InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Státní veterinární správa nařídila stáhnout mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely

14.03.2024
SVS nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov a.s. Z problematické šarže bylo vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1 500 kg. Naprostou většinu se však podařilo stáhnout z prodeje. Ke konečným spotřebitelům se dostaly dva různé výrobky (celkem necelých 100 kg). Spotřebitelé, kteří mají uvedené výrobky doma, by je neměli konzumovat a mohou je vrátit v místě nákupu. Podnět ke kontrole dostala SVS od Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Uvedená šarže byla zpracována do několika finálních výrobků. Více než 1 400 kg nejrůznějších produktů se podařilo včas stáhnout. Ke konečným spotřebitelům se mohla dostat jen kuřecí polévková směs prodávaná v obchodním řetězci Globus a kuřecí srdce v prodejně RABBIT Vysoké Mýto. Z původního množství 1 536 kg bylo 504 kg produktu distribuováno do obchodního řetězce Globus jako kuřecí polévková směs. Díky rychlé reakci obchodníka se podařilo stáhnout z prodeje 417 kg. Zbytek, tedy 87 kg výrobku, byl prodán koncovým zákazníkům na pobočkách řetězce. Vedle toho se v prodejně RABBIT Vysoké Mýto prodalo 9 kg kuřecích srdcí koncovým zákazníkům.

Identifikace výrobků:

Produkt č. 1 - GLOBUS


Název: kuřecí polévková směs Z PE 1, á 1 kg
Země původu: ČR, RABBIT Trhový Štěpánov a.s.
Prodané množství: 87 kg
Datum minimální trvanlivosti: 8.2.2025
Šarže: 2454033

Produkt č. 2 - RABBIT Vysoké Mýto


Název: kuřecí srdce 500 g Z
Země původu: ČR, RABBIT Trhový Štěpánov a.s.
Prodané množství: 9 kg
Datum minimální trvanlivosti: 9.8.2025
Šarže: 2454033

Bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také špinavých rukou) mohou způsobit u lidí průjmové onemocnění - salmonelózu. Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Ohroženi mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla.

Zdroj: SVS ČR

Další články z rubriky Domácí

APEK: Češi utratili v dubnu za zboží v e-shopech v průměru přes 4 700 Kč, výrazně více než v předchozích měsících

Jak vyplynulo z pravidelného měsíčního výzkumu Asociace pro elektronickou komerci (APEK), utratili Češi nakupující v internetových obchodech za zboží v průměru 4 714 Kč. To je přibližně o sedm set korun více, než tomu bylo v jednotlivých měsících ...

Armáda spásy pomáhá osobám v bytové nouzi

Armáda spásy vnímá sociální bydlení jako zásadní a důležitý nástroj, který, jak věří, vede k účinnému řešení fenoménu bezdomovectví, a především k pre ...

Informační služby ČSÚ řeší i velmi neobvyklé dotazy

Přes 10,5 tisíce požadavků z řad široké veřejnosti, podnikatelů a veřejné správy zodpověděli v roce 2023 pracovníci informačních služeb v Praze a na k ...

V I. čtvrtletí vydělala skupina ČEZ 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl v I. čtvrtletí 40,3 mld. Kč, což znamená meziroční nárůst o 7,8 mld. Kč. Čistý zisk dosáhl 13,6 mld. Kč, mez ...

Česká pošta obnovila na pobočkách prodej tisku

Česká pošta od pondělí 13. května opětovně zahájila prodej tisku, a to po vzájemné dohodě s původními distributory tisku společností První novinová sp ...

Doporučujeme



Středa 15.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »