InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Jarní dovolená Čechů? Převažují domácí destinace a aktivní odpočinek, vyplývá z průzkumu CzechTourismu

28.03.2024
Celkem 56 % Čechů letos plánuje strávit jarní dovolenou v tuzemsku. Nejčastěji v Jihočeském a Středočeském kraji. V místě pobytu pak zůstanou průměrně šest dní. Jako hlavní náplň volna si představují odpočinek s lehčími sportovními aktivitami a dále návštěvu kulturních památek. V průměru se chystají utratit 6 713 korun na osobu za celou dobu. Do zahraničí se na jaře chystá 42 % Čechů. Naopak s jarní dovolenou vůbec nepočítá zhruba třetina Čechů. Vyplývá to z aktuálního průzkumu České centrály cestovního ruchu - CzechTourism.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Podíl těch, kteří si chtějí užít jarní období dovolenkově v Česku, v meziročním srovnání o dva procentní body klesl. Mírně se zkrátila délka tuzemské dovolené, a to o jeden a půl dne, zatímco plánované výdaje vzrostly o 565 korun. Téměř polovina oslovených pak preferuje jarní dovolenou v rámci prodlouženého víkendu a ve společnosti rodiny.

"Hlavním důvodem, proč Češi v tuzemsku jarní dovolenou neplánují je fakt, že na ni prostě nemají ve zvyku jezdit. A počítají spíše s větší dovolenou v létě. S tím souvisí i druhý faktor, který rozhodnutí Čechů vyrazit za hranice ovlivňuje - finance. Pokud jich nemají dostatek, raději si našetří na delší volno v nadcházejícím ročním období. Přesto můžeme zkonstatovat, že oproti loňsku vzrostl podíl těch, kteří se rozhodli na jaře dovolenou v zahraničí strávit, a to z původních 37 % na aktuálních 42 %," shrnuje ředitel České centrály cestovního ruchu - CzechTourism František Reismüller a dodává: "V tomto ohledu určitě stojí za zmínku nová železniční linka nočního vlaku společnosti European Sleeper, která bez jediného přestupu vede z Bruselu do Prahy a zpět. Na jedné trase propojuje hned čtyři země a čtyři evropské metropole. Zajímavé je to samozřejmě nejen z hlediska plánů Čechů, ale i jako alternativní možnost dopravy pro cizince směřující do Česka."

Trendem je odpočinek s lehčími sportovními aktivitami


Třetina lidí preferuje odpočinkový pobyt s lehčími sportovními aktivitami. Celkem 17 % lidí míří za kulturními památkami a 16 % z cestovatelů tvoří vyznavači pasivní relaxace. V rámci aktivního rázu dovolené je pak v kurzu pěší turistika (68 %) a nenáročné procházky (54 %). Mezi oblíbené aktivity patří cyklistika s rodinou (24 %) nebo třeba vodní sporty (16 %). Více než polovina respondentů se inspiruje tipy a doporučeními od známých či rodiny a 40 % vybírá destinaci podle mapy s vyznačením turistických zajímavostí.

"Pěší turistika patří mezi nejoblíbenější outdoorové aktivity, které Češi aktivně provozují. Není tedy překvapením, že touto formou chtějí trávit i dovolenou. Máme nejlepší turistické značení na světě. Na cestovatele do a po Česku čeká mimo jiné přes 44 tisíc km pěších tras a 40 tisíc km silničních cyklotras. V posledních letech pozorujeme rostoucí trend v případě dálkových pěších tras, ve kterém Česko v žádaném případě nezaostává. Tuzemští i zahraniční turisté u nás najdou kvalitní produkty jako je pěší dobrodružství po Hřebenovce Českým Švýcarskem nebo stezka Lužnice,  jež se pyšní oceněním evropské kvality. Za zmínku stojí také Stezka Českem, na kterou se vydalo už přes sto tisíc lidí a její vzrůstající oblibu potvrzují také čísla sledovanosti stejnojmenného pořadu na ČT 2. A v neposlední řadě si na své si v Česku přijdou i vyznavači aktivního turismu a současně kulturních a gastro zážitků. Stačí si vybrat z pestré nabídky tematických pěších tras jako je například Krkonošská pivní stezka, unikátní sklářská stezka na severu Čech Křišťálové údolí nebo vinařské stezky na Jižní Moravě a Slovácku," shrnuje produktový manažer pro aktivní turismus České centrály cestovního ruchu CzechTourism Antonín Novák.

Za jarní dovolenou zaplatí Češi letos více, bydlet chtějí hlavně v penzionech


Češi plánují utratit za jarní dovolenou o 565 korun více než loni, v průměru 6 713 Kč na osobu. Největší část výdajů padne za ubytování (46 %), další významnou položkou je stravování v restauracích (18 %) a 11 % výdajů chtějí utratit za služby jako jsou třeba vstupenky, kultura, muzea nebo památky.

Polovina lidí plánujících jarní dovolenou v ČR se ubytuje v penzionu. Dalším často preferovaným typem ubytování jsou hotely vyšší kategorie (30 %) a neplacené ubytování v soukromí (20 %). Při výběru ubytování pro jarní dovolenou v ČR jsou pro respondenty nejdůležitější cena (90 %), vlastní zkušenost (89 %) a rozsah a kvalita služeb (85 %). Téměř třetina dotázaných se vydá na stejné nebo známé místo a bezmála polovina pak navštíví destinaci, ve které ještě nebyla. Na místo se nejčastěji dopraví autem nebo motorkou. Jedním z vodítek při rozhodování, kam vyrazit jsou také místa, kde se natáčel film, pohádka nebo seriál. V posledních pěti letech se filmová místa rozhodla navštívit polovina turistů v Česku.

Do zahraničí letos na jaře zamíří více Čechů než loni


Jarní dovolenou v zahraničí plánuje 42 % Čechů, což představuje meziroční nárůst o 5 p. b. Za hranice vyráží zejména mladší lidé do 29 let (54 %). S rostoucím věkem pak ochota odjet na delší vzdálenost klesá. Tak například v kategorii nad 75 let tuto variantu jarní dovolené volí už jen 35 % respondentů. Hlavním důvodem je fakt, že v tomto ročním období do zahraničí prostě nejezdí (56 %) a dále také nedostatek financí (47 %).

V tuzemsku stráví většina Čechů i Velikonoce


Výše uvedená data potvrzují i plány Čechů na letošní Velikonoční svátky. Většina Čechů je stráví v tuzemsku, a to jak z finančních, tak i časových důvodů. Podle dat, která má aktuálně CzechTourism k dispozici, a která vycházejí z analýzy DataRhymes, je přes největší rezervační platformu Booking.com zarezervováno v rámci celého Česka téměř 59 % ubytování. Z toho nejvíce v Praze, v Karlovarském, Zlínském a Jihomoravském kraji. Pro srovnání - loni si lidé na Velikonoce v rámci Česka zarezervovali přes 70 % ubytování, ale je třeba uvést, že jednak velikonoční svátky připadly v roce 2023 až na druhý dubnový víkend a jednak, že se číslo za rok letošní může do Velikonoc ještě změnit.

"Pokud budeme sledovat přímo konkrétní destinace, pak lidé letos nejčastěji míří na Velikonoce do Českého Švýcarska, Máchova kraje, na Broumovsko, Plzeňsko či do západočeských lázní. V průměru za ubytování během Velikonoc zaplatí 2 993 korun. Z toho nejvíce v Praze," shrnuje vedoucí Institutu turismu České centrály cestovního ruchu - CzechTourism Petr Janeček a dodává: "Pro letošní rok pracujeme s predikcí přes 66 %, z toho největší obsazenost během Velikonoc by měla být v Praze, Ústeckém, Zlínském a Jihomoravském kraji."

Cestování domácích turistů se dostává ve větší míře do popředí v posledních letech.  V roce 2013 byl poměr domácích a zahraničních turistů ubytovaných v hromadných ubytovacích zařízeních v ČR téměř stejný. V loňském roce tento podíl činil téměř 60 ku 40 (57 % a 43 %) ve prospěch domácích turistů.

Zdroj: CzechTourism

Další články z rubriky Domácí

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchodníky prakticky nezajímá - pouze "novému" dodavateli či zprostředkovateli podepíší plnou moc v domnění, že za ně vše vyřídí. Taková praxe však může ...

E-mobilita na vzestupu: V 1. čtvrtletí meziročně stoupl výkon sítě ČEZ o 39 % a odběry o 65 %

Za posledních 12 měsíců se síť veřejných dobíjecích stanic ČEZ pro elektromobily rozrostla o 135 stojanů. Každá čtvrtá nově postavená "dobíječka" měla ...

Společnost RegioJet zveřejnila čísla za rok 2023, celkové tržby převýšily 3,4 miliard Kč

RegioJet, největší soukromý železniční dopravce ve střední Evropě, ohlašuje své hospodářské a přepravní výsledky za rok 2023. Společnost dosáhla celko ...

Správa železnic odstartovala školení pro dopravce na téma ETCS

Správa železnic připravila školení pro dopravce, které je zaměřené na provozní chování jednotného evropského zabezpečovače ETCS. První se uskutečnilo ...

Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví

Až čtvrtina nově postavených budov by v roce 2035 mohly být dřevostavby. Stát chce v budoucnu podpořit větší využití dřeva v rámci veřejných zakázek, ...

Doporučujeme



Sobota 27.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »