InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Vojáci i profesionální zápasníci vzdali hold válečným veteránům na galavečeru CZ Fighters For Veterans

07.05.2024
PRAHA - Pražská hala UNYP Aréna ve Vysočanech se v pondělí 6. května stala svědkem prvního charitativního galavečera v bojových sportech na podporu válečných veteránů i pozůstalých rodin a dětí s názvem CZ Fighters For Veterans. Veškerý výtěžek z akce, jež v ČR nemá obdoby, poputuje na Vojenský fond solidarity.
Foto: acr.army.cz
Nad akcí převzali záštitu ministryně obrany i náčelník Generálního štábu AČR, který ji považuje za ušlechtilý nápad: "Akcí jsem nadšený až dojatý, ale vojáci mají obecně ve své DNA zakotveno pomáhat si a krýt si záda, proto jejich aktivitou zase tak šokovaný nejsem," ocenil generálporučík Karel Řehka iniciativu 43. výsadkového pluku v Chrudimi.

Přesnou částku z pondělního večera budou organizátoři znát na konci týdne. Podle předsedy výboru Vojenského fondu solidarity i ředitele odboru pro válečné veterány a válečné hroby plukovníka Roberta Speychala je na účtu fondu poprvé od jeho založení částka přesahující 40 milionů korun.

"Šli jsme se bít za dobrou věc, podpořili jsme i děti, které přišly ve službě o jednoho z rodičů. Jsem rád, že jsme pro charitu získali i profesionální zápasníky, za což jsem jim vděčný," říká velitel z pořádajícího 43. výsadkového pluku v Chrudimi a architekt dobročinné události podplukovník Petr Matouš, který včera poprvé v životě vstoupil do klece MMA. A to rovnou proti hvězdě UFC Davidu Dvořákovi. I když s ním prohrál, hala byla z velitelova vzdoru elektrizována.

Bojové sporty a armáda měly k sobě vždy blízko. "Box byl ve třicátých letech brán za součást všestranné přípravy vojáků. Stačí si také vzpomenout na příběh několikanásobného mistra Československa a vicemistra v boxu Vildy Jakše, který za války sloužil jako palubní střelec u 311. československé bombardovací perutě RAF," připomíná koordinátor projektu CZ Fighters For Veterans Ondřej Fiala.

Hvězda UFC míří do záloh


Chrudimští výsadkáři se rozhodli podpořit rodiny vojáků, kteří padli v misích, anebo zraněné kolegy. A tak se zrodila myšlenka vyzvat profesionální zápasníky MMA, MMA Underground (souboj v postoji s hodem na zem) i klasického boxu. Největší hvězdou večera byl David Dvořák, člen UFC, v níž jako prvních Čech vyhrál debutový zápas. "Když mě Petr Matouš oslovil, neváhal jsem. Jsem šťastný, že jsem válečné veterány podpořil. K armádě chovám respekt. Zajímám se o její historii a sbírám i zbraně. Letos bych chtěl vstoupit do aktivní zálohy, k výsadkářům do Chrudimi."

Armáda je má rodina


Jedinečná akce, kterou přímým přenosem tři hodiny vysílal kanál ČT 4 Sport a diváci mohli přispívat prostřednictvím QR kódu, nenechala lhostejnými i vojáky z ostatních útvarů. V Praze se mimo jiné představili četař Jan Široký ze 73. tankového praporu v Přáslavicích, desátník Dušan Glezgo z 44. lehkého motorizovaného praporu v Jindřichově Hradci či desátník Josef Štummer a četař Dominik Humburger, kteří oba jako profesionální zápasníci v MMA reprezentovali 31. pluk radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci "Armáda je pro mě druhá rodina. Jsem pyšný, že jsem mohl být jedním z aktérů na galavečeru, " říká profesionální zápasník MMA Humburger, jenž ale nastoupil v klasickém boxu.

Přímo v UNYP Aréně charitativní večer sledoval štábní praporčík ve výslužbě Martin Koucourek, kterého neurologické onemocnění upoutalo na invalidní vozík. V armádě strávil 33 let a prošel misemi v Bosně a Hercegovině, Afghánistánu, Iráku, Mali a Kosovu. "Můj stav se v současné době zastavil. Klukům jsem proto říkal, ať peníze pošlou hlavně dětem, které někoho ztratily. Ale Petr Matouš trval na tom, že i já musím peníze dostat," podotýká Koucourek. Za finanční dar by si rád pořídil auto s ručním řízením.

Hrdiny jsou děti padlých kamarádů


Akce dojala i praporčici Veroniku Rosickou, jejíž syn William se narodil v nedokončeném 26. týdnu. Vážil jen pět set třicet gramů. První půl rok života strávil v nemocnici, kde se mnohokrát ocitl v ohrožení života. Dvouletý bojovník nyní intenzivně rehabilituje a dělá vše pro to, aby začal mluvit a kompletně se zbavil výživy pomocí PEG sondy. Podpora fondu je klíčová, aby jejich těžký příběh měl šťastný konec. "Rozplakala jsem se, když mi Petr Matouš oznámil, co s kolegy chystá. Jsem mu vděčná, že nezapomněl ani na Williama, který s pomocí chodítka už začal v dubnu utíkat," praví maminka.

Vojáci s profesionálními zápasníky k večeru CZ Fightres Veterans přistoupili se vší vážností. Za hrdiny se nikdo z bojovníků po akci nepovažoval. "Hrdiny jsou děti našich padlých kamarádů," má jasno Petr Matouš, držitel státního vyznamenání Medaile Za hrdinství, nositel Kříže obrany státu ministra obrany ČR a laureát dvou Záslužných křížů ministra obrany ČR za záchranu lidského života.

Zdroj: Armáda ČR

Další články z rubriky Regiony

Ve zlínském muzeu zavládla radost z mimořádného úspěchu

Napětí, které panovalo v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně poté, co na konci dubna byla uveřejněna nominace zrekonstruovaného areálu na Ploštině na cenu Gloria Muasealis, vygradovalo v úterý 14. května odpoledne. V Obecním domě v Praze si totiž ...

ČEZ: V Temelíně zavezli palivo do prvního bloku. V reaktoru vydrží déle

Přesně 163 palivových souborů umístili energetici do reaktoru odstaveného prvního bloku. Nově je mezi nimi 48 čerstvých palivových souborů, dosud jich ...

Letecká společnost Korean Air oslavila 15 let od zahájení pravidelné linky mezi Prahou a Soulem

Jedna z nejstarších a nejdůležitějších dálkových linek na Letišti Václava Havla Praha včera oslavila dvacetileté jubileum. Mezi lety 2004 a 2024 využi ...

Lesníci, vědci i zástupci ministerstev, ochrany přírody a obcí se shodli na vyváženém způsobu hospodaření ve Ždánickém lese a Chřibech

Odborný seminář o udržitelném lesnickém managementu ve Ždánickém lese a Chřibech uspořádaly 14. května v Hradci Králové Lesy České republiky pod zášti ...

ČEZ: V Temelíně soutěžili o kuklu a novou svářečku

Zvýšit zájem mladých lidí o svářečské obory. Takový je jeden z motivů unikátní svářečské soutěže pro středoškoláky z celé republiky. V Jaderné elektrá ...

Doporučujeme



Neděle 19.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »