InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Policejní psovodi a psi trénovali na hokejové MS, připojili se i kolegové z armády

04.03.2024
Psovodi a psi Centra vojenské kynologie Chotyně se zapojili do společného výcviku s kolegy z Ředitelství služby cizinecké policie Policie České republiky. Hlavním tématem výcviku bylo vyhledávání návykových látek a výbušnin. Policejní psovodi a psi budou zabezpečovat nadcházející MS v hokeji. Právě z toho důvodu probíhal výcvik v neznámém prostředí hokejové haly nebo depa dopravního podniku v Liberci.
Foto: acr.army.cz
Bomba pod sedačkou nebo třeba v kotelně nesmí být pro zkušeného služebního psa problémem. Ani práce v prostředí plném rušivých vjemů. "Lovce" výbušnin a výbušných nástrah připravuje Centrum vojenské kynologie (CVK) v Chotyni. Jejich dovednosti rozvíjí i spoluprací a společným výcvikem s Policií ČR, Celní správou či Vězeňskou službou.

Armádní a policejní psi se věnovali intenzivnímu očichávání podvozků i sedaček tramvají, automatů na lístky, obráběcích strojů nebo hlediště a zázemí hokejové haly. Pro ty policejní šlo zároveň o přípravu na Mistrovství světa v ledním hokeji, které proběhne v květnu v České republice. Právě tuto událost budou zajišťovat i psovodi a psi cizinecké policie a právě s nimi armádní kynologové cvičení absolvovali.

"Ve výcviku jsme prošli různá prostředí od hokejové arény, přes depo dopravního podniku až po továrnu. Pro nás, vzhledem k nadcházejícímu hokejovému mistrovství, je to skvělá zkušenost přímo z prostředí, které potřebujeme," uvádí kapitán Michal Zehnal, kynolog Ředitelství služby cizinecké policie Policie ČR. Jejich psi jsou určení právě k vyhledávání výbušnin. To bude také jeden z jejich hlavních úkolů v době šampionátu.

Nezvyklá prostředí s množstvím cizích pachů nesmí pro psy při hledání představovat problém. Na jejich smysly v tomto případě útočí různé vjemy: zápach lakování, sváření nebo hluk rozbrušovačky. Při výcviku hledání výbušných nebo návykových látek se psovodi se svými svěřenci podívali do dílen Dopravního podniku města Liberce a Jablonce nad Nisou, nebo pod sedačky Home Credit Areny týmu Bílí tygři Liberec. Došlo i na klouzání po všudypřítomném olejovém filmu v bývalé strojírenské hale. A zatímco psi trénují čenich, jejich psovodi ladí správnou techniku.

"Pracujeme se skutečnými trhavinami ve všech skupenstvích včetně kapalných. To samé platí o drogách. Pes má za úkol ukrytou výbušninu či drogu najít a bezpečně označit místo nálezu. Psovod sleduje práci zvířete, musí číst jeho chování a musí ho umět motivovat, protože pro psa je to velice náročná činnost, kterou může vykonávat pouze několik desítek minut. V případě velké kumulace různých pachů či v náročných klimatických podmínkách se bavíme doslova o minutách. Pes a psovod musí vytvořit sehranou, fungující dvojici. Psovod už z drobných změn v chování psa pozná, že už se pes pohybuje v blízkosti podezřelého nálezu a může na to sám reagovat. Pes musí vzorek označit takzvaně pasivním způsobem, tedy bez zaštěkání pouze sednutím, lehnutím nebo "zamrznutím" na místě tak, aby sám svou další činností nezpůsobil třeba aktivaci nálože," vysvětluje rotný Rostislav Bartončík, psovod CVK Chotyně.

"Spolupráci s PČR máme nastavenou dlouhodobě, stejně jako třeba s Celní správou nebo Vězeňskou službou. Výcvik, kterému jsme věnovali tři dny, je pro nás především o výměně zkušeností, sjednocení postupů a pochopitelně samotné přípravě psů a psovodů. To je pro nás důležité zejména v případě posílení policie například v případě zvýšené bezpečnostní hrozby," dodává major Oldřich Trtílek, zástupce náčelníka CVK Chotyně.

Výcvik v Liberci rozhodně nebyl jedinou ukázkou meziresortní spolupráce. Již za měsíc čeká armádní psovody společný výcvik s kolegy z Ozbrojených sil Slovenské republiky, do kterého se kromě psovodů zapojí i slovenští pyrotechnici.

Zdroj: Armáda ČR

Další články z rubriky Domácí

Moody's potvrdila rating Českých drah v investičním pásmu se stabilním výhledem

Mezinárodní ratingová agentura Moody‘s potvrdila rating Českých drah, a to na úrovni Baa2 v investičním pásmu, se stabilním výhledem. Renomovaná ratingová agentura ocenila především silné postavení společnosti na českém železničním trhu a ...

Úřad vlády se tradičně zapojí do festivalu Open House

Do jubilejního 10. ročníku festivalu pražské architektury Open House se Úřad vlády ČR zapojí otevřením Hrzánského paláce v sobotu 18. května a v neděl ...

ČOI: Hračka na baterie AKU vrtačka T1401 představuje vážné riziko pro životní prostředí

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko kvůli možnému znečištění životního prostřed ...

Ohňostroje jsou pro ptáky vážným ohrožením, ČIŽP za ně může uložit pokutu

Panika, narušení odpočinku a sociálních vazeb, zvýšené riziko úrazů a úhynu - to jsou jen některé z negativních dopadů ohňostrojů na živočichy. Nejvíc ...

Spotřebitelská organizace dTest podala stížnost na Temu

Čínské online tržiště Temu působící na trhu od roku 2023 se těší velké popularitě mezi spotřebiteli. Jen v EU má totiž přes 75 milionů uživatelů měsíč ...

Doporučujeme



Pondělí 20.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »