, v uplynulém období dokončila výstavbu nových nebo rekonstrukci stáva ...

Doporučujeme



Úterý 30.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »