InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Petiční výbor Poslanecké sněmovny projednal výroční zprávu ombudsmana za rok 2023

10.05.2024
Členy petičního výboru s výroční zprávou za loňský rok seznámili oba představitelé úřadu veřejného ochránce práv. Ombudsman Stanislav Křeček poukázal na vysokou úspěšnost šetření. Vyzdvihl také, že stále roste podíl podnětů v oblastech spadajících do působnosti veřejného ochránce práv. Lidé tedy častěji žádají o pomoc s těžkostmi, které ombudsman může přímo řešit například tím, že v daném případě prověří postup úřadů.
Foto: ochrance.cz
"Zatímco v roce 2013 bylo v působnosti 57 % příchozích podnětů, vloni už to bylo téměř 73 % ze všech případu, kdy lidé žádali o pomoc. Tradičně nejvíc případů, bezmála 1.500, se i vloni týkalo sociálního zabezpečení," uvedl ombudsman Stanislav Křeček.

Doplnil, že v uplynulém roce dostal 165 podnětů týkajících se starobních důchodů. Oproti 89 podnětům v roce 2022 jde o razantní nárůst způsobený pravděpodobně kombinací více příčin: kromě toho, že stát začal nově vyplácet takzvané výchovné, došlo také k zásadním změnám v předčasných důchodech. Česká správa sociálního zabezpečení se tak potýkala s množstvím žádostí o předčasné starobní důchody. Kvůli změnám v předčasných důchodech se ombudsman obrátil osobním dopisem i na prezidenta republiky.

Díky zvýšení počtu individuálních stížností v konkrétní oblasti dokáže veřejný ochránce práv odhalit, s jakými problémy se lidé potýkají. V roce 2023 se tak stalo například i v případech protiprávně sterilizovaných žen. Ty si ombudsmanovi stěžovaly na pomalé a nevstřícné vyřizování svých žádostí o odškodnění. Nyní běží poslední rok, kdy mohou ženy o odškodnění požádat.

"Jsem rád, že petiční výbor naši zprávu o činnosti přijal kladně a ocenil například i naši pomoc příchozím z Ukrajiny nebo výzkum mapující pro­měnu velkých ústavů spojenou s rozvojem potřebných sociálních služeb," zhodnotil Stanislav Křeček.

Právě oblasti práv lidí s postižením se ve svém vystoupení podrobněji věnoval zástupce ombudsmana Vít Alexander Schorm. Za zásadní téma považuje přístupnost budov i služeb. Uvedl také, že v rámci prevence špatného zacházení s lidmi omezenými na svobodě navštívili v loňském roce pracovníci Kanceláře ombudsmana celkem 31 míst, od zařízení sociálních služeb, přes zařízení pro děti až po policejní cely nebo zařízení poskytující lůžkovou psychiatrickou péči. Upozornil, že v Kanceláři ombudsmana tuto agendu vykonává osm právníků, zatímco například v sousedním Rakousku má oblast dohledu nad právy lidí omezených na svobodě na starosti celá padesátka odborníků.

"Uvědomujeme si, že naše práce v těchto oblastech nikdy nekončí. Podobné je to u řady dalších ombudsmanských témat. Zasazujeme se například o to, aby úřady s lidmi v rámci dobré správy komunikovaly srozumitelně. Může to na první pohled vypadat jako samozřejmý požadavek. Stále se ale v úředních dopisech či rozhodnutích mimo jiné setkáváme místo lidského shrnutí základních pravidel s dlouhými okopírovanými pasážemi právních předpisů. Přitom těm běžný čtenář porozumí jen těžko," uvedl s odkazem na ombudsmanskou příručku srozumitelného psaní úředních textů zástupce ombudsmana Vít Alexander Schorm.

Petiční výbor doporučil Poslanecké sněmovně výroční zprávu ombudsmana k projednání. Veřejný ochránce práv představí svou činnost za rok 2023 také senátorům. Plánuje vystoupit jak ve výborech, tak přímo na plénu Senátu.

Zdroj: Veřejný ochránce práv

Další články z rubriky Domácí

Moody's potvrdila rating Českých drah v investičním pásmu se stabilním výhledem

Mezinárodní ratingová agentura Moody‘s potvrdila rating Českých drah, a to na úrovni Baa2 v investičním pásmu, se stabilním výhledem. Renomovaná ratingová agentura ocenila především silné postavení společnosti na českém železničním trhu a ...

Úřad vlády se tradičně zapojí do festivalu Open House

Do jubilejního 10. ročníku festivalu pražské architektury Open House se Úřad vlády ČR zapojí otevřením Hrzánského paláce v sobotu 18. května a v neděl ...

ČOI: Hračka na baterie AKU vrtačka T1401 představuje vážné riziko pro životní prostředí

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko kvůli možnému znečištění životního prostřed ...

Ohňostroje jsou pro ptáky vážným ohrožením, ČIŽP za ně může uložit pokutu

Panika, narušení odpočinku a sociálních vazeb, zvýšené riziko úrazů a úhynu - to jsou jen některé z negativních dopadů ohňostrojů na živočichy. Nejvíc ...

Spotřebitelská organizace dTest podala stížnost na Temu

Čínské online tržiště Temu působící na trhu od roku 2023 se těší velké popularitě mezi spotřebiteli. Jen v EU má totiž přes 75 milionů uživatelů měsíč ...

Doporučujeme



Pondělí 20.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »