InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Policejní psovodi a psi trénovali na hokejové MS, připojili se i kolegové z armády

04.03.2024
Psovodi a psi Centra vojenské kynologie Chotyně se zapojili do společného výcviku s kolegy z Ředitelství služby cizinecké policie Policie České republiky. Hlavním tématem výcviku bylo vyhledávání návykových látek a výbušnin. Policejní psovodi a psi budou zabezpečovat nadcházející MS v hokeji. Právě z toho důvodu probíhal výcvik v neznámém prostředí hokejové haly nebo depa dopravního podniku v Liberci.
Foto: acr.army.cz
Bomba pod sedačkou nebo třeba v kotelně nesmí být pro zkušeného služebního psa problémem. Ani práce v prostředí plném rušivých vjemů. "Lovce" výbušnin a výbušných nástrah připravuje Centrum vojenské kynologie (CVK) v Chotyni. Jejich dovednosti rozvíjí i spoluprací a společným výcvikem s Policií ČR, Celní správou či Vězeňskou službou.

Armádní a policejní psi se věnovali intenzivnímu očichávání podvozků i sedaček tramvají, automatů na lístky, obráběcích strojů nebo hlediště a zázemí hokejové haly. Pro ty policejní šlo zároveň o přípravu na Mistrovství světa v ledním hokeji, které proběhne v květnu v České republice. Právě tuto událost budou zajišťovat i psovodi a psi cizinecké policie a právě s nimi armádní kynologové cvičení absolvovali.

"Ve výcviku jsme prošli různá prostředí od hokejové arény, přes depo dopravního podniku až po továrnu. Pro nás, vzhledem k nadcházejícímu hokejovému mistrovství, je to skvělá zkušenost přímo z prostředí, které potřebujeme," uvádí kapitán Michal Zehnal, kynolog Ředitelství služby cizinecké policie Policie ČR. Jejich psi jsou určení právě k vyhledávání výbušnin. To bude také jeden z jejich hlavních úkolů v době šampionátu.

Nezvyklá prostředí s množstvím cizích pachů nesmí pro psy při hledání představovat problém. Na jejich smysly v tomto případě útočí různé vjemy: zápach lakování, sváření nebo hluk rozbrušovačky. Při výcviku hledání výbušných nebo návykových látek se psovodi se svými svěřenci podívali do dílen Dopravního podniku města Liberce a Jablonce nad Nisou, nebo pod sedačky Home Credit Areny týmu Bílí tygři Liberec. Došlo i na klouzání po všudypřítomném olejovém filmu v bývalé strojírenské hale. A zatímco psi trénují čenich, jejich psovodi ladí správnou techniku.

"Pracujeme se skutečnými trhavinami ve všech skupenstvích včetně kapalných. To samé platí o drogách. Pes má za úkol ukrytou výbušninu či drogu najít a bezpečně označit místo nálezu. Psovod sleduje práci zvířete, musí číst jeho chování a musí ho umět motivovat, protože pro psa je to velice náročná činnost, kterou může vykonávat pouze několik desítek minut. V případě velké kumulace různých pachů či v náročných klimatických podmínkách se bavíme doslova o minutách. Pes a psovod musí vytvořit sehranou, fungující dvojici. Psovod už z drobných změn v chování psa pozná, že už se pes pohybuje v blízkosti podezřelého nálezu a může na to sám reagovat. Pes musí vzorek označit takzvaně pasivním způsobem, tedy bez zaštěkání pouze sednutím, lehnutím nebo "zamrznutím" na místě tak, aby sám svou další činností nezpůsobil třeba aktivaci nálože," vysvětluje rotný Rostislav Bartončík, psovod CVK Chotyně.

"Spolupráci s PČR máme nastavenou dlouhodobě, stejně jako třeba s Celní správou nebo Vězeňskou službou. Výcvik, kterému jsme věnovali tři dny, je pro nás především o výměně zkušeností, sjednocení postupů a pochopitelně samotné přípravě psů a psovodů. To je pro nás důležité zejména v případě posílení policie například v případě zvýšené bezpečnostní hrozby," dodává major Oldřich Trtílek, zástupce náčelníka CVK Chotyně.

Výcvik v Liberci rozhodně nebyl jedinou ukázkou meziresortní spolupráce. Již za měsíc čeká armádní psovody společný výcvik s kolegy z Ozbrojených sil Slovenské republiky, do kterého se kromě psovodů zapojí i slovenští pyrotechnici.

Zdroj: Armáda ČR

Další články z rubriky Domácí

APEK: Češi utratili v dubnu za zboží v e-shopech v průměru přes 4 700 Kč, výrazně více než v předchozích měsících

Jak vyplynulo z pravidelného měsíčního výzkumu Asociace pro elektronickou komerci (APEK), utratili Češi nakupující v internetových obchodech za zboží v průměru 4 714 Kč. To je přibližně o sedm set korun více, než tomu bylo v jednotlivých měsících ...

Armáda spásy pomáhá osobám v bytové nouzi

Armáda spásy vnímá sociální bydlení jako zásadní a důležitý nástroj, který, jak věří, vede k účinnému řešení fenoménu bezdomovectví, a především k pre ...

Informační služby ČSÚ řeší i velmi neobvyklé dotazy

Přes 10,5 tisíce požadavků z řad široké veřejnosti, podnikatelů a veřejné správy zodpověděli v roce 2023 pracovníci informačních služeb v Praze a na k ...

V I. čtvrtletí vydělala skupina ČEZ 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl v I. čtvrtletí 40,3 mld. Kč, což znamená meziroční nárůst o 7,8 mld. Kč. Čistý zisk dosáhl 13,6 mld. Kč, mez ...

Česká pošta obnovila na pobočkách prodej tisku

Česká pošta od pondělí 13. května opětovně zahájila prodej tisku, a to po vzájemné dohodě s původními distributory tisku společností První novinová sp ...

Doporučujeme



Středa 15.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »