InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Nový prostor vloni díky zavedení platebních terminálů navýšil tržby téměř o pětinu

20.03.2024
Výrazný nárůst počtu prodaných výtisků přineslo vybavení prodejců časopisu Nový Prostor terminály pro přijímání bezhotovostních plateb. Díky spolupráci se společností Mastercard se lidem v nouzi v roce 2023 zvýšily tržby o téměř 20 procent ve srovnání s předchozím rokem. Letos dostanou možnost vyzkoušet bezkontaktní platby i prodejci v dalších městech: vedle Prahy a Brna se novinka rozšíří také do Hradce Králové a Českého Těšína.
Foto: Mastercard
Hotovost u sebe nosí rok od roku méně lidí. Aktuální data společnosti Mastercard ukazují, že už více než čtvrtina lidí s sebou vůbec nenosí peněženku a primárním způsobem placení je pro ně karta, chytrý mobil nebo třeba chytré hodinky. Právě tyto statistiky vedly k navázání dlouhodobé spolupráce mezi organizací Nový Prostor a technologickou a platební společností Mastercard.

Díky vybavení stovky prodejců časopisu bezkontaktními platebními terminály se podařilo výrazně zvýšit tržby lidí v sociální tísni, kteří časopis v ulicích českých měst nabízejí. Na běžné odmítnutí potenciálních kupujících, že u sebe nemají hotovost, prodejci rázem dostali rychlé a jednoduché řešení. V prvních třech měsících po spuštění novinky v březnu 2023 se tržby navýšily dokonce o 43 procent, za celý rok se nárůst ustálil na 18 procentech.

"Z výsledků naší spolupráce s Novým Prostorem mám obrovskou radost. Jednoznačně se ukazuje, že Češi rádi podporují smysluplné dobročinné projekty. Mnohdy je ale potřeba jim v tom pomoci nabídnutím rychlého a pohodlného způsobu placení, zvlášť v dnešní době, kdy jsou bezhotovostní platby již primární platební metodou. Navýšení tržeb Nového Prostoru ukazuje, že naše aktivity mají smysl a že společně můžeme otevírat další cesty lidem v nouzi, kteří se svými silami snaží znovu postavit na vlastní nohy," říká Jana Lvová, generální ředitelka společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

Společný projekt navíc potvrdil, že časopis Nový Prostor si díky možnosti bezhotovostní platby častěji kupují zcela noví zákazníci, kteří se předtím u prodejců nezastavili.

"Největší část našich časopisů se prodá ve velkých městech, a právě tam už lidi prakticky nenosí hotovost. A taky jsou neustále ve spěchu. Díky spolupráci s Mastercard teď zákazníci nemusí hledat drobné po kapsách, vše jde rychle a jednoduše. Jsme rádi, že se daří projekt bezhotovostního placení rozšiřovat z Prahy i do dalších měst a věříme, že letos podíl bezhotovostních transakcí ještě poroste," říká Renáta Miltová, provozní ředitelka Nového Prostoru.

Časopis Nový Prostor je součástí sítě mezinárodních periodik označovaných termínem street paper, jejichž distribuce probíhá prostřednictvím lidí v sociální tísni. Nový Prostor aktuálně stojí 80 korun. Prodejci z toho získávají polovinu, tedy 40 korun. Peníze z bezhotovostních plateb dostávají vyplacené v denních centrech Nového Prostoru.

První číslo časopisu Nový Prostor vyšlo na konci roku 1999, tehdy pod názvem Patron. Dnes vychází Nový Prostor 16x ročně a k tomu vychází ještě jedno speciální vánoční číslo. Náklad je 15 tisíc výtisků a remitenda nepřesahuje 5 procent.

Zdroj: Mastercard

Další články z rubriky Domácí

Vít Rakušan jednal v Kodani o budoucnosti evropské migrační politiky

Ministr vnitra Vít Rakušan jednal dnes, 6. května 2024, o migraci na mezinárodní konferenci v Kodani. Hlavním tématem byla budoucnost fungování migrační politiky EU a nové způsoby, jak řešit nelegální migraci. Ministři představili koncepty zaměřené ...

Odstartovala Květnová výzva Do práce na kole 2024

Začal 14. ročník Květnové výzvy Do práce na kole, pěšky nebo poklusem. V úterý 7. května ráno se před ministerstvem dopravy uskutečnila cyklosnídaně p ...

MŽP: O program Oprav dům po babičce je velký zájem, překonal hranici dvou tisíc žádostí

Během pondělního výjezdu na Vysočinu zavítal ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) do dřevozpracovatelského závodu ve Ždírci, kde jednal o ...

SVS: Opékací párky od výrobce z Vysočiny obsahovaly listerii, lidé je mohou vrátit v místě nákupu

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje výrobek Opékací párek od výrobce Agroinvest Bobrová kvůli obsahu bakterie Listeria monocyt ...

Trendy v dovolených 2024: Cestovní kanceláře rozšiřují nabídku zájezdů a lidé vyčkávají na last minute

Prodeje zájezdů v prvních čtyřech měsících roku zůstávají srovnatelné s loňským obdobím, ale příčinou není nedostatek zájmu o cestování. Data ukazují, ...

Doporučujeme



Středa 8.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »