InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Zdravé maso z Lesů ČR bude dostupnější - středisko Klíny v Krušných horách zahájilo provoz

14.03.2024
Paroháč ve vlastní šťávě, Litvínovský divočák nebo třeba Zvěřináček. Tyto i další výrobky ze zvěřinového masa pro zákazníky nově připravují Lesy České republiky. A to díky středisku zpracování zvěřiny a masné výroby, které státní podnik vybudoval v Krušných horách, konkrétně v obci Klíny.
Foto: lesycr.cz
"Zvěřina je zdravá a ekologická potravina. My ji nabízíme už řadu let, ale dosud to bylo zpravidla ve formě celého kusu zvěře v kůži, což velkou část zájemců nakonec odradilo. Teď se to vůbec poprvé v historii Lesů ČR mění a my přicházíme s rozbouranou zvěřinou, rozdělenou po svalových částech a s hotovými výrobky," říká generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík.

Výstavba střediska započala v květnu 2023, dokončena byla v říjnu 2023, přičemž zkušební provoz je naplánovaný do konce května. Po veterinárním auditu bude zahájen prodej do maloobchodní sítě. Celkové náklady na výstavbu představují 15 milionů korun.

Zpracovávat se bude šest druhů zvěře - jelen evropský /34 procent/, prase divoké /28 procent/, srnec obecný /21 procent/, jelen sika /sedm procent/, daněk evropský /pět procent/ a muflon evropský /pět procent/. Letos by to mělo být 70 tun zpracované zvěřiny, od příštího roku 100 tun, což je optimální kapacita při stávajícím počtu zaměstnanců.

Veškerá nabízená zvěř bude z režijních honiteb Lesů ČR spadajících pod Oblastní ředitelství severní Čechy a tamních lesních správ.

"Plánujeme zhruba třicet druhů výrobků. Nabídka se bude odvíjet dle lovecké sezóny a také ročního období - některé produkty budou k dispozici na grilovací sezonu a některé třeba jen na Vánoce nebo Velikonoce. Příkladem může být safari na grilu nebo vinná klobása," vysvětlil náměstek oblastního ředitelství Vilém Růžička.

Základem pro výrobu jsou staré a prověřené recepty bez použití barviv, velkého množství konzervantů a bez mouky. Všechny produkty jsou bezlepkové. Podstatná část výrobků půjde do velkoobchodní sítě, například do hotelů, restaurací, vývařoven a nemocnic. S maloobchodním prodejem se počítá zejména v severočeském regionu, v Hradci Králové a Praze.

Zájemcům o zvěřinové maso z Krušných hor budou k dispozici internetové stránky www.masozlesa.cz, e-shop pak spustíme 1. září. Předpokládá se postupné vytvoření odběrných míst, a to zejména ve větších městech severočeského a středočeského regionu.

Zdroj: Lesy ČR

Další články z rubriky Domácí

APEK: Češi utratili v dubnu za zboží v e-shopech v průměru přes 4 700 Kč, výrazně více než v předchozích měsících

Jak vyplynulo z pravidelného měsíčního výzkumu Asociace pro elektronickou komerci (APEK), utratili Češi nakupující v internetových obchodech za zboží v průměru 4 714 Kč. To je přibližně o sedm set korun více, než tomu bylo v jednotlivých měsících ...

Armáda spásy pomáhá osobám v bytové nouzi

Armáda spásy vnímá sociální bydlení jako zásadní a důležitý nástroj, který, jak věří, vede k účinnému řešení fenoménu bezdomovectví, a především k pre ...

Informační služby ČSÚ řeší i velmi neobvyklé dotazy

Přes 10,5 tisíce požadavků z řad široké veřejnosti, podnikatelů a veřejné správy zodpověděli v roce 2023 pracovníci informačních služeb v Praze a na k ...

V I. čtvrtletí vydělala skupina ČEZ 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl v I. čtvrtletí 40,3 mld. Kč, což znamená meziroční nárůst o 7,8 mld. Kč. Čistý zisk dosáhl 13,6 mld. Kč, mez ...

Česká pošta obnovila na pobočkách prodej tisku

Česká pošta od pondělí 13. května opětovně zahájila prodej tisku, a to po vzájemné dohodě s původními distributory tisku společností První novinová sp ...

Doporučujeme



Středa 15.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »