InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě. Největší tuzemský golfový resort má Severní Morava

19.04.2024
Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům příjmů v rámci cestovního ruchu. Golf získává na oblibě jak u domácích, tak zahraničních turistů. Česko v tomto ohledu může nabídnout zábavu pro celou rodinu. Pozici jednoznačného lídra ve východní Evropě aktuálně potvrzuje i otevření největší golfové destinace v tuzemsku - 55 HOLES Golf Destination, která vznikla propojením dvou golfových resortů Prosper Golf Resortu Čeladná a Golf & Ski Resortu Ostravice.
Foto: czechtourism.cz
Golf má v Česku bohatou a dlouhou historii. Pochlubit se můžeme třemi zhruba stoletými hřišti. Jedním z nejstarších na kontinentální Evropě je golfové hřiště Royal Golf Club v Mariánských lázních, které v roce 1905 slavnostně otevřel britský král Edward VII. V roce 2007 Česko získalo od International Golf Travel Writers Association titul "Neobjevená golfová destinace roku". Aktuálně je v tuzemsku více než 100 hřišť a zhruba 200 golfových klubů. Zahraniční turisté nejčastěji míří za tímto sportem do Středočeského, Moravskoslezského a Karlovarského kraje. Domácí golfisté pak do středních Čech, na Karlovarsko a do Ústeckého kraje.
 
"Golfový turismus má obrovský potenciál a zapadá do konceptu propagace Česka jako destinace vhodné pro aktivní turismus. Dovolená s golfem u nás nemusí být jen o golfu. Máme hrady, zámky, nádhernou přírodu, a to vše se dá s tímto sportem spojit. Jinak řečeno - můžeme nabídnout zábavu celé rodině. I když třeba některý z jejich členů golf nevyhledává. Cestovatelé se tak můžou na část dne rozdělit, strávit ji podle svých preferencí a společně si pak užít relax třeba v lázeňském wellnes. Nebo naopak mohou vyrazit na hřiště a spojit jeho návštěvu s výletem například na nedaleký zámek," říká ředitel České centrály cestovního ruchu - CzechTourism František Reismüller.

Jak už bylo uvedeno - golfovou událostí letošního roku je otevření 55 HOLES Golf Destination. Vyznavači tradiční hry na greenu si mohou zahrát na třech 18 jamkových mistrovských hřištích. K dispozici jsou jim dvě restaurace, tři hotely, dvě konferenční haly pro pořádání společenských akcí a konferencí či wellness. Jinak řečeno - jde o příklad aktivity, kdy tuzemsko nabízí opravdu komplexní služby.
 
"V kontextu nabídky České republiky pro golfisty jde o jedinečné spojení krásné přírody, kulturních památek a dalších možností trávení volného času. Zkrátka do Česka, a to třeba přímo na Severní Moravu, může přijet celá rodina společně a každý si najde to své. Otevření nové destinace posouvá dovolenou s golfem na další úroveň. Jedinečná golfová destinace 55 Holes Golf Destination je unikátní nejenom rozlohou, ale i službami, nedotknutou přírodou Beskyd a množstvím zajímavostí v těsném okolí, od tradiční kultury v Rožnově pod Radhoštěm až po moderní tvář Ostravy s technickými unikáty," uvádí ředitelka odboru produkt managementu, České centrály cestovního ruchu - CzechTourism Veronika Janečková.

Jedním z cílů 55 Holes Golf Destination je zvýšení atraktivity Moravskoslezského kraje nejen pro české golfové hráče a turisty, ale také oslovení zahraniční klientely a zvýšení povědomí o regionu na zahraničních trzích. V tom napomáhá velmi dobrá spolupráce s Moravskoslezským krajem, Destinací Severní Morava a CzechTourismem.
 
"Golf je jedním ze stěžejních pilířů cestovního ruchu v našem kraji. Rozhodně vítáme, že se region bude pyšnit největší golfovou destinací v České republice. Propojení golfových areálů je důležitým počinem v cestovním ruchu, který pomůže zlepšit image naší turistické destinace Severní Morava. Věřím, že tato významná investice v oblasti golfové infrastruktury k nám přiláká ještě více návštěvníků a posílí nejen naši pozici na mapě golfových destinací, ale i povědomí o destinaci Severní Morava jako o skvělé dovolenkové oblasti s bohatou sítí služeb a kvalitním zázemím pro volnočasové aktivity," doplňuje jednatel společnosti Moravian-Silesian Tourism Petr Koudela.

"Máme velkou radost, že po mnoha letech můžeme využít tu jedinečnost situace, kdy tak blízce sousedí dva z nejvýznamnějších golfových resortů v České republice. Jejich spojením do společných produktů a služeb tak může vzniknout skutečně nejvýznamnější golfová destinace u nás. Skvělé je, že díky naší posile, španělskému trenérovi Gonzálo Sanchezovi, od samého počátku s mezinárodním přesahem. Novinek je o to více, že Prosper Golf Čeladná prošel rozsáhlou rekonstrukcí a je připraven na novou sezónu v lepší kondici, a to nejen technicky, ale i co do služeb, které nabízí golfistům i jiným hostům," říká General Manager Prosper Golf Resortu Čeladná Jan Kastner.
 
Golf patří v Česku už nějakou dobu mezi často vyhledávané sportovní zážitky pro široké spektrum lidí všech věkových i společenských skupin. Milovníci jamek v tuzemsku najdou skvěle vybavené golfové resorty, mistrovská hřiště, tréninkové akademie, indoor simulátory a golfové kurzy. Každým rokem přibývají nová hřiště, kde se lze na greenu perfektně odreagovat. Tipy na inspiraci nabízí i webový portál Kudy z nudy.

"V počátcích byl golfový turismus převážně mužskou záležitostí. Aktuálně je obecně česká golfová populace rozdělena na 70 % mužů a 30 % žen. V rámci turismu za golfem nejčastěji cestují páry - muž a žena, kteří oba hrají golf. Nebo skupiny párů. A nadále golf vyhledávají i smíšené nebo čistě ženské skupiny. Nejnovější skupinou v golfovém cestovním ruchu jsou rodiny. Zpravidla to u nich bývá tak, že např. tři z pěti členů rodiny hrají golf. Pro ty je důležité, aby měli k dispozici dostatečnou infrastrukturu zahrnující cvičné louky nebo golfové akademie," říká prezident České golfové federace Vratislav Janda.
 
Golfový turismus Česko podporuje i v rámci podpory mládeže v rámci projektu "Se školou na golf". Některé školy už dokonce tento sport zařadily do svého výukového programu.

Zdroj: CzechTourism

Další články z rubriky Domácí

Ústav organické chemie a biochemie AV ČR zakládá pobočku za oceánem

Jedna z nejúspěšnějších českých výzkumných institucí zakládá laboratoř ve Spojených státech amerických. Ústav organické chemie a biochemie AV ČR expanduje do samotného srdce biomedicínského výzkumu, do blízkosti světoznámých akademických institucí, ...

Česko je již 20 let součástí Evropské unie. Co dělá ombudsman pro občany EU?

Ombudsman pomáhá občanům EU, ať už jsou znevýhodnění v práci, když žádají o rodičovský příspěvek nebo důchod, případně řeší jiné záležitosti s úřady n ...

ČSOP: Hlavní jarní úklidový termín je úspěšně za námi, ale přírodu a svět uklízíme dál!

Právě uběhl měsíc plný úklidových akcí kampaně Ukliďme svět, kterou zaštiťuje Český svaz ochránců přírody. V České republice jde již o 32. ročník dobr ...

Rok spolupráce Mendelovy univerzity s Lesy ČR

Memorandum o pětileté spolupráci podepsal Školní lesní podnik Masaryků les Křtiny (ŠLP Křtiny) se státním podnikem Lesy České republiky (Lesy ČR) loni ...

Ministerstvo pro místní rozvoj už nabídlo obcím miliardu na přípravu bytových projektů

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo výzvu, která obcím a krajům pomůže financovat přípravu projektové dokumentace na výstavbu nebo rekonstrukci b ...

Doporučujeme



Čtvrtek 2.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »